Tort śmietanowy z wiśniami

Namęczyłam się wczoraj okrutnie z udekorowaniem tortu. A raczej z myśleniem o tym. Kunsztowne, cukierniane różyczki nie dla mnie. O uzyskanie ładnych, czekoladowych wiórków, nie takich po prostu startych na tarce mi chodzi. O jakiś prosty, nieskomplikowany patent na artystyczny wyraz bez wysiłku nadludzkiego. Dla osoby z talentami innymi niż plastyczne. Szukam. Tort śmietanowy z wiśniami wyszedł smaczny, jubilatka zadowolona, zatem co marudzić nie ma. Przepis podaję.

 

Tort śmietanowy z wiśniami

 składniki:

na biszkopt:

 szklanka ( 250 ml) mąki pszennej
– 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
– 6 średniej wielkości jajek lub 5 dużych
– 3/4 szklanki cukru
– szczypta soli

do nasączenia:

-półtorej szklanki przegotowanej wody
– sok z półtorej cutryny
– trzy łyżki cukru
– 100g wiśniówki lub likieru wiśniowego

na krem:

500 ml schłodzonej śmietanki 30-36%
– 250 ml serka mascarpone
– dwie łyżki drobnego cukru
– szklanka wiśni ( z kompotu, z konfitury, świeżej lub mrożonki)

na polewę:

-1/4 kostki masła
-dwie łyżki kakao
– łyżka cukru
– łyżka mleka
– dwie kostki gorzkiej czekolady

na posypkę:

– strata , gorzka czekolada
Oddziel żółtka od jajek, uważając, żeby żółtko nie dostało się do białka, może to uniemożliwić jego ubicie. Obie mąki wymieszaj ze sobą. W większym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie
przestając ubijać, powoli dosypuj cukier, po dwie – trzy łyżki aż do końca. Odłóż trzepaczkę lub mikser i dodawaj po jednym żółtku delikatnie mieszając pianę łyżką lub większą szpatułką. Kiedy skończysz, również po dwie – trzy łyżki, delikatnie wmieszaj  mąkę w masę jajeczną. Chodzi o
to, żeby piana była napowietrzona i nie opadła, zatem pośpiech i energiczne ruchy nie są wskazane. Przelej ciasto do tortownicy, i wstaw do nagrzanego do 160 – 170st.  piekarnika. Powinno być gotowe po ok. 30 – 40 minutach. Możesz sprawdzić, wkładając w ciasto patyczek od szaszłyków. Wyjęty suchy – ciasto jest gotowe. Wyjmij je z piekarnika i rzuć razem z blaszką z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Podobno spowoduje to gwałtowne wydostanie się z niego gazów, które pozostawszy w nim spowodowałyby powstanie pary wodnej, jej skroplenie  i opadnięcie ciasta. Nie wiem czy to prawda, ale faktem jest, że taki rzucany nie opada i jest równy.

Tort śmietanowy z wiśniami

Śmietankę ubij na wolnych obrotach, pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj jeszcze chwilę. Dorzuć serek mascarpone, wymieszaj ze śmietaną. Połącz składniki ponczu. Przekrój biszkopt na trzy części, dolny blat nasącz wykorzystując 1/3  płynu. Ułóż na cieście wiśnie i 1/3 masy śmietanowej. Nasącz następny blat, wyłóż 1/3 masy i następny. Pozostałą śmietaną  wysmaruj cały tort za wyjątkiem wierzchu ciasta. Możesz zrezygnować z polewy i górę tortu również pokryć ubita masą. Jeśli chcesz użyć polewy, masło musisz roztopić w rondelku, dodać kolejno wszystkie składniki. Kiedy się połączą i cukier rozpuści – polej wierzch tortu. Wierzch ciasta udekorowałam gotowymi bezami z cukierni.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Antenka
    22 lutego, 2013, 11:45 am

    piękny tort:)
    ja ładne, długie wiórki czekoladowe uzyskuję skrobiąc je skrobaczką do jarzyn;)idzie szybciutko, a efekt świetny

  2. opalanka
    22 lutego, 2013, 12:45 pm

    Zwykłą skrobaczką i zwykłą czekoladą? Mnie idzie jakaś drobnica:)

  3. Roz Airad
    22 lutego, 2013, 9:19 pm

    …ale smakowicie wygląda ;D

    1. opalanka
      23 lutego, 2013, 4:19 pm

      Dziękuję:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)