Babka ziemniaczana, kugiel, rejbak

Babka ziemniaczana, kugiel rejbak – pod takimi nazwami zwykle występuje. W Polsce jest popularna szczególnie w rejonie Podlasia i na Mazurach. U nas w domu nazywano ją babką ziemniaczaną.
Moja mama, kresowianka z pochodzenia, wykonywała ją bardzo często. To niedrogie i popularne danie musi smakować niezależnie od narodowości, bo występuje ono w różnych regionach Polski i Europy. Choć nazwy są inne, to podstawą tej pysznej pieczonki są tarte ziemniaki i mięso lub wędzonka. Najsmaczniejsza jest na drugi lub trzeci dzień, kiedy można ją pokroić na plastry i podsmażyć na patelni.

 

Babka ziemniaczana

babka ziemniaczana składniki (na blaszkę 23×32 cm): 

– 2 kg ziemniaków
– 2 jajka
– dwie cebule
– 300g kiełbasy
– 150 g wędzonego boczku
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 ząbki czosnku
– sól (ok. 1 i 1/4 łyżeczki), zmielony pieprz (1/4 łyżeczki), majeranek (półtorej łyżeczki), duża szczypta ostrej papryki, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 2 łyżki oleju
– masło do wysmarowania formy

Piekarnik rozgrzać do 200 st.
Ziemniaki i jedną cebulę zetrzeć na drobnej tarce lub przy pomocy robota.
Odlać nieco powstałego płynu. Dodać roztrzepane widelcem jajka i przyprawy.
Kiełbasę, boczek i drugą cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, pod koniec dorzucić czosnek i smażyć już krótko, ok. 30 sekund. Dodać do masy, wymieszać wszystko.

Wysmarować blaszkę masłem i wlać masę ziemniaczaną.
Piec ok. półtorej godziny. Pierwszego dnia, zwłaszcza zaraz po upieczeniu babka jest dość miękka, Można pozostawić ją na pół godziny lub więcej do stężenia, drugiego dnia da się kroić w plastry.

 

Mówię Wam – niebo na talerzu!

 

 

Zapisz



  1. Orcia
    22 maja, 2013, 8:55 am

    ulubione danie mojej babci, ja tylko nie dodawała czosnku.

    1. Irena Cylke
      1 kwietnia, 2016, 5:48 pm

      Czosnek w plackach ziemniaczanych tudzież w babce ziemniaczanej, to sama kwintesencja smaku tych potraw! Chyba, że
      ktoś ma awersję do czosnku.

    2. Anonimowy
      17 stycznia, 2017, 2:27 pm

      Co ma do tego twoja babcia?

  2. opalanka
    22 maja, 2013, 11:09 am

    W zasadzie moja też nie dawała, a ja lubię niewielką ilość. Można pominąć.

  3. Kulinarne Rozterki
    22 maja, 2013, 11:48 am

    FANTASTYCZNY PRZEPIS! Bardzo zachęcam do udziału w mojej akcji na durszlaku lub mikserze polskie przysmaki z mąki i ziemniaków.
    Pozdrawiam, Moje Kulinarne Rozterki

  4. opalanka
    22 maja, 2013, 2:16 pm

    Zaproszenie przyjęte, dziękuję:)

  5. Salvador Dali
    22 maja, 2013, 7:35 pm

    ooo.. a ja myślałam, że to ciasto będzie;D
    Ale fajne, takie inne danie:) Ciekawe jak smakuje?

  6. opalanka
    23 maja, 2013, 5:50 am

    Smakuje bardzo dobrze:)

  7. Monika Ajchel
    26 maja, 2013, 3:32 pm

    Wygląda przepysznie, żałuję, że nie mogę skosztować:).
    Dziękuję za udział w mojej akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    1. opalanka
      30 maja, 2013, 4:57 pm

      Pozdrawiam również:)

  8. Kornel Pastuszko
    15 listopada, 2013, 8:46 pm

    Właśnie z dziewczyną trzemy ziemniaki 😛 ( chwila przerwy na rzut okiem na przepis ) dziękuję za przypomnienie smaku dzieciństwa 🙂 pozdrawiamy !

