Jak upiec polędwiczki
składniki:
– dwie duże polędwiczki wieprzowe
– ok.15 dag szynki długodojrzewającej, np. szwardzwaldzkiej lub chudego boczku (w plastrach)
– mały kawałek parmezanu
– kubek (200 – 250ml) kwaśnej śmietany 12-18% lub śmietanki 30 -36%
– łyżeczka mąki
– klarowane masło do smażenia
– biały pieprz i sól do smaku
Polędwiczki pokroiłam na centymetrowe plastry i lekko rozbiłam ręką. Na każdym położyłam mały kawałek parmezanu, zwinęłam w roladkę i owinęłam plasterkiem szynki. Podsmażyłam z różnych stron na rozgrzanym maśle. Przełożyłam do żaroodpornego naczynia i wsadziłam na 15 min. do rozgrzanego (ok. 180 st) piekarnika. W kubku wymieszałam śmietanę z łyżeczką mąki. Wlałąm na patelnię, na której smażyły się polędwiczki. zamieszałam, żeby smak mięsa z patelni przeniknął do sosu. Przelałam go pod koniec pieczenia do naczynia.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Witam, czym mogę zastąpić tą szynkę?
Bo nie mam do takowej dostępu 🙁
Czy z boczkiem nie byłoby wielką zbrodnią?
Chudy boczek lub bekon będzie bardzo dobry:)
Ile czasu piec w piekarniku całość?
15 minut same i dodatkowo 5 ze śmietaną.
A sół pieprz na poledwiczki czy do smietany????