Ciasteczka bananowe z bakaliami
składniki:
– trzy mocno dojrzałe banany
– półtorej szklanki płatków owsianych “górskich”
– pół szklanki mąki pszennej
– łyżka proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej
– jajko
– pół szklanki cukru
– łyżeczka proszku do pieczenia
– pół szklanki żurawiny, garść posiekanych orzechów lub migdałów
– nieco esencji waniliowej
na lukier :
– pół szklanki cukru pudru
– dwie łyżeczki soku z cytryny
Banany rozgnieć widelcem , dodaj pozostałe składniki i wszystko wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Nakładaj łyżką masę na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 min. Kiedy się zezłocą – są gotowe. Rozmieszaj cukier puder z sokiem. Jeśli lukier wyszedł zbyt gesty – dodaj troszkę więcej soku, jeśli zbyt rzadki – więcej cukru. Polej ciastka, posyp posiekanymi orzechami.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Super Blog! 🙂 Już dodałam do ulubionych 🙂 Mam nadzieję że nie raz będzie mi pomocny kiedy zabraknie mi pomysłów :)Pozdrawiam!
Bardzo dziękuję, mam nadzieję,że sprostam, pozdrawiam serdecznie:)
Lubią, lubią i to bardzo 😉