Łatwe ciasto bananowe. Bananowe ciasto z borówkami

Ciasto bananowe jest wilgotne i mięciutkie. Dodatek borówek bardzo dobrze smakuje, lekko kwaśne, przełamują bananową słodycz i jest jeszcze wilgotniej. Można polać je dowolną polewą, cytrynowym lukrem albo posypać cukrem pudrem. Lub zostawić nie polewając niczym. Podać z gałką lodów bakaliowych lub solo, do zwyczajnej, czarnej kawy. Zupełnie niepracochłonny, bardzo dobry placek na każdą okoliczność.

ciasto bananowe

 

ciasto bananowe

składniki ( keksówkę ok. 12×28 cm) : 

najlepiej wyjąć wcześniej składniki z lodówki, by wszystkie miały pokojową temperaturę.

 – 100 g miękkiego masła
– 3 jajka
– pół szklanki brązowego cukru (biały też się nada)
– 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
– 3 mocno dojrzałe banany
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 30 dag borówek amerykańskich
– 150 ml jogurtu naturalnego
– 150 ml wody
– cukier puder do posypania

Piekarnik ustawić na 160 st. Masło rozetrzeć płaską końcówką miksera. Jajka ubić z cukrem, dodać do utartego masła, wymieszać. Mąkę przesiać z sodą, jogurt wymieszać z wodą. Do masy maślano- jajecznej dodawać po łyżce mąki z sodą i kilka łyżek jogurtu, mieszać do wyczerpania składników. Na końcu dodać niezbyt porządnie rozgniecione widelcem banany, wymieszać. Wsypać borówki i ponownie przemieszać wszystko łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wyspać tartą bułką lub kasza manną. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45- 50 minut. W razie potrzeby, gdyby ciasto mocno się rumieniło z wierzchu, przykryć je folią aluminiową. Po lekkim ostudzeniu w piekarniku, posypać cukrem-pudrem.

ciasto bananowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Angie
    8 sierpnia, 2014, 7:57 am

    Takie połączenie na pewno jest trafione, pycha!: )

  2. Aguś kulinarnie
    8 sierpnia, 2014, 8:11 am

    Czemu tak kusisz od rana,co???? 🙂 pyszne to ciasto!

  3. gin
    8 sierpnia, 2014, 5:31 pm

    Chlebki bananowe pyszne są. I już 🙂

  4. Lena
    9 sierpnia, 2014, 4:29 am

    Oj kusi z rana 🙂

  5. Marcela
    9 sierpnia, 2014, 7:52 am

    łAAAAAŁ! Ciasto bananowe! Kocham je!

    mmmniam! niebo w gębie!

    a ja zapraszam na nową domenę mojego bloga tortadellafiglia.com 🙂
    mam nadzieję, że Ci się spodoba!

    1. opalanka
      10 sierpnia, 2014, 1:21 pm

      bardzo mi się podoba:)

  6. Joanna Kurek
    10 sierpnia, 2014, 4:51 am

    Właśnie znika na śniadanie 🙂

  7. opalanka
    10 sierpnia, 2014, 1:22 pm

    znika znaczy – doore być musi:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie