Szarlotka babci

Szarlotka z kratką na wierzchu kojarzy mi się z babcią i maślano- jabłkowym zapachem jej mieszkania.  Do ciasta była mocna, słodka, cytrynowa herbata w szklance na spodeczku. Dawno nie widziałam takiego zestawu do picia herbaty, odszedł z nastaniem duralexowych kubków.

 

Szarlotka babci

składniki (na kruche ciasto):

– kostka zimnego masła
– 3/4 szklanki cukru
– cztery szklanki mąki
– dwie łyżeczki proszku do pieczenia
– 6 żółtek
– ekstrakt waniliowy

na jabłkową masę:

– 2 – 2,5 kg jabłek, szarej renety, antonówki, lub innych twardych, kwaśnych  (u mnie antonówki ze słoika)
– 3/4 szklanki cukru

 do posypania:

– garść posiekanych orzechów
– lukier z łyżki cytryny wymieszanej z połową szklanki cukru pudru

Jabłka trzeba obrać, pokroić w kostkę i zasypać cukrem, odstawić na dwie godziny. Odlać powstały sok.
Masło zagniotłam z cukrem, mąką, proszkiem, dodałam żołtka, wanilię. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć, można dodać łyżkę lub dwie śmietany. Uformowałam kulę i włożyłam na godzinę do lodówki.
Połową ciasta wyłożyłam nasmarowaną masłem i posypaną tartą bułką blaszkę. Można je rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub zwyczajnie wykleić ręką. Rozgrzałam piekarnik do 180 st. Wyłożyłam jabłka. Z pozostałego ciasta uformowałam wałeczki i ułożyłam kratkę. Piekłam ok. 40 minut. Po wyjęciu polałam lukrem i posypałam orzechami.

 

Szarlotka babci

 



  1. Ervisha
    14 marca, 2013, 9:17 am

    Szarlotka wyglada bardzo smacznie. Zjadłabym kawałek 🙂

    1. opalanka
      14 marca, 2013, 10:41 am

      dziękuję, namawiam do upieczenia:)

  2. Veggie
    14 marca, 2013, 3:42 pm

    Mi również kojarzy się z tradycją, szczególnie te plecione paski, nigdy nie mam do nich cierpliwości 😉

  3. Roz Airad
    14 marca, 2013, 8:39 pm

    uwielbiam szarlotkę ;d

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie