Szybki tort makowy
Jestem niecierpliwa. Często się śpieszę. Biegnę zamiast iść. W butach na obcasie nogi nie nadążają za moją głową. Też tak macie? Z potrzeby osiągnięcia szybkiego efektu wymyśliłam skrót w przepisie na ten szybki tort makowy. Najprościej kupić w sklepie puszkę gotowej masy. Zwykle gotuję i mielę ziarenka. Podana ilość składników jest odpowiednia dla tortownicy 26 cm.
składniki:
Na ciasto ( na tortownicę 22-23 cm):
– 450g gotowej masy makowej z puszki
– 3 łyżki kaszy manny
– 1 łyżka tartej bułki
– 6 jajek
– 1/4 szklanki cukru
– Łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
– 0,5l słodkiej śmietany kremówki – 30-36%
– 250 g serka mascarpone
– 1/2 szklanki cukru
Do dekoracji:
– czekoladowe draże , groszki, orzechy, starta czekolada itp.
Całe jajka wbij do miski. Dosyp cukier i ubijaj do spienienia masy. Dodaj mak. Tartą bułkę, proszek i kaszę mannę wymieszaj w kubku. Wsyp do miski z makiem i jajkami. Wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 st. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę do tortownicy i piecz ok.50 min. Ubij mocno schłodzona śmietanę, pod koniec dodając cukier i serek mascarpone. Ciasto przekrój na pół albo na trzy części i przełóż śmietanowym kremem, pozostawiając 1/3 do udekorowania tortu z zewnątrz.
Mówię Wam – Niebo Na Talerzu 🙂
drukuj przepis
drukuj przepis bez zdjęć
Polecam wszystkim, leniwym jak ja, gospodyniom. Mało pracy, a doskonały efekt:)
Na pewno "250 dag serka mascarpone"? Przecież to 2,5 kg!
oczywiście 250 g miało być. Już poprawiam. Dzięki:)
kurde, zakalec :-/
Halo, ludzie! Co z tym przepisem? Zrobilam wedle instrukcji, masa ma konsystencje mleka (taka rzadka),nic a nic nie uroslo. Czy to mialo byc aby napewno BEZ MAKI?
Halo, halo, właśnie przed chwilą upiekłam. Biszkopt tak ma. Ma nie urosnąć zbytnio i nie opaść. I ten jest zupełnie bez mąki.
Upiekłam ten tort ina tortownicę 26 cm dałam 95 dkg masy makowej z puszki ,a i tak nie był wysoki .Na pewno nie da się przekroić na 3 tylko na 2 warstwy.W sumie jest bardzo dobry.Masa z serkiem mascarpone jest super.Zanim położyłam masa na spód dałam dżem z czarnej porzeczki świetnie komponuje się z masa i tortem makowym.!aż który nie lubi maku chwalił sobie smak tortu.Pozdrawiam i życzę pogodnych Świąt Wielkanocnych.Maria
dziękuję, wzajemności i pozdrowionka, koryguję:)
Ile wcześniej można upiec blaty?
dwa dni wcześniej.
Czy można czymś zastąpić kaszę manną?
W tym torcie – nie da się jej zastąpić. Dzięki kaszy jest bardzo wilgotny.
ja dodaje zamiast kaszy po prostu więcej bułki tartej