Najlepsze babeczki z czekoladowo-sernikowym nadzieniem

Odtworzenie przepisu nie było proste, ponieważ babeczki wyszły zupełnie przypadkowo. Miałam w lodówce kawałek białego sera, za mało na sernik, za dużo na śniadanie. Roztopiłam czekoladę i dodawałam do niej różności, które moim zdaniem mogły mieć uniwersalne zastosowanie. Decyzji o tym co tworzę nie podjęłam. Zblendowałam ser. Do czekolady dodałam wszystkiego po trochu, zwłaszcza tego, czego było niewiadomonaco. Wymieszałam. Było dość późno, zmęczona zrezygnowałam z dalszego tworzenia i wsadziłam tę masę do lodówki. Rano była dość twarda, w sam raz na jakieś np. pralinkowe kulki. Spróbowałam rozmiękczyć całość w mikrofali, udało się, dodałam trzy ubite na sztywną pianę białka i wyszło coś pysznie sernikowego w smaku. Dorobiłam do tego kruche spody na babeczki i powiem Wam, że dawno nie upiekłam czegoś tak cudnie delikatnego i pysznego. Odkrycie roku. Zapisałam z grubsza swoje spontaniczne dosypywania i przepis na babeczki z czekoladowo-sernikowym nadzieniem przekazuję.

babeczki z czekoladowo-sernikowym nadzieniem

składniki ( na 12 babeczek) : 

na ciasto: 

1/3 kostki masła
– 1 i 1/4 szklanki mąki
– pół szklanki cukru
– wanilia ( ekstrakt lub cukier waniliowy)
– trzy żółtka

na masę: 

 – ok. 30 dkg białego sera
– 1/4 kostki masła
– gorzka czekolada
– pół szklanki cukru
– trzy łyżki śmietanki 30%
– 4 łyżki mleka w proszku
– dwie łyżki kakao
– trzy białka

na lukier: 

–  trzy-cztery łyżki cukru pudru wymieszanego dobrze z łyżeczką soku z cytryny

do ozdoby: 

– gotowe, sklepowe kwiatuszki z cukrowej masyDobre będą też kolorowe lub czekoladowe groszki lub orzeszki

Wszystkie składniki zagniotłam szybko ręką na gładkie ciasto.Gdyby było zbyt sypkie i składniki nie chciały się połączyć, dodaj odrobinę wody. Formy do babeczek (mogą być też te od  muffinek) wysmarowałam dobrze masłem i posypałam tartą bułką. Z ciasta odrywałam kawałki wielkości małej mandarynki i formowałam małe placki. Wylepiłam nimi foremki. W przypadku muffinowej, głębszej formy, ciasto proponuję wylepić do polowy wysokości. Czekoladę połamałam, dodałam masło i podgrzałam na małym ogniu, dodałam śmietankę, cukier, kakao. Ser zmiksowałam blenderem i dodałam do niego ciepłą masę czekoladową. Wymieszałam dobrze łyżką. Ubiłam pianę z białek i delikatnie wmieszałam do serowego ciasta. Nałożyłam do foremek. Piekarnik rozgrzałam do 180 st. Myślę, że dobrze byłoby wstawić formę do większej blaszki napełnionej do 1/3 wysokości gorącą wodą.  Ja o tym nie pomyślałam i moje babeczki nieco opadły i popękały. Niemniej, wyszły bardzo, bardzo dobre. Lukier włożyłam do dekoratorskiej tutki i wykonałam esy-floresy.

Mówię Wam, niebo na talerzu:)



  1. Ela
    27 maja, 2019, 3:05 pm

    Witam mam pytanie czym można zastąpić mleko w proszku które dodaje się do masy?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)