Szarlotka krucho-drożdżowa z orzechami

Żeby włożyć lody do zamrażarki musiałam z niej coś wyjąć, by zrobić miejsce. Znalazłam tam między innymi spory kawałek ciasta pozostały z pieczenia rogalików. Rozgrzałam piekarnik, ciasto rozwałkowałam, wrzuciłam na blaszkę do tarty, przykryłam jabłkami ze słoika, dorzuciłam garść orzechów i rodzynek.  Przepis wygląda na taki sam jak na blogu Upiecz mnie. Ponieważ moje ciasto służyło pierwotnie innym celom i trudno mi odtworzyć proporcje na ilość blaszkowo-tartową – z niewielkimi zmianami –  zaczerpnęłam . Lody do szarlotki  były jak znalazł.

 

Szarlotka krucho-drożdżowa

szarlotka krucho-drożdżowa składniki: 

–  kostka rozpuszczonego masła
– dwie i pół szklanki mąki ( pszennej lub po połowie z razową)
– 7 g suszonych drożdży
– 3 jajka
– dwie szklanki brązowego cukru (dałam zwykły)
– cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– cztery łyżki posiekanych orzechów laskowych
– kilogram jabłek ( najlepiej szarej renety lub innych twardych , kwaśnych)
– łyżeczka cynamonu jeśli ktoś lubi

Pokrojone w drobną kostkę jabłka zasyp szklanką cukru. Dodaj cynamon. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Mąkę wymieszaj z drożdżami i zagnieć z masłem, pozostałym cukrem i roztrzepanymi jajkami. Dodaj cukier lub ekstrakt waniliowy i orzechy ( łyżkę zostaw do posypania). Ugniataj jeszcze chwilę. Formę do tarty posmaruj masłem i wysyp mąką. Urwij 1/4 ciasta i włóż na chwilę do zamrażalnika. Z jabłek odlej powstały sok. Pozostałym ciastem wylep formę i rozłóż na niej jabłka. Wyjmij odłożone ciasto z zamrażarki , rozwałkuj cienko i pokrój w centymetrowe paski. Ja zrobiłam to radełkiem do faworków.Z pasków ułóż kratkę.  Piecz ok. 30 – 40 minut bez termoobiegu. Gotowe , ciepłe ciasto polałam lukrem z trzech łyżek cukru pudru wymieszanych z łyżeczką soku z cytryny, posypałam nieco posiekanymi orzechami i rodzynkami.



  1. Olinka
    19 lutego, 2013, 7:27 pm

    fajna szarlotka, szkoda że już ją dodałaś, bo za dwa dni startuje moja jabłuszkowa akcja ;/ ale może jeszcze coś ciekawego upieczesz i dorzucisz :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka – Smakowy Raj

    1. opalanka
      19 lutego, 2013, 8:15 pm

      może się uda:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)