Kurczak pieczony faszerowany szpinakiem

Kurczak pieczony faszerowany szpinakiem.
Nie chciałabym być jakoś szczególnie marudna, ale czy ktoś mógłby przyciągnąć trochę słońca i podnieść temperaturę otoczenia? Nie znoszę upałów, ale w okolicach stycznia i lutego, na tak zwanym przednówku, mój nastrój czasem pozostawia wiele do życzenia. Ogarnąwszy się jako tako, zebrałam się w sobie, dokonałam zakupów i obiad wyczyniłam. Całkiem porządny kurczak pieczony faszerowany szpinakiem. Na wiosnę się musi jednak mieć.

Kurczak pieczony faszerowany szpinakiem

składniki :

– 4 pojedyncze piersi z kurczaka lub wyluzowane (pozbawione kości) udka
–  szpinak  (paczka mrożonego lub kilka dużych garści świeżego)
– 150g sera feta
– 3 ząbki czosnku
– dwie łyżki masła
– 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
– łyżeczka tymianku (świeży lub suszony)
– sól, pieprz, nieco kurkumy

Mięso natarłam przyprawami i wycięłam w każdym kawałku „kieszonkę”.
Rozgniotłam czosnek i wrzuciłam  go na rozgrzaną na patelni łyżkę masła. Po niecałej minucie dorzuciłam szpinak.
Dodałam odrobinę gałki muszkatołowej, sól, a po kilku minutach mieszania, kiedy większość płynu odparowała, pokruszoną fetę.
Rozgrzałam piekarnik do 200 st. Powstałą masą ponapychałam w kurczakowe kieszonki. W przypadku udek wkładam farsz w miejsce po wyjętej kości. Pozapinałam mięso wykałaczkami, żeby masa nie wypłynęła. Jednej nie opanowałam – musiałam związać nitką. Ułożyłam mięso w naczyniu żaroodpornym i na każdym kawałku położyłam trochę masła.
Piekłam 40 minut w odkrytym naczyniu. W trakcie pieczenia podlewałam dwukrotnie powstałym sosem.

Kurczak pieczony faszerowany szpinakiem

Mówię Wam – niebo na talerzu!

 



  1. Marta Wnuk
    13 lutego, 2013, 7:07 pm

    W sobotę przychodzą do nas znajomi, pomyślałam że zrobię coś prostego np. piersi kurczaka ze szpinakiem. Usiadłam do komputera żeby poszukać przepisu a tu twój post na fb 🙂 Uśmiechnęłam się i pomyślałam że czytasz mi w myśli 🙂

  2. opalanka
    13 lutego, 2013, 10:20 pm

    Myślisz i masz !;)

  3. Burek Monika
    22 lutego, 2014, 4:04 pm

    Wlaśnie to cudo zjadłam!! Pycha!

  4. Renata
    25 sierpnia, 2020, 6:36 am

    Czy to danie piec w odkrytym naczyniu?

    1. Beata Królikiewicz
      25 sierpnia, 2020, 7:17 am

      Tak, w odkrytym.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)