Fasolka po bretońsku
Jednogarnkowa fasolowa pożywność. Idealnie jest, kiedy ziarenka są miękkie, ale nie rozgotowane. Średniej wielkości lub mniejsze. Albo całkiem duże, jeśli lubicie. Pachnące wędzonką. Można zrobić tę potrawę z fasolki z puszki. Ma ona jednak inną, papkowatą konsystencję, jej smak nie nabierze w gotowaniu zapachu wędzonego mięsa i przypraw. Będzie produktem zawierającym niezdrowe konserwanty. Marna podróba. Warto poświęcić trochę więcej czasu i wykorzystać zwykłego, tradycyjnego “jasia” do ugotowania jej na obiad lub na kolację.
fasolka po bretońsku składniki:
– 1/2 kg fasolki Jaś ( namoczonej przez noc w wodzie)
– 25 dkg surowego, wędzonego, chudego boczku
– 25 dkg wędzonych kości np. ze schabu
– 25 dkg dobrej jakości kiełbasy
– dwie cebule
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– łyżeczka cukru
– sól, pieprz, majeranek, tymianek, cząber, słodka i ostra, mielona papryka, 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
Fasolkę zalej świeżą wodą, ok. 2-3 cm powyżej jej poziomu. Włóż wędzone kości, ziele angielskie, liście laurowe. Ugotuj ją do miękkości. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę. Przełóż do garnka z fasolką, a na wytopionym z mięsa tłuszczu usmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Pół szklanki ugotowanej fasolki zmiksuj blenderem, lub dobrze rozgnieć widelcem. Dodaj do fasolki razem z przyprawami i koncentratem pomidorowym. Gotuj jeszcze parę minut.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
No cóż, niebo na talerzu! Przepadam za tym daniem, zawsze długo się nim delektuję 😀 Smakowicie wygląda ta porcyjka na zdjęciu 🙂
dziękuję:)
Mhhh… ślinka cieknie 🙂 Zapraszam też do mnie na moją fasolkę – http://fasolkapobretonsku.net.pl/
Takie mam pytanie bardzo początkujące: czy fasolkę trzeba ugotować w tej wodzie, w której się moczyła? Ile tej wody powinno być?
Pozdrawiam 🙂
Lidka
Pierwsza wodę można odlać , nalać świeżej, tak ok. 3 cm powyżej poziomu fasolki.
Wyszła super! Tak samo jak grochowa i ogórkowa wg Twoich przepisów.
Dziękuję za tego bloga i pozdrawiam!
Lidka
Ciesze się, pozdrawiam również:)
wygląda pysznie, przepis do wykorzystania w weekend, tylko 1/2 fasolki jaś, tzn. ile? pół opakowania o jakiej objętości? pozdrowienia 🙂
Boszsz, ale jestem gamoń. Ok. pół kg 😉