Ciasteczka bananowe z bakaliami

Podpatrzyłam u White Plate , że często proponuje w śniadaniowych zestawach bananowe dodatki. I słusznie, bo dają energię, która starcza do obiadu, no i źródło potasu z nich znakomite. Nie wiedząc do czego ten potas mi potrzebny, poszperałam w necie i znalazłam taką kopalnię wiedzy . I nareszcie wiem, że rzeczony banan z potasowym wnętrzem, jest specjalistą od spraw sercowych. Zatem przypadkiem okazało się, że upiekłam wczoraj ciasteczka bananowe z bakaliami , które mogłyby posłużyć jako przedwalentynkowe preludium. Dodatek owoców sprawia, że są wilgotne i  nie wymagają użycia dużej ilości cukru. Smak bananów nie jest intensywny na tyle, żeby przeszkodził w ich spożywaniu tym, którzy nie przepadają za tym owocem. Przeglądając rozmaite blogi odkryłam dziś, że tutaj lubią podobne smaki:)
Ciasteczka bananowe z bakaliami

składniki:

– trzy mocno dojrzałe banany
– półtorej szklanki płatków owsianych „górskich”
– pół szklanki mąki pszennej
– łyżka proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej
– jajko
– pół szklanki cukru
– łyżeczka proszku do pieczenia
– pół szklanki żurawiny, garść posiekanych orzechów lub migdałów
– nieco esencji waniliowej

na lukier :

– pół szklanki cukru pudru
– dwie łyżeczki soku z cytryny

Banany rozgnieć widelcem , dodaj pozostałe składniki i wszystko wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 st.  Nakładaj łyżką masę na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 min. Kiedy się zezłocą – są gotowe. Rozmieszaj cukier puder z sokiem. Jeśli lukier wyszedł zbyt gesty – dodaj troszkę więcej soku, jeśli zbyt rzadki – więcej cukru. Polej ciastka, posyp posiekanymi orzechami.

 

Ciasteczka bananowe z bakaliami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Marta Wnuk
    Luty 2, 2013, 4:39 pm

    Super Blog! 🙂 Już dodałam do ulubionych 🙂 Mam nadzieję że nie raz będzie mi pomocny kiedy zabraknie mi pomysłów :)Pozdrawiam!

  2. opalanka
    Luty 2, 2013, 5:11 pm

    Bardzo dziękuję, mam nadzieję,że sprostam, pozdrawiam serdecznie:)

  3. evenka
    Luty 3, 2013, 5:57 pm

    Lubią, lubią i to bardzo 😉

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie