Murzynek z bitą śmietaną – Dzień przytulania – wkrótce walentynki

Zakupiłam kiedyś serduszkową blaszkę. Na okoliczność w/w świąt jest jak znalazł.  Myślę, że Ci, co Walentynki celebrują, mogą uznać, że sposób na „przez żołądek do serca” nic nie stracił na aktualności.  Ci, co nie hołdują zachodnioprzychodzącym modom, niech pieką to ciasto, kiedy chcą. A łakomczuchy nawet częściej. Wykorzystałam najprostszy przepis.

Murzynek z bitą śmietaną

składniki:

– kostka masła ( 200g)
– szklanka cukru ( 150g)
– 4 łyżki kakao
– 1/2 szklanki mleka ( 125 ml)
– 4 jajka
– 2,5 szklanki mąki (375g)
– łyżeczka proszku do pieczenia
– kilka kropli ekstraktu z wanilii
– ok. 30 g masła i bułka tarta do wysmarowania formy

 do przełożenia: 

– 300 ml słodkiej, dobrze schłodzonej śmietanki tortowej 30-36%
– 4 łyżki cukru
– 30 dag serka mascarpone lub gotowego, zmielonego sera o naturalnym smaku
– kwaskowy dżem lub marmolada, najlepiej różana – ok. 3 łyżki

do nasączenia:

pół szklanki mocnej, osłodzonej herbaty z cytryną.

Masło lub margarynę podgrzej w rondelku na małym ogniu, dodaj cukier, kakao i mleko. Mieszaj wszystko do rozpuszczenia cukru. Ostudź nieco. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Pół szklanki masy pozostaw w rondelku, resztę dodaj do mąki, dodaj żółtka. Wymieszaj. Białka ubij na sztywna pianę. Delikatnie wmieszaj do ciasta. Formę – ok. 24 cm w dowolnym kształcie (keksówka, tortownica itp.) wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Przelej masę do formy i piecz ok. 50 minut. Ubij zimną śmietanę, pod koniec dodaj cukier, następnie serek.
Po wystygnięciu przekrój ciasto na pół. Nasącz obie części herbatą z cytryną. Przełóż marmoladą lub dżemem i śmietanowym kremem. Do pozostawionej w rondelku masy możesz dodać dwie kostki gorzkiej
czekolady. Polewę wylej na ciepłe ale nie gorące ciasto.
Mówię  Wam – niebo na talerzu:)


  1. Anula
    1 lutego, 2013, 7:43 am

    Superowe serducho:) Poz

  2. opalanka
    2 lutego, 2013, 5:12 pm

    dziękuję i pozdrawiam

  3. Anonimowy
    18 kwietnia, 2016, 7:23 am

    Czy masę czekoladową wlewała Pani do mąki – mieszała do połączenia, potem wszystkie zółtka na raz – wymieszać np. rózgą do połączenia? Czy możne do mąki: masa czekoladowa, wszystkie żółtka i dopiero wymieszać? Czu używała Pani miksera czy może rózgi? Jak długo miksować/mieszać? Który murzynek poleca Pani na pierwszy raz ten czy z kokosem?
    Dziękuję:)

    1. opalanka
      18 kwietnia, 2016, 8:14 am

      Daję wszystkie żółtka na raz. Można mikserem, można rózgą, bez różnicy. Mieszać tylko do uzyskania jednolitej masy, raczej krócej niż dłużej. Z kokosem. Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)