Mazurek cytrynowo- czekoladowy

Nazwę nadałam mu z powodu kontrastowo różnie smakujących warstw. Ciastko to powstało na bazie przepisu zaczerpniętego od ChilliBite  na mazurek. Nie uwinęłam się z nim na święta, jego opis był intrygujący, w dodatku mazurek nazywał się „trójmagiczny”. Podczas przygotowywań, przepis z konieczności wyewoluował. Zagubiłam puszkę z kajmakiem i znalazłam ją dopiero dwa dni później w zupełnie nieoczekiwanym miejscu. Jedna z magicznych warstw musiała zatem zostać zamieniona na czekoladowy mus. Proponuję pokrojenie ciastek na mniejsze kostki niż na zdjęciu, takie na jeden kęs, są dość intensywne w smaku i z tak dużą porcją trudno się uporać jednorazowo.

 

Mazurek

składniki

na kruchy spód :

– 200 g mąki krupczatki
– 40 g cukru pudru
– pół kostki zimnego masła
– skórka otarta z cytryny
– żółtko
– łyżka kwaśnej śmietany

Zagnieć szybko składniki ciasta i wstaw na 10 minut do zamrażarki. Zimne rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość 1 cm. Wylep nim niedużą, natłuszczoną i posypaną mąka, prostokątną formę. Rozgrzej piekarnik do 180 st. i wstaw ciasto na 15 – 20 minut

Na warstwę mocno cytrynową:

– 2 jajka
– żółtko
– nieco więcej niż pół szklanki cukru
– 100 ml śmietany kremówki
– sok z trzech dużych cytryn
– skórka otarta z dwóch cytryn

Jajka i żółtko ubij z cukrem na puch, dodaj śmietanę, ubijając dalej, dodaj sok i skórkę. Wylej na podpieczony spód i piecz ok. 30 minut w temperaturze 150 st.

Na warstwę czekoladową:

– tabliczka gorzkiej czekolady
– 1/4 kostki masła
– 3 jajka
– pół szklanki cukru
– dwie łyżeczki żelatyny
– łyżka kakao
– garść posiekanych orzechów do dekoracji

Żelatynę rozpuść małej ilości gorącej wody, odstaw i mieszaj od czasu do czasu. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść z masłem i kakao w kąpieli wodnej (w rondelku nad gotującą się wodą). Oddziel żółtka od białek i każde ubij z połową cukru. Do ubitych żółtek wlej czekoladową masę, wymieszaj i  delikatnie dodawaj stopniowo pianę z białek i rozpuszczoną żelatynę wymieszaną uprzednio z łyżką piany (zmniejszy to możliwość powstania grudek). Wylej mus  na podpieczone warstwy ciasta i wstaw do lodówki do stężenia.

Mówię Wam – niebo na talerzu!

Zapisz

Zapisz



  1. Maggie
    17 kwietnia, 2013, 11:23 am

    Cos mi sie zdaje, ze ja bez problemu zmordowalabym taka duza kostke – wyglada smakowicie!

    1. opalanka
      17 kwietnia, 2013, 2:12 pm

      W sumie napisałam to asekuracyjnie, ja też sobie daję radę:)

  2. ola in the kitchen
    17 kwietnia, 2013, 7:45 pm

    Z moimi możliwościami też bym dała radę wciągnąć cały kawałek 😀 Ciasto wygląda bardzo smacznie!

  3. opalanka
    18 kwietnia, 2013, 7:08 am

    dziękuję:)

  4. Anonimowy
    30 stycznia, 2015, 9:14 pm

    wygłąda pysznie

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)