Sałatka śledziowa

Niezbyt skomplikowana, z dominującym smakiem głównego składnika, odpowiednia na imprezową przekąskę, singlową lub rodzinną kolację.

Sałatka śledziowa

składniki:

– 40 dag płatów śledziowych
– dwa duże ogórki konserwowe
– pół puszki czerwonej fasoli
– pół cebuli
– pół puszki kukurydzy
– pół małego, kwaśnego jabłka
– trzy łyżki gęstego jogurtu naturalnego
– dwie łyżki majonezu
– biały i czarny mielony pieprz

Sposób wykonania :

Umyj, a potem namocz płaty śledziowe w zimnej wodzie przez ok. dwie godziny. Długość moczenia zależna jest od stężenia solanki, najlepiej spróbować kawałeczek ryby po godzinie i ocenić, czy jest zbyt słona czy nie. Płaty pokrój na ok. centymetrowe kawałki. Ogórki posiekaj w drobną kostkę, podobnie jak obrane jabłko i cebulę (dla osób nie lubiących ostrego smaku surowej, polecam sparzenie jej na sicie), dorzuć kukurydzę i przepłukaną z zalewy fasolę. Wymieszaj majonez z jogurtem i przyprawami.
Zalej składniki sałatki i odstaw na przynajmniej godzinę, dwie do lodówki.

Mówię Wam – niebo na talerzu!



  1. Zielaczek
    4 marca, 2013, 2:52 pm

    Pycha! Uwielbiam sałatki śledziowe 🙂

  2. Anonimowy
    20 grudnia, 2015, 5:21 pm

    Jak długo może stać w lodówce,bo do świąt zostało aż trzy dni.Czy nie skwaśnieje?

  3. opalanka
    20 grudnia, 2015, 5:43 pm

    Najlepiej zrobić rano w wigilię.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)