Chleb zmieniający życie. Chleb z samych ziaren, bezglutenowy

Chleb zmieniający życie. Chleb z samych ziaren, bezglutenowy (edit – o ile użyjemy płatków owsianych bez glutenu).
Ileż on dostarcza dobra ciału – mówię Wam. Same najlepsze składniki, bez pszennej mąki, człowiek najada się jedną kromką (125 kcal) w najlepszym gatunku. Znany w sieci przepis, a chlebek na zdjęciu jest upieczony przez moją kochaną siostrę Marysię, która mówi, że naprawdę nie lubi gotować, ale zdarzają jej się napady aktywności. A wtedy od razu piecze trzy chleby i pięć pasztetów. No to mam od niej chleb i pasty do niego, na które przepisy podam lada moment:). Z upieczeniem tego niedużego, zwartego chlebka o małych kromkach nie będzie miał problemu nikt. Warunkiem sukcesu jest konieczne dodanie zmielonego siemienia lnianego i oleju kokosowego. Okruchy, jeśli pozostają przy krojeniu – można zbierać w miseczkę do pochrupywania, są pyszne. Chleb ze zdjęcia ma również dodatek żurawiny ale z nią ostrożnie, nie za dużo, chleb może się rozpadać.
Wszystkie składniki są do dostania w marketach i sklepach ze zdrową żywnością.

źródło – tutaj

Zobacz też inne przepisy na pieczywo – tutaj

chleb z ziaren chleb bezglutenowy

składniki (na małą keksówkę ok. 10×20 cm) :  

– 1 szklanka (250 ml) ziaren słonecznika
– 3/4 szklanki siemienia lnianego
– 1/2 szklanki migdałów
– 1 1/2 szklanki płatków owsianych
– 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego ( można zmielić samemu malakserem lub w młynku)
– 4 łyżki babki płesznik (niektórzy pomijają ale z nią jest mniejsze ryzyko rozpadania się chleba na okruszki)
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
– 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego lub innego roślinnego
– 1 1/2 szklanki (325 ml) wody +trzy łyżki

Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce.
W szklance wymieszać wodę, syrop z agawy lub miód i olej kokosowy.
Wlać płynne składniki do suchych. Odstawić na 1- 2 godziny (max. 24h) aż płyny się wchłoną.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, funkcja góra- dół.
Formę wysmarować cienko olejem kokosowym.
Przełożyć ciasto do keksówki.
Piec chleb 50 -60 minut na środkowej półce piekarnika. Wyjąć z formy i postukać od spodu palcem. Jeśli wydaje pusty odgłos – jest gotowy. Jeśli go brak – dopiec chleb przez 5-10 minut już bez formy.
Wyjąć z pieca na metalową kratkę i studzić przez kilka godzin, najlepiej całą noc.
Nie wolno go kroić ciepłego, nawet kiedy jest letni nie trzyma formy i rozpada się.
Kroić przy pomocy cienkiego ostrego noża.

chleb z ziaren bez mąki

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    10 sierpnia, 2017, 8:55 am

    piekłam raz, fajny wyszedł, muszę znów zrobić 😉

  2. Walentynka
    10 sierpnia, 2017, 12:06 pm

    może być dobry, nie lubię zwykłego chleba na śniadanie, więc może to jakaś alternatywa 🙂

  3. Żaneta
    11 sierpnia, 2017, 8:03 am

    zmienia życie i to bardzo

  4. Monika
    8 marca, 2018, 6:30 pm

    Witam, przepis wygląda super. Mam jednak pytanie: czym mogłabym zastąpić babkę płesznika? Pozdrawiam 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      8 marca, 2018, 9:50 pm

      większa ilością siemienia lnianego.

  5. Margo
    29 marca, 2018, 1:34 pm

    wstawiłam do piekarnika………..czekam!!!!
    Mam pytanie i jednocześnie prośbę- piec z termoobiegiem, czy góra-dół? Taka informacja byłaby bardzo pomocna:)

  6. Kasia
    13 września, 2019, 6:54 am

    Czym można zamienić migdały? Alergia na wszelkie orzechy z wyjątkiem małej ilości laskowych.

    1. Beata Królikiewicz
      17 września, 2019, 4:50 pm

      Daj więcej słonecznika.

  7. Elena
    30 września, 2019, 4:01 pm

    Upiekłam chlebek fajnie wyglada wszytko zrobiłam jak w przepisie ale chyba jakiś surowy w środku ??

    1. Beata Królikiewicz
      30 września, 2019, 7:47 pm

      Można dopiec, jeśli surowy. Ten chleb nie ma takiej faktury jak tradycyjny wypiek z mąki.

  8. Marta Konieczna
    25 lutego, 2020, 10:09 am

    A czy do tego chlebka na zdjęciach dodała pani żurawinówkę albo rodzynki bo coś się tam tak ślicznie czerwieni? Właśnie idę do zielarskiego i poszukam babki ?

    1. Beata Królikiewicz
      25 lutego, 2020, 2:47 pm

      Tak, jest trochę żurawiny.

  9. Joanna Suska
    5 maja, 2020, 5:17 pm

    Witam, zbieram sie wlasnie do zrobienia tego chleba ale nie dostane u mnie babke plesznik wiec czym moge ja zastapic?

    Pozdrawiam

    Joanna Suska

    1. Beata Królikiewicz
      5 maja, 2020, 6:24 pm

      Siemieniem lnianym.

  10. Doris
    1 listopada, 2020, 7:01 pm

    Nie jest bezglutenowy. Płatki owsiane mają gluten

    1. Beata Królikiewicz
      2 listopada, 2020, 1:26 pm

      Racja, dopisałam, że w przypadku użycia płatków bezglutenowych, dzięki.

  11. Maciek
    7 listopada, 2020, 8:54 pm

    Olej kokosowy na indeksie jest ostatnio. Zastanawiałaś się, czy można go czymś zastąpić?

    1. Beata Królikiewicz
      8 listopada, 2020, 5:51 pm

      Można zwykłym olejem rzepakowym lub słonecznikowym.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)