Tort śmietanowy z wiśniami

Namęczyłam się wczoraj okrutnie z udekorowaniem tortu. A raczej z myśleniem o tym. Kunsztowne, cukierniane różyczki nie dla mnie. O uzyskanie ładnych, czekoladowych wiórków, nie takich po prostu startych na tarce mi chodzi. O jakiś prosty, nieskomplikowany patent na artystyczny wyraz bez wysiłku nadludzkiego. Dla osoby z talentami innymi niż plastyczne. Szukam. Tort śmietanowy z wiśniami wyszedł smaczny, jubilatka zadowolona, zatem co marudzić nie ma. Przepis podaję.

 

Tort śmietanowy z wiśniami

 składniki:

na biszkopt:

 szklanka ( 250 ml) mąki pszennej
– 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
– 6 średniej wielkości jajek lub 5 dużych
– 3/4 szklanki cukru
– szczypta soli

do nasączenia:

-półtorej szklanki przegotowanej wody
– sok z półtorej cutryny
– trzy łyżki cukru
– 100g wiśniówki lub likieru wiśniowego

na krem:

500 ml schłodzonej śmietanki 30-36%
– 250 ml serka mascarpone
– dwie łyżki drobnego cukru
– szklanka wiśni ( z kompotu, z konfitury, świeżej lub mrożonki)

na polewę:

-1/4 kostki masła
-dwie łyżki kakao
– łyżka cukru
– łyżka mleka
– dwie kostki gorzkiej czekolady

na posypkę:

– strata , gorzka czekolada
Oddziel żółtka od jajek, uważając, żeby żółtko nie dostało się do białka, może to uniemożliwić jego ubicie. Obie mąki wymieszaj ze sobą. W większym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie
przestając ubijać, powoli dosypuj cukier, po dwie – trzy łyżki aż do końca. Odłóż trzepaczkę lub mikser i dodawaj po jednym żółtku delikatnie mieszając pianę łyżką lub większą szpatułką. Kiedy skończysz, również po dwie – trzy łyżki, delikatnie wmieszaj  mąkę w masę jajeczną. Chodzi o
to, żeby piana była napowietrzona i nie opadła, zatem pośpiech i energiczne ruchy nie są wskazane. Przelej ciasto do tortownicy, i wstaw do nagrzanego do 160 – 170st.  piekarnika. Powinno być gotowe po ok. 30 – 40 minutach. Możesz sprawdzić, wkładając w ciasto patyczek od szaszłyków. Wyjęty suchy – ciasto jest gotowe. Wyjmij je z piekarnika i rzuć razem z blaszką z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Podobno spowoduje to gwałtowne wydostanie się z niego gazów, które pozostawszy w nim spowodowałyby powstanie pary wodnej, jej skroplenie  i opadnięcie ciasta. Nie wiem czy to prawda, ale faktem jest, że taki rzucany nie opada i jest równy.

Tort śmietanowy z wiśniami

Śmietankę ubij na wolnych obrotach, pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj jeszcze chwilę. Dorzuć serek mascarpone, wymieszaj ze śmietaną. Połącz składniki ponczu. Przekrój biszkopt na trzy części, dolny blat nasącz wykorzystując 1/3  płynu. Ułóż na cieście wiśnie i 1/3 masy śmietanowej. Nasącz następny blat, wyłóż 1/3 masy i następny. Pozostałą śmietaną  wysmaruj cały tort za wyjątkiem wierzchu ciasta. Możesz zrezygnować z polewy i górę tortu również pokryć ubita masą. Jeśli chcesz użyć polewy, masło musisz roztopić w rondelku, dodać kolejno wszystkie składniki. Kiedy się połączą i cukier rozpuści – polej wierzch tortu. Wierzch ciasta udekorowałam gotowymi bezami z cukierni.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Antenka
    22 lutego, 2013, 11:45 am

    piękny tort:)
    ja ładne, długie wiórki czekoladowe uzyskuję skrobiąc je skrobaczką do jarzyn;)idzie szybciutko, a efekt świetny

  2. opalanka
    22 lutego, 2013, 12:45 pm

    Zwykłą skrobaczką i zwykłą czekoladą? Mnie idzie jakaś drobnica:)

  3. Roz Airad
    22 lutego, 2013, 9:19 pm

    …ale smakowicie wygląda ;D

    1. opalanka
      23 lutego, 2013, 4:19 pm

      Dziękuję:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)