  9. opalanka
    15 listopada, 2013, 9:45 pm

    Powodzenia, pozdrowienia:)

  10. SZKATUŁKA COOK
    4 marca, 2014, 9:46 am

    W moim domu rodzice piekli Ciućmok, ale właściwie reszta niczym się nie różni 😉 No teraz to ziemniaki są inne niż kiedyś, ale to szczegół, bo jak dobrze poszukać to i teraz dobre ziemniaczki można kupić, wykapać …
    Pozdrawiam serdecznie, fajny blog 🙂

  11. opalanka
    4 marca, 2014, 10:29 am

    Ciućmok! Cudnie! pozdrawiam również:)

  12. Anonimowy
    3 grudnia, 2014, 7:45 pm

    Na jakiej tarce zetrzec ziemniaki? Jarzynowa gruba, jarzynowa drobna czy na tej do scierania "na miazge"? Ps. Robilam juz kilka potraw z Pani przepisow-zawsze smakuja rewelacyjnie! Ela F

    1. opalanka
      3 grudnia, 2014, 9:18 pm

      Cieszę się bardzo:) Na jarzynowej drobnej lubię najbardziej

  13. Anonimowy
    27 grudnia, 2014, 11:48 am

    Zrobilam. Na prosbe tescia, ktory o babce ziemniaczanej marzyl od 10 lat. Kolejny sukces kulinarny w oparciu o Pani przepis! Dziekuje Elaf

    1. opalanka
      27 grudnia, 2014, 1:46 pm

      Ciesze się , pozdrowionka dla teścia:)

  14. Unknown
    17 listopada, 2015, 9:31 pm

    Rewelacja:) wlasnie konczy sie piec. Zaponialem o pieprzu ale mam nadzieje ze i tak bedzie pyszne:)

  15. Unknown
    17 listopada, 2015, 9:31 pm

    Rewelacja:) wlasnie konczy sie piec. Zaponialem o pieprzu ale mam nadzieje ze i tak bedzie pyszne:)

    1. opalanka
      17 listopada, 2015, 10:33 pm

      Daj znać jak po skonsumowaniu:)

  16. Iza
    19 lutego, 2016, 2:48 pm

    Pychota! Babka bez mięsa, ale za to z 1,5 łyżkami majeranku i 3 łyżeczkami soli. Wyszła nieco zasłona, ale też aromatyczna, delikatna w smaku 🙂

  17. Anonimowy
    9 czerwca, 2016, 4:56 pm

    Lubię, choć z takiego "ciasta" wolę zrobić placki ziemniaczane 🙂
    To właściwie to samo, a znacznie więcej chrupiącej skórki.
    Post przesyłam tylko po to, żeby zostawić ślad o kolejnej nazwie dla babki ziemniaczanej.
    Babka ziemniaczana – we Lwowie to bulbynek.
    Moi rodzice, oboje ze Lwowa, przywieźli do Polski nazwę bulbynek dla babki ziemniaczanej. Zaskoczony widzę, że ta nazwa w ogóle nie jest znana w wyszukiwarkach sieciowych.
    Warto, żeby jedank bulbynek też współegzystował obok innych nazw.

    1. opalanka
      9 czerwca, 2016, 8:28 pm

      Bulbynek! Pięknie, nie słyszałam nigdy takiej nazwy.

  18. Anonimowy
    10 czerwca, 2016, 11:10 am

    Dotychczas babkę kartoflaną jedliśmy robioną przez zięcia.Zawsze się zajadaliśmy .Dzisiaj postanowiłam zrobić sama korzystając z Twojego przepisu.Właśnie się piecze.Jeszcze godzinkę,chyba się nie doczekam. Grajka

    1. opalanka
      10 czerwca, 2016, 6:08 pm

      No to czekam na relacje! 🙂

  19. Giraffe
    10 lipca, 2016, 9:45 am

    Babka ziemniaczana jest przepyszna, szczególnie odsmażana. Najgorsze jest tylko ścieranie ziemniaków. Ja zacząłem ziemniaki przepuszać przez sokowirówkę i nkt nie poczuł różnicy, a ile mniej roboty

    1. opalanka
      10 lipca, 2016, 6:50 pm

      Ja mam mały malakser i on załatwia sprawę ścierania:)

  20. Anonimowy
    16 września, 2016, 11:42 am

    Może ktoś mi odpowie, dlaczego starte ziemniaki w maszynie ciemnieją i babka jest ciemniejsza, tarte ręcznie są jasne no i babka jest jasna. Ja do babki dodaję mąkę razową, a moja mama i babcia kaszę mannę(2 łyżki).

    1. opalanka
      16 września, 2016, 2:31 pm

      Ziemniaki ciemnieją od kontaktu z powietrzem, może chodzi o czas przebywania w maszynie albo napowietrzenie masy? Szybkie zasypanie masy mąką czy kaszą, by odciąć dopływ powietrza albo skropić wierzch sokiem z cytryny, w niewielkiej ilości – zapobiega ciemnieniu.

