Szybki tort makowy

Jestem niecierpliwa. Często się śpieszę. Biegnę zamiast iść.  W butach na obcasie nogi nie nadążają za moją głową. Też tak macie? Z potrzeby osiągnięcia szybkiego efektu wymyśliłam skrót w przepisie na ten szybki tort makowy. Najprościej kupić w sklepie puszkę gotowej masy. Zwykle gotuję i mielę ziarenka. Podana ilość składników jest odpowiednia dla tortownicy 26 cm.
Szybki tort makowy

składniki: 

 Na ciasto ( na tortownicę 22-23 cm):

– 450g gotowej masy makowej z puszki
– 3 łyżki kaszy manny
– 1 łyżka tartej bułki
– 6 jajek
– 1/4 szklanki cukru
– Łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem:

– 0,5l słodkiej śmietany kremówki – 30-36%
– 250 g serka mascarpone

– 1/2 szklanki cukru

Do dekoracji:

– czekoladowe draże , groszki, orzechy, starta czekolada itp.

Całe jajka wbij do miski. Dosyp cukier i ubijaj do spienienia masy. Dodaj mak. Tartą bułkę, proszek i kaszę mannę wymieszaj w kubku. Wsyp do miski z makiem i jajkami. Wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 st. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę do tortownicy i piecz ok.50 min. Ubij mocno schłodzona śmietanę, pod koniec dodając cukier i serek mascarpone. Ciasto przekrój na pół albo na trzy części i przełóż śmietanowym kremem, pozostawiając 1/3 do udekorowania tortu z zewnątrz.
Mówię Wam – Niebo Na Talerzu 🙂


  1. Katarzyna Lipińska
    12 stycznia, 2014, 4:29 pm

    Polecam wszystkim, leniwym jak ja, gospodyniom. Mało pracy, a doskonały efekt:)

  2. Aleksandra Sacała
    5 listopada, 2014, 11:20 am

    Na pewno "250 dag serka mascarpone"? Przecież to 2,5 kg!

    1. opalanka
      5 listopada, 2014, 2:16 pm

      oczywiście 250 g miało być. Już poprawiam. Dzięki:)

  3. akukukaśku
    22 grudnia, 2014, 9:56 pm

    kurde, zakalec :-/

  4. Anonimowy
    22 grudnia, 2016, 3:15 pm

    Halo, ludzie! Co z tym przepisem? Zrobilam wedle instrukcji, masa ma konsystencje mleka (taka rzadka),nic a nic nie uroslo. Czy to mialo byc aby napewno BEZ MAKI?

    1. opalanka
      22 grudnia, 2016, 4:03 pm

      Halo, halo, właśnie przed chwilą upiekłam. Biszkopt tak ma. Ma nie urosnąć zbytnio i nie opaść. I ten jest zupełnie bez mąki.

  5. Maria
    31 marca, 2018, 10:13 pm

    Upiekłam ten tort ina tortownicę 26 cm dałam 95 dkg masy makowej z puszki ,a i tak nie był wysoki .Na pewno nie da się przekroić na 3 tylko na 2 warstwy.W sumie jest bardzo dobry.Masa z serkiem mascarpone jest super.Zanim położyłam masa na spód dałam dżem z czarnej porzeczki świetnie komponuje się z masa i tortem makowym.!aż który nie lubi maku chwalił sobie smak tortu.Pozdrawiam i życzę pogodnych Świąt Wielkanocnych.Maria

    1. Beata Królikiewicz
      1 kwietnia, 2018, 9:16 am

      dziękuję, wzajemności i pozdrowionka, koryguję:)

  6. Anna
    20 grudnia, 2018, 10:58 am

    Ile wcześniej można upiec blaty?

    1. Beata Królikiewicz
      20 grudnia, 2018, 6:28 pm

      dwa dni wcześniej.

  7. Dorota
    10 stycznia, 2020, 9:14 am

    Czy można czymś zastąpić kaszę manną?

    1. Beata Królikiewicz
      11 stycznia, 2020, 4:49 pm

      W tym torcie – nie da się jej zastąpić. Dzięki kaszy jest bardzo wilgotny.

    2. Dorota
      15 marca, 2020, 10:31 pm

      ja dodaje zamiast kaszy po prostu więcej bułki tartej

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)