Roladki z piersi z kurczaka
Spotkałam się z przyjaciółką. Posiadanie osoby, która ma dla Ciebie czas, kiedy się tego potrzebuje – najcudniejsze uczucie na świecie. Jak ja dziękuję wszechświatowi za taką okoliczność. Z tego spotkania wyniknęła również kulinarna inspiracja, bo temat gotowania sam wypłynął jak to zwykle bywa – oczekiwanie. Pomysł na roladki z piersi z kurczaka wprowadziłam w życie wczoraj, ze skutkiem dobrym. Byłby lepszy, gdybym nie gadała tak długo przez telefon i nie przetrzymała mięsa w piekarniku. Jednakowoż domownicy orzekli, że warto publikować, rozpowszechniać i powtarzać.
składniki:
– plastry piersi indyczej lub kurzej ( indycza pokrojona w poprzek włókien, kurza wzdłuż)
– dwie -trzy łyżki masła
– pęczek pietruszki
– garść startego parmezanu
– dwie garście tartej bułki
– sól, pieprz, tymianek
– dwa rozgniecione ząbki czosnku
Mięso lekko rozklep tłuczkiem. Masło rozpuść w rondelku. Z tartej bułki, posiekanej natki pietruszki, parmezanu, połowy łyżeczki soli, szczypty pieprzu i tymianku wymieszaj panierkę. Rozgrzej piekarnik do 180 st. W płaty mięsa wetrzyj czosnek, umocz każdy w roztopionym maśle i otocz w panierce. Zwiń roladkę. Ułóż w zamkniętym naczyniu żaroodpornym lub włóż w rękaw do pieczenia. Jeśli pieczesz w naczyniu, połóż na każdym kawałku mięsa wiórek masła i zdejmij pokrywkę dziesięć minut przed końcem czasu pieczenia.
Mówię Wam – niebo na talerzu!
Wyglądają pysznie!!!!:)
I smakują całkiem,całkiem:)
jak długo mają się piec?
ok. 35 – 40 minut .
a powiedz mi dlaczego wychodzą twarde? czy indyk tak ma czy to ja robię coś źle?
Nie, indyk raczej nie. Nie wiem. Spróbuj skrócić czas pieczenia do pół godziny.