  21. Roxana Wingert
    19 września, 2016, 12:06 pm

    babka ziemniaczana to tradycyjna potrawa litewska – kugelis, stad i nazwa kugiel 🙂 tesciowa z litwy czosnku nie dodaje podobnie jak i do chlodnika litewskiego, za to ja nie moge sie powstrzymac… Wg Litwinów czosnek psuje smak i najzwyczajniej nie pasuje.

    1. opalanka
      19 września, 2016, 3:04 pm

      Bo oni mają inny niż my czosnek, ma zupełnie inny , bardziej intensywny zapach.

  22. Anonimowy
    24 października, 2016, 6:29 pm

    szkoda, że piekłam 1,5 godz. upiekło sie na węgiel. nie wiem skąd taki czas podany:(

    1. opalanka
      25 października, 2016, 7:39 am

      Kotku, każdy piekarnik jest nieco inny. W trakcie pieczenia należy zaglądać do środka, czy coś złego się nie wydarza. Starte ziemniaki potrzebują czasu na upieczenie. Jeśli upiekło się na węgiel, to znaczy że temperatura była zbyt wysoka albo blaszka sporo większa albo termometr się zepsuł. Najlepiej metodą prób i błędów dochodzić przyczyn, tu o tym pisałam – http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/czytelniku-bloga.html. Pozdrawiam serdecznie, nic się nie zrażaj, nie masz pojęcia ile zakalców i spalonych rzeczy mam za sobą:)

  23. Anonimowy
    8 grudnia, 2016, 6:56 pm

    Podobny przepis mam od mojej koleżanki z Suwałk. Ja do mojej babki dodaje jeszcze rozmaryn, który lubi ziemniaki i całkiem fajnie się komponuje. Ale to już oczywiście bankowa wariacja 🙂

    1. opalanka
      8 grudnia, 2016, 9:50 pm

      Troszkę, niewiele rozmarynu – lubię:)

  24. Anonimowy
    8 grudnia, 2016, 7:00 pm

    Nie bankowa a babkowa wariacja miała być, ale diabeł podpowiadacz zmienił po swojemu 🙂

  25. Marcin
    5 lutego, 2018, 4:37 am

    Wszystko fajnie ale cebuli sie nie sciera a tym bardziej nie obrabia mechanicznie.

  26. Litwin
    9 stycznia, 2019, 9:22 am

    Kiełbasa w kuglu to profanacja potrawy. Tak jak i te dziwne przyprawy. Składniki na kugiel to ziemniaki, Surowe mięso ( może być łopatka, boczek, żeberka .Boczek sie przesmaża i dodaje razem z wytopionym tłuszczem do ziemniaków), cebula starta tak jak ziemniaki, sól, pieprz i liść laurowy. Żadnych mąk i innych wymyślanych dodatków. Kugiel po upieczeniu nie powinien mieć konsystencji twardego betonu wiec mąka jest zbędna. Można dodać przed pieczeniem nieco wody wtedy ciasto jest miękkie bo taka powinna być konsystencja kugla.

    1. Beata Królikiewicz
      9 stycznia, 2019, 2:39 pm

      Ta babka nie ma konsystencji betonu. Jest miękka.

  27. agata
    2 listopada, 2019, 10:32 pm

    przepis jest fajny, natomiast radziłabym zmienić użyte na stronie “ilość czytelników”, “ilość składników” itp. na “liczba” bo to jest poprawnie po polsku 🙂
    pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      3 listopada, 2019, 5:57 pm

      ok, dziękuję:)

  28. Marta
    22 marca, 2021, 7:28 pm

    To najlepszy przepis na babkę ziemniaczaną. Dziękuje Pani Beato. Jest wilgotna (dzisiaj zapomniałam odlać płynu z ziemniaków i włączyłam termoobieg – wyszła wspaniale). Ja dodaję tymianek zamiast czosnku, bardziej mi pasuje. Tylko ten przepis na babkę 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      22 marca, 2021, 9:53 pm

      Cała przyjemność po mojej stronie!

  29. Marek
    26 października, 2021, 11:04 am

    A co z solą? Wiadomo ze ciężko w surowych ziemniakach wyczuc czy soli będzie ok, a nikt nie podaje ile gram dać.

    1. Beata Królikiewicz
      27 października, 2021, 6:48 am

      Dopisałam, 1 i 1/4 łyżeczki.Z tą solą sprawa jest taka, że po pierwsze – każdy ma inną wrażliwość smaku, a po drugie ciężko wyczuć jak słony będzie dodany boczek czy inna wędlina. Trzeba metodą prób i błędów.Zacznij od takiej ilości, za drugim razem ew. zmodyfikujesz.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie