Fasolka po bretońsku

Jednogarnkowa fasolowa pożywność. Idealnie jest, kiedy ziarenka są miękkie, ale nie rozgotowane. Średniej wielkości lub mniejsze. Albo całkiem duże, jeśli lubicie. Pachnące wędzonką. Można zrobić tę potrawę z fasolki z puszki. Ma ona jednak inną, papkowatą konsystencję, jej smak nie nabierze w gotowaniu zapachu wędzonego mięsa i przypraw. Będzie produktem zawierającym niezdrowe konserwanty.  Marna podróba. Warto poświęcić trochę więcej czasu i wykorzystać zwykłego, tradycyjnego „jasia” do ugotowania jej na obiad lub na kolację.

Fasolka po bretońsku

fasolka po bretońsku składniki: 

– 1/2 kg fasolki Jaś ( namoczonej przez noc w wodzie)
– 25 dkg surowego, wędzonego, chudego boczku
– 25 dkg wędzonych kości np. ze schabu
– 25 dkg dobrej jakości kiełbasy
– dwie cebule
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
–  łyżeczka cukru
– sól, pieprz, majeranek, tymianek, cząber, słodka i ostra, mielona papryka, 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego

Fasolkę zalej świeżą wodą, ok. 2-3 cm powyżej jej poziomu. Włóż wędzone kości, ziele angielskie, liście laurowe. Ugotuj ją do miękkości. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę. Przełóż do garnka z fasolką, a na wytopionym z mięsa tłuszczu usmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Pół szklanki ugotowanej fasolki zmiksuj blenderem, lub dobrze rozgnieć widelcem. Dodaj do fasolki razem z przyprawami i koncentratem pomidorowym. Gotuj jeszcze parę minut.

 

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 

Zapisz



  1. Miss Oatmeal
    8 kwietnia, 2013, 6:51 pm

    No cóż, niebo na talerzu! Przepadam za tym daniem, zawsze długo się nim delektuję 😀 Smakowicie wygląda ta porcyjka na zdjęciu 🙂

  2. opalanka
    9 kwietnia, 2013, 8:59 pm

    dziękuję:)

  3. Marek Kuchcik
    1 lipca, 2013, 10:57 pm

    Mhhh… ślinka cieknie 🙂 Zapraszam też do mnie na moją fasolkę – http://fasolkapobretonsku.net.pl/

  4. Anonimowy
    19 listopada, 2014, 7:45 am

    Takie mam pytanie bardzo początkujące: czy fasolkę trzeba ugotować w tej wodzie, w której się moczyła? Ile tej wody powinno być?
    Pozdrawiam 🙂
    Lidka

    1. opalanka
      19 listopada, 2014, 8:25 am

      Pierwsza wodę można odlać , nalać świeżej, tak ok. 3 cm powyżej poziomu fasolki.

    2. Anonimowy
      21 listopada, 2014, 8:55 am

      Wyszła super! Tak samo jak grochowa i ogórkowa wg Twoich przepisów.
      Dziękuję za tego bloga i pozdrawiam!
      Lidka

    3. opalanka
      21 listopada, 2014, 10:37 am

      Ciesze się, pozdrawiam również:)

  5. Anonimowy
    12 stycznia, 2017, 3:50 pm

    wygląda pysznie, przepis do wykorzystania w weekend, tylko 1/2 fasolki jaś, tzn. ile? pół opakowania o jakiej objętości? pozdrowienia 🙂

    1. opalanka
      12 stycznia, 2017, 7:19 pm

      Boszsz, ale jestem gamoń. Ok. pół kg 😉

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)