Jajka faszerowane

Przed każdymi świętami obiecuję sobie, że nie ulegnę szaleństwu zakupów, wielkich przygotowań, śpieszenia się i preparowania wielkiej ilości