Śledź w oleju

Specjalistą od śledzi był mój tata. Uważał, że gotowe filety ze śledziem mają co prawda dalekich przodków, ale rodzina dawno o nich zapomniała. Sklep rybny był na naszej ulicy dwa numery dalej i ekspedientka zadawała pytanie: „z ikrą czy mlecznych? „.  Teraz w miejscu tego sklepu jest siedziba banku. A dostanie śledzi mlecznych lub z ikrą nie jest łatwe, acz podobno możliwe. Z lenistwa nie szukam. Będzie filet. Chillibite proponuje, by podczas przyjęcia każdy gość dostał osobną kokilkę z tą przystawką, wtedy unikniemy konieczności podmiany talerzyków i oszczędzamy sobie jeden przelot do kuchni.

 

Śledź w oleju

śledź w oleju składniki: 

– 0,5 kg śledzia  
olej (najlepiej lniany lub rzepakowy)
– duża cebula
– kilka ziaren ziela angielskiego
– kilka ziarenek pieprzu
– trzy listki laurowe
– świeżo zmielony pieprz
– opcjonalnie – szczypta majeranku

Śledzie z beczki wyfiletuj i mocz w zimnej wodzie całą noc. Te gotowe, wyfiletowane a la matjas, zanurz w zimnej wodzie na dwie godziny. Cebulę pokrój w cienkie piórka i posól. Pozostaw na 15 minut, odciśnij ręką i opłucz z soli. Cebula straci sztywność i intensywność smaku. Śledzie pokrój w kawałki  „na jeden kęs”. Każdy oprósz świeżo zmielonym pieprzem i włóż do słoika przekładając cebulą, listkami laurowymi, zielem i ziarenkami pieprzu. Zalej wszystko olejem. Odstaw na dobę do lodówki.

Mówię Wam – niebo na talerzu!

 

Zapisz



  1. Filip Kowalski
    24 marca, 2013, 12:29 pm

    Śledzik, uwielbiam jego smak szczególnie do zimnej wódki, tradycyjne w oleju w tym właśnie wykonaniu to "niebo w gębie". Ja osobiście robię podobnie tylko cebule po odciśnięciu skrapiam lekko octem spirytusowym.

    1. opalanka
      24 marca, 2013, 3:31 pm

      Dobry pomysł, wyostrzy nieco;)

  2. Marta
    24 marca, 2013, 2:18 pm

    dawno nie jadłam takich śledzików, wyglądają pysznie!

    1. kazimierz
      8 listopada, 2017, 1:08 pm

      Raczej chodzi o smak, a nie o wygląd . Choć wygląd, też jest ważny .

  3. Salvador Dali
    24 marca, 2013, 7:13 pm

    hm.. dawno śledzi nie jadłam, ale w słoiku mi się podobają;D

  4. tartinka
    2 kwietnia, 2013, 1:00 pm

    Lniany moim zdaniem ma zbyt intensywny smak. Lepszy jest bezsmakowy olej rzepakowy (poza tym i tak ma lepszy skład tłuszczowy) 🙂

  5. Sylwia Dabrowska
    17 grudnia, 2013, 7:19 am

    Dziękuję bardzo 🙂

  6. opalanka
    23 grudnia, 2013, 8:37 am

    Na zdrowie:)

  7. gasper485
    23 marca, 2014, 11:55 pm

    A ile takie sledzie moga stac w lodowce w tym sloiku?

  8. opalanka
    24 marca, 2014, 3:11 pm

    Jeśli olej przykrywa całość i cebulę i śledzia – nawet dwa, trzy tygodnie. Najlepiej powąchać przed spożyciem, czy zapach jest nadal miły dla nosa:)

  9. Anonimowy
    23 grudnia, 2014, 8:59 am

    Tuwim… w polsce sledziu, w polsca wodko.

  10. Anonimowy
    26 stycznia, 2015, 5:13 pm

    dziękuję za ten przepis, dzięki tobie pobiłam śledzie mojej teściowej i podbiłam znów serce mężusia:)

    1. opalanka
      26 stycznia, 2015, 5:21 pm

      bardzo się cieszę, zapraszam częściej:)

  11. Anonimowy
    3 listopada, 2015, 5:27 pm

    Właśnie wziąłem się za robienie. Walory smakowe ocenię jutro 🙂

  12. Anonimowy
    22 grudnia, 2015, 10:06 pm

    a może być olej z oliwek ?

    1. opalanka
      23 grudnia, 2015, 7:29 am

      może być, jeśli wolisz.

  13. Unknown
    4 grudnia, 2016, 4:47 pm

    Długo szukałem idealnego przepisu. Przetestowałem co najmniej tuzin przepisów, dopóki nie natrafiłem na twój. Odwołuję dalsze poszukiwania 🙂

  14. Niebotek
    12 grudnia, 2016, 7:17 pm

    czy to musi być w zamkniętym słoiku czy może być np. w miseczce?

    1. opalanka
      13 grudnia, 2016, 4:14 pm

      Pod przykryciem, by nie oddał zapachu lodówce a lodówka jemu:)

  15. Anonimowy
    15 grudnia, 2016, 4:16 pm

    Ja parzę gorąca wodą pokrojoną w kostkę cebulę. Jest delikatna i naprawdę super. Dodaję trochę oliwy za każdym razem kiedy przekładam na zmianę

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)