Brukselka z makaronem

Brukselka z makaronem – zapomniałam jak smakuje. Kupiłam i przeleżała w lodówce dwa tygodnie, zanim dojrzałam do jej wykonania. Zajrzałam tutam. Ponatychałam się i szybką kolację z jej udziałem wykonałam.

Brukselka z makaronem

brukselka z makaronem składniki:

– 25 dkg brukselki
– duża garść ugotowanego makaronu – wstążki
– łyżka klarowanego masła lub oliwy
– łyżka posiekanej pietruszki
– garść ziaren słonecznika
– pół kieliszka białego wina
– łyżeczka octu balsamicznego
– łyżka sosu sojowego
– kilka łyżek bulionu ew.wody
– sól, cukier, biały pieprz

Brukselkę obrałam z wierzchnich liści, odkroiłam twarde końce, pokroiłam w ćwiartki. Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam brukselkę, podsmażyłam chwilę i dolałam bulion. Dosoliłam, dodałam szczyptę cukru.  Po kilku minutach brukselka zmiękła, dolałam wino i ocet balsamiczny, odparowałam chwilę na dużym ogniu. Ziarna słonecznika podprażyłam na suchej patelni. Wrzuciłam do brukselki razem z posiekaną natką pietruszki i makaronem. Posypałam wszystko słonecznikiem.

Mówię Wam – niebo na talerzu!

 



  1. KasiaWeganka
    27 lutego, 2013, 11:59 am

    Jak ładnie wygląda 🙂
    Fajny pomysł, rzadko jem brukselkę, ale w takiej formie chętnie bym się skusiła

  2. opalanka
    27 lutego, 2013, 1:13 pm

    Ja też bardzo rzadko, zdaje się, że w dzieciństwie wczesnym jakoś:)

  3. oczko (aka zemfiroczka)
    10 marca, 2013, 10:25 am

    Rzeczywiście wyszła niezła 🙂 Może tym razem ja się zainspiruję Twoim przepisem? 😉

  4. Reni
    21 stycznia, 2016, 7:38 pm

    Robiłam . Bardzo dobra!!!

  5. Lampka
    25 października, 2016, 9:30 am

    Na zimno też jest dobra? Można zabrać do pracy?

  6. opalanka
    25 października, 2016, 10:28 am

    Ja bardzo lubię.

  7. Lampka
    17 listopada, 2016, 3:48 pm

    Oj prawdziwe niebo na talerzu!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie