Jak upiec polędwiczki

 Miały być zrazy w grzybowym sosie. W najbliższym mięsnym nie było ładnej wołowiny, za to wypatrzyłam dwie dorodne polędwiczki wieprzowe. Przypomniałam sobie, że w lodówce mam małą paczkę szynki szwarcwaldzkiej. Skonsultowałam z panią Iwonką ze sklepiku (w którym jest wszystkocotrzeba) rozmaite kombinacje polędwiczkowe. W końcu co dwie głowy to nie jedna. Pani Iwonka mogłaby prowadzić trzy takie blogi, każdy w innej kategorii kulinarnej. Zakupy w jej sklepie są bardzo “slow”. Wymiana doświadczeń w różnych dziedzinach – bezcenna. No i pięknie i bardzo smacznie wyszło.  Przygotowanie dania trwa tyle, co gotowanie ziemniaków.
polędwiczki


składniki:

– dwie duże polędwiczki wieprzowe
– ok.15 dag szynki długodojrzewającej, np. szwardzwaldzkiej lub chudego boczku (w plastrach)
– mały kawałek parmezanu
– kubek (200 – 250ml) kwaśnej śmietany 12-18% lub śmietanki 30 -36%
– łyżeczka mąki
– klarowane masło do smażenia
– biały pieprz i sól do smaku

Polędwiczki pokroiłam na centymetrowe plastry i lekko rozbiłam ręką. Na każdym położyłam mały kawałek parmezanu, zwinęłam w roladkę i owinęłam plasterkiem szynki. Podsmażyłam z różnych stron na rozgrzanym maśle. Przełożyłam do żaroodpornego naczynia i wsadziłam na 15 min. do rozgrzanego (ok. 180 st)  piekarnika. W kubku wymieszałam śmietanę z łyżeczką mąki. Wlałąm na patelnię, na której smażyły się polędwiczki. zamieszałam, żeby smak mięsa z patelni przeniknął do sosu. Przelałam go pod koniec pieczenia do naczynia.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Anonimowy
    1 kwietnia, 2015, 11:07 am

    Witam, czym mogę zastąpić tą szynkę?
    Bo nie mam do takowej dostępu 🙁
    Czy z boczkiem nie byłoby wielką zbrodnią?

    1. opalanka
      1 kwietnia, 2015, 2:52 pm

      Chudy boczek lub bekon będzie bardzo dobry:)

  2. Anonimowy
    15 grudnia, 2016, 8:43 am

    Ile czasu piec w piekarniku całość?

    1. opalanka
      15 grudnia, 2016, 11:42 am

      15 minut same i dodatkowo 5 ze śmietaną.

  3. Anna
    11 grudnia, 2018, 4:43 pm

    A sół pieprz na poledwiczki czy do smietany????

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie