Frittata z zielonymi warzywami i dodatkiem salami
Czyli chlorofil kontra cholesterol. Z zamrażarki wyciągnęłam tym razem “zielone warzywa na patelnię”. Zjadłam na kolację, śniadanie i dzisiejszy obiad. W sumie pięć jajek z sześciu, bo kawałek oddałam na spróbowanie.
składniki ( na małą patelnię) :
– mieszanka “zielone warzywa na patelnię” lub pół brokuła, dwie łyżki groszku ,dwie kukurydzy i garść zielonej fasolki
– 6 jajek
– trzy plasterki salami
– łyżka startego parmezanu
– łyżka posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz, tabasco
– łyżeczka masła
Warzywa z mrożonki podsmażyłam krótko na maśle (ok.4-5min). Świeże wymagają osobnego ugotowania na “półtwardo”. Jajka wymieszałam w kubku, dodałam przyprawy i pokrojone w kostkę salami. Wylałam na warzywa. Posypałam parmezanem i wstawiłam do rozgrzanego do 200 st. piekarnika. Poruszałam co kilka minut patelnią sprawdzając, czy jajka się ścięły. Zajęło to ok, 15 min. Frittata dała się ładnie pokroić, kiedy odwróciłam patelnię i wyjęłam ją na talerz. Bardzo dobra była też następnego dnia na zimno.