Frittata z zielonymi warzywami i dodatkiem salami

Czyli chlorofil  kontra cholesterol. Z zamrażarki wyciągnęłam tym razem „zielone warzywa na patelnię”. Zjadłam na kolację, śniadanie i dzisiejszy obiad. W sumie pięć jajek z sześciu, bo kawałek oddałam na spróbowanie.

Frittata

składniki ( na małą patelnię) : 

– mieszanka „zielone warzywa na patelnię” lub pół brokuła, dwie łyżki groszku ,dwie kukurydzy i garść zielonej fasolki
– 6 jajek
– trzy plasterki salami
– łyżka startego parmezanu
– łyżka posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz, tabasco
– łyżeczka masła

Warzywa z mrożonki podsmażyłam krótko na maśle (ok.4-5min). Świeże wymagają osobnego ugotowania na „półtwardo”. Jajka wymieszałam w kubku, dodałam  przyprawy i pokrojone w kostkę salami. Wylałam  na warzywa. Posypałam parmezanem i wstawiłam do rozgrzanego do 200 st. piekarnika. Poruszałam co kilka minut patelnią sprawdzając, czy jajka się ścięły. Zajęło to ok, 15 min. Frittata dała się ładnie pokroić, kiedy odwróciłam  patelnię  i wyjęłam ją na talerz. Bardzo dobra była też następnego dnia na zimno.

Frittata
Mówię Wam – Niebo Na Talerzu 🙂

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)