Kurczak pieczony faszerowany szpinakiem

Kurczak pieczony faszerowany szpinakiem.
Nie chciałabym być jakoś szczególnie marudna, ale czy ktoś mógłby przyciągnąć trochę słońca i podnieść temperaturę otoczenia? Nie znoszę upałów, ale w okolicach stycznia i lutego, na tak zwanym przednówku, mój nastrój czasem pozostawia wiele do życzenia. Ogarnąwszy się jako tako, zebrałam się w sobie, dokonałam zakupów i obiad wyczyniłam. Całkiem porządny kurczak pieczony faszerowany szpinakiem. Na wiosnę się musi jednak mieć.

Kurczak pieczony faszerowany szpinakiem

składniki :

– 4 pojedyncze piersi z kurczaka lub wyluzowane (pozbawione kości) udka
–  szpinak  (paczka mrożonego lub kilka dużych garści świeżego)
– 150g sera feta
– 3 ząbki czosnku
– dwie łyżki masła
– 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
– łyżeczka tymianku (świeży lub suszony)
– sól, pieprz, nieco kurkumy

Mięso natarłam przyprawami i wycięłam w każdym kawałku „kieszonkę”.
Rozgniotłam czosnek i wrzuciłam  go na rozgrzaną na patelni łyżkę masła. Po niecałej minucie dorzuciłam szpinak.
Dodałam odrobinę gałki muszkatołowej, sól, a po kilku minutach mieszania, kiedy większość płynu odparowała, pokruszoną fetę.
Rozgrzałam piekarnik do 200 st. Powstałą masą ponapychałam w kurczakowe kieszonki. W przypadku udek wkładam farsz w miejsce po wyjętej kości. Pozapinałam mięso wykałaczkami, żeby masa nie wypłynęła. Jednej nie opanowałam – musiałam związać nitką. Ułożyłam mięso w naczyniu żaroodpornym i na każdym kawałku położyłam trochę masła.
Piekłam 40 minut w odkrytym naczyniu. W trakcie pieczenia podlewałam dwukrotnie powstałym sosem.

Kurczak pieczony faszerowany szpinakiem

Mówię Wam – niebo na talerzu!

 



  1. Marta Wnuk
    13 lutego, 2013, 7:07 pm

    W sobotę przychodzą do nas znajomi, pomyślałam że zrobię coś prostego np. piersi kurczaka ze szpinakiem. Usiadłam do komputera żeby poszukać przepisu a tu twój post na fb 🙂 Uśmiechnęłam się i pomyślałam że czytasz mi w myśli 🙂

  2. opalanka
    13 lutego, 2013, 10:20 pm

    Myślisz i masz !;)

  3. Burek Monika
    22 lutego, 2014, 4:04 pm

    Wlaśnie to cudo zjadłam!! Pycha!

  4. Renata
    25 sierpnia, 2020, 6:36 am

    Czy to danie piec w odkrytym naczyniu?

    1. Beata Królikiewicz
      25 sierpnia, 2020, 7:17 am

      Tak, w odkrytym.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)