Śledź w oleju

Specjalistą od śledzi był mój tata. Uważał, że gotowe filety ze śledziem mają co prawda dalekich przodków, ale rodzina dawno o nich zapomniała. Sklep rybny był na naszej ulicy dwa numery dalej i ekspedientka zadawała pytanie: „z ikrą czy mlecznych? „.  Teraz w miejscu tego sklepu jest siedziba banku. A dostanie śledzi mlecznych lub z ikrą nie jest łatwe, acz podobno możliwe. Z lenistwa nie szukam. Będzie filet. Chillibite proponuje, by podczas przyjęcia każdy gość dostał osobną kokilkę z tą przystawką, wtedy unikniemy konieczności podmiany talerzyków i oszczędzamy sobie jeden przelot do kuchni.

 

Śledź w oleju

śledź w oleju składniki: 

– 0,5 kg śledzia  
olej (najlepiej lniany lub rzepakowy)
– duża cebula
– kilka ziaren ziela angielskiego
– kilka ziarenek pieprzu
– trzy listki laurowe
– świeżo zmielony pieprz
– opcjonalnie – szczypta majeranku

Śledzie z beczki wyfiletuj i mocz w zimnej wodzie całą noc. Te gotowe, wyfiletowane a la matjas, zanurz w zimnej wodzie na dwie godziny. Cebulę pokrój w cienkie piórka i posól. Pozostaw na 15 minut, odciśnij ręką i opłucz z soli. Cebula straci sztywność i intensywność smaku. Śledzie pokrój w kawałki  „na jeden kęs”. Każdy oprósz świeżo zmielonym pieprzem i włóż do słoika przekładając cebulą, listkami laurowymi, zielem i ziarenkami pieprzu. Zalej wszystko olejem. Odstaw na dobę do lodówki.

Mówię Wam – niebo na talerzu!

 

Zapisz



  1. Filip Kowalski
    24 marca, 2013, 12:29 pm

    Śledzik, uwielbiam jego smak szczególnie do zimnej wódki, tradycyjne w oleju w tym właśnie wykonaniu to "niebo w gębie". Ja osobiście robię podobnie tylko cebule po odciśnięciu skrapiam lekko octem spirytusowym.

    1. opalanka
      24 marca, 2013, 3:31 pm

      Dobry pomysł, wyostrzy nieco;)

  2. Marta
    24 marca, 2013, 2:18 pm

    dawno nie jadłam takich śledzików, wyglądają pysznie!

    1. kazimierz
      8 listopada, 2017, 1:08 pm

      Raczej chodzi o smak, a nie o wygląd . Choć wygląd, też jest ważny .

  3. Salvador Dali
    24 marca, 2013, 7:13 pm

    hm.. dawno śledzi nie jadłam, ale w słoiku mi się podobają;D

  4. tartinka
    2 kwietnia, 2013, 1:00 pm

    Lniany moim zdaniem ma zbyt intensywny smak. Lepszy jest bezsmakowy olej rzepakowy (poza tym i tak ma lepszy skład tłuszczowy) 🙂

  5. Sylwia Dabrowska
    17 grudnia, 2013, 7:19 am

    Dziękuję bardzo 🙂

  6. opalanka
    23 grudnia, 2013, 8:37 am

    Na zdrowie:)

  7. gasper485
    23 marca, 2014, 11:55 pm

    A ile takie sledzie moga stac w lodowce w tym sloiku?

  8. opalanka
    24 marca, 2014, 3:11 pm

    Jeśli olej przykrywa całość i cebulę i śledzia – nawet dwa, trzy tygodnie. Najlepiej powąchać przed spożyciem, czy zapach jest nadal miły dla nosa:)

  9. Anonimowy
    23 grudnia, 2014, 8:59 am

    Tuwim… w polsce sledziu, w polsca wodko.

  10. Anonimowy
    26 stycznia, 2015, 5:13 pm

    dziękuję za ten przepis, dzięki tobie pobiłam śledzie mojej teściowej i podbiłam znów serce mężusia:)

    1. opalanka
      26 stycznia, 2015, 5:21 pm

      bardzo się cieszę, zapraszam częściej:)

  11. Anonimowy
    3 listopada, 2015, 5:27 pm

    Właśnie wziąłem się za robienie. Walory smakowe ocenię jutro 🙂

  12. Anonimowy
    22 grudnia, 2015, 10:06 pm

    a może być olej z oliwek ?

    1. opalanka
      23 grudnia, 2015, 7:29 am

      może być, jeśli wolisz.

  13. Unknown
    4 grudnia, 2016, 4:47 pm

    Długo szukałem idealnego przepisu. Przetestowałem co najmniej tuzin przepisów, dopóki nie natrafiłem na twój. Odwołuję dalsze poszukiwania 🙂

  14. Niebotek
    12 grudnia, 2016, 7:17 pm

    czy to musi być w zamkniętym słoiku czy może być np. w miseczce?

    1. opalanka
      13 grudnia, 2016, 4:14 pm

      Pod przykryciem, by nie oddał zapachu lodówce a lodówka jemu:)

  15. Anonimowy
    15 grudnia, 2016, 4:16 pm

    Ja parzę gorąca wodą pokrojoną w kostkę cebulę. Jest delikatna i naprawdę super. Dodaję trochę oliwy za każdym razem kiedy przekładam na zmianę

  16. Witold
    17 grudnia, 2020, 11:50 am

    Czy takie śledzie z kręgosłupem i ośćmi mogą być w słoju 2 litrowym.

    1. Beata Królikiewicz
      22 grudnia, 2020, 9:38 pm

      Trzeba je wyfiletować i wymoczyć. Instrukcje filetowania śledzi znajdziesz na YT.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)