Kurczak pieczony w musztardzie. Kurczak pieczony z pieczarkami

Kurczak pieczony to bardzo łatwe, zupełnie niekłopotliwe, a przepyszne danie na obiad czy kolację. Mięso jest mięciutkie, delikatne i smakuje niebiańsko.
Jeśli ktoś posiada w kuchence elektroniczne ustawianie czasu pracy piekarnika (bardzo wiele kuchenek ma, a właściciele nie korzystają, widziałam u znajomych ), to bardzo namawiam do przeczytania instrukcji obsługi. To jest najlepsza funkcja kuchenkowa na świecie. Wkłada się mięso do piekarnika, okrywa folią czy pokrywką na wszelki wypadek, by nie zrumieniło się zbytnio bez kontroli. Można wyjść do pracy, na zakupy, czy tam gdzie kto chce, a mięso będzie upieczone dokładnie o godzinie naszego powrotu. Kurczaka nasmarowałam marynatą z musztardy rano, wstawiłam do zimnego piekarnika. Wróciłam w porze obiadu, do cudnie pachnącej pieczenią kuchni, zdjęłam folię, dorzuciłam kilka pieczarek. W czasie kiedy szykowałam talerze i coś do picia, mięso się pięknie przyrumieniło, pieczarki upiekły. Mistrzostwo logistyczno- kulinarne, no bardzo polecam.

 kurczak pieczony w musztardzie

 

kurczak pieczony

 

kurczak pieczony w musztardzie składniki (na cztery osoby) : 

– cztery udka lub  ok. 1,2 kg skrzydełek czy podudzi z kurczaka
– 2 duże cebule
– 4 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
– 4 łyżki innej, ulubionej musztardy np. dijon
– łyżka miodu
– sól, pieprz

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Musztardy wymieszać z miodem, dodać cebulę, ok. pół łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu (lub mniej, czy wcale, jeśli ktoś nie lubi ostrych smaków). Powstałą mieszaninę wlać do miski z kurczakiem i porządnie całość wymieszać, by marynata pokryła kawałki mięsa. Odstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny lub nawet na całą noc.
Przełożyć do dużego, żaroodpornego naczynia lub blaszki. Piec ok. godzinę piętnaście minut, w temperaturze 200 st. pod niezbyt szczelnym przykryciem, np. z folii aluminiowej. A potem jeszcze piętnaście minut bez niej, by mięso nabrało rumieńców. W tym czasie należy też dorzucić pokrojone w ćwiartki pieczarki. W trakcie pieczenia można podlewać mięso powstałym sosem, ale nie jest to konieczne.

kurczak pieczony z pieczarkami

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Anonimowy
    Luty 21, 2015, 10:33 am

    Wyglada bardzo smakowicie , czegoś takiego szukałam na obiad ,w jakiej temperaturze należy piec mieso? Pozdrawiam serdecznie.

    1. opalanka
      Luty 21, 2015, 11:10 am

      200 st, już dopisałam:) Pozdrawiam:)

  2. Lena
    Luty 21, 2015, 11:07 am

    Ale fajny pomysł na obiad, niby zwykły kurczak a jaki efekt:)

  3. Angie
    Luty 21, 2015, 12:42 pm

    I ta skórka- idealna<3

  4. Aleksandra Langiewicz
    Luty 21, 2015, 3:45 pm

    Mmm ale aromatycznie, musztarda i miód to genialne połączenie. Mam pierś z kurczaka na jutro, tak mi zrobiłaś ochotę, że zrobię w podobny wydaniu 🙂 Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂

  5. Salvador Dali
    Luty 21, 2015, 8:06 pm

    w musztardzie?! kupuje w ciemno!

  6. Katarzyna Wachel
    Luty 22, 2015, 2:42 pm

    Termoobieg włączony? Czy lepiej bez?

    1. opalanka
      Luty 22, 2015, 6:26 pm

      Lepiej bez.

  7. Aguś kulinarnie
    Luty 22, 2015, 7:25 pm

    Ach ta skórka przypieczona…

  8. Anonimowy
    Luty 23, 2015, 5:34 pm

    a pieczarek do woli?

    1. opalanka
      Luty 23, 2015, 10:36 pm

      W zasadzie tak, byle nie przykryły mięsa, lepiej niech wypełnią przestrzenie pomiędzy. Tutaj, ok. 10 sztuk.

  9. Anonimowy
    Marzec 1, 2015, 4:32 pm

    Ja zawsze piekłam z termoobiegiem. Czy dlatego mięso często jest suche? To jak piec? Z dolną grzałką tylko?

    1. opalanka
      Marzec 1, 2015, 5:25 pm

      Tak. Póki jest przykryte, pokrywą czy dość szczelnie folią, to termoobieg może być. Przy odkrytym mięsie wysusza. Przykryj najpierw a pod koniec zdejmij przykrycie i piecz na funkcji góra-dół.

  10. Kaka
    Wrzesień 20, 2015, 12:55 pm

    Przepis wypróbowany;) dzisiaj Pani kurczak był u nas na obiedzie. Bardzo smaczny;)

    1. opalanka
      Wrzesień 20, 2015, 5:00 pm

      Bardzo się cieszę:)

  11. Lidia Podraza
    Listopad 28, 2015, 7:22 pm

    Szukałam tego przepisu i jutro będzie to u mnie na obiad 🙂

  12. Lidia Podraza
    Listopad 29, 2015, 8:08 pm

    Naprawde dobre danie i mało pracy przy nim . Na jutro jeszcze mi zostało 🙂

  13. Krystiana Sawicka
    Grudzień 16, 2015, 3:14 pm

    A ja dorzucilam ziemniaczki 🙂 surowe cwiartki ziemniakow pokrylam resztka marynaty i pieklam w jednym naczyniu pod kurczaczkiem 🙂 pychotka 🙂

  14. robaczeeek
    Styczeń 30, 2016, 5:46 pm

    Oczywiście do przepisu nic nie mam ale jak dla mnie zbyt słodkie to wydanie kurczaka – sos musztardowy się nie przydał bo mój P. go nie chciał zresztą dla mnie był za słodki 😉 sam kurczak bardzo dobry i jak dla mnie pozostaje nadal wersja solono, pieprzona i z odrobiną czerwonej papryki i gęsto obsypana czosnkiem swieżym 😉 pozostaje mi wypróbować kolejne przepisy.

  15. stateczna
    Październik 15, 2016, 3:48 pm

    Wygląda pysznie?.Właśnie czeka w marynacie na jutrzejszy obiad.Dam znać jaki był efekt.

    1. opalanka
      Październik 15, 2016, 4:15 pm

      czekamy:)

  16. Anonimowy
    Marzec 22, 2017, 7:58 pm

    robiłam jest pychota a pieczarki cudo!

  17. Anonimowy
    Wrzesień 19, 2017, 8:30 pm

    Zrobiłam. Bardzo dobre.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie