Domowy kisiel

Zupełnie niedawno, bo latem chyba, na blogu u ChilliBite trafiło we mnie zdjęcie kiślu,  który nie był wykonany z barwionego i aromatyzowanego proszku o smaku owoców. Miał prawdziwą, kolorową zawartość, z konkretnym, naturalnym kolorem. Domowy kisiel wykonywałam z malin, jagód, wiśni i śliwek, i podobnie jak ChilliBite przekładałam warstwą jogurtu, albo dekorowałam kleksem bitej śmietany. Z tęsknoty za latem, za słońcem i kolorami, wyciągnęłam ze spiżarni dwa słoiki karmelizowanej antonówki. Deser można z łatwością wykonać z twardych jabłek, których teraz dostatek, najlepiej kwaśnawych , np. z szarej renety. Smakował bardzo dzieciom i dorosłym. Polecam, bo to efektowna, smaczna i zdrowa łatwizna.

Domowy kisiel

składniki:

– cztery – pięć dużych, twardych jabłek
– 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
– trzy łyżki cukru
– garść posiekanych migdałów do posypania
– 2,5 szklanki wody

Pokrój jabłka w gruba kostkę, zasyp cukrem. Odstaw na godzinę, niech puszczą sok.
W garnku zagotuj 2 szklanki wody.  Dodaj do niej jabłka wraz z powstałym sokiem i gotuj ok. 5 minut.  Mąkę rozmieszaj dobrze w kubku z pozostałą wodą. Wlej do garnka, intensywnie wszystko mieszając.
Wylej do salaterek i posyp posiekanymi migdałami.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Marcin
    6 marca, 2018, 9:48 pm

    Świetny przepis

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)