Szybki tort makowy

Jestem niecierpliwa. Często się śpieszę. Biegnę zamiast iść.  W butach na obcasie nogi nie nadążają za moją głową. Też tak macie? Z potrzeby osiągnięcia szybkiego efektu wymyśliłam skrót w przepisie na ten szybki tort makowy. Najprościej kupić w sklepie puszkę gotowej masy. Zwykle gotuję i mielę ziarenka. Podana ilość składników jest odpowiednia dla tortownicy 26 cm.
Szybki tort makowy

składniki: 

 Na ciasto ( na tortownicę 22-23 cm):

– 450g gotowej masy makowej z puszki
– 3 łyżki kaszy manny
– 1 łyżka tartej bułki
– 6 jajek
– 1/4 szklanki cukru
– Łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem:

– 0,5l słodkiej śmietany kremówki – 30-36%
– 250 g serka mascarpone

– 1/2 szklanki cukru

Do dekoracji:

– czekoladowe draże , groszki, orzechy, starta czekolada itp.

Całe jajka wbij do miski. Dosyp cukier i ubijaj do spienienia masy. Dodaj mak. Tartą bułkę, proszek i kaszę mannę wymieszaj w kubku. Wsyp do miski z makiem i jajkami. Wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 st. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę do tortownicy i piecz ok.50 min. Ubij mocno schłodzona śmietanę, pod koniec dodając cukier i serek mascarpone. Ciasto przekrój na pół albo na trzy części i przełóż śmietanowym kremem, pozostawiając 1/3 do udekorowania tortu z zewnątrz.
Mówię Wam – Niebo Na Talerzu 🙂


  1. Katarzyna Lipińska
    12 stycznia, 2014, 4:29 pm

    Polecam wszystkim, leniwym jak ja, gospodyniom. Mało pracy, a doskonały efekt:)

  2. Aleksandra Sacała
    5 listopada, 2014, 11:20 am

    Na pewno "250 dag serka mascarpone"? Przecież to 2,5 kg!

    1. opalanka
      5 listopada, 2014, 2:16 pm

      oczywiście 250 g miało być. Już poprawiam. Dzięki:)

  3. akukukaśku
    22 grudnia, 2014, 9:56 pm

    kurde, zakalec :-/

  4. Anonimowy
    22 grudnia, 2016, 3:15 pm

    Halo, ludzie! Co z tym przepisem? Zrobilam wedle instrukcji, masa ma konsystencje mleka (taka rzadka),nic a nic nie uroslo. Czy to mialo byc aby napewno BEZ MAKI?

    1. opalanka
      22 grudnia, 2016, 4:03 pm

      Halo, halo, właśnie przed chwilą upiekłam. Biszkopt tak ma. Ma nie urosnąć zbytnio i nie opaść. I ten jest zupełnie bez mąki.

  5. Maria
    31 marca, 2018, 10:13 pm

    Upiekłam ten tort ina tortownicę 26 cm dałam 95 dkg masy makowej z puszki ,a i tak nie był wysoki .Na pewno nie da się przekroić na 3 tylko na 2 warstwy.W sumie jest bardzo dobry.Masa z serkiem mascarpone jest super.Zanim położyłam masa na spód dałam dżem z czarnej porzeczki świetnie komponuje się z masa i tortem makowym.!aż który nie lubi maku chwalił sobie smak tortu.Pozdrawiam i życzę pogodnych Świąt Wielkanocnych.Maria

    1. Beata Królikiewicz
      1 kwietnia, 2018, 9:16 am

      dziękuję, wzajemności i pozdrowionka, koryguję:)

  6. Anna
    20 grudnia, 2018, 10:58 am

    Ile wcześniej można upiec blaty?

    1. Beata Królikiewicz
      20 grudnia, 2018, 6:28 pm

      dwa dni wcześniej.

  7. Dorota
    10 stycznia, 2020, 9:14 am

    Czy można czymś zastąpić kaszę manną?

    1. Beata Królikiewicz
      11 stycznia, 2020, 4:49 pm

      W tym torcie – nie da się jej zastąpić. Dzięki kaszy jest bardzo wilgotny.

    2. Dorota
      15 marca, 2020, 10:31 pm

      ja dodaje zamiast kaszy po prostu więcej bułki tartej

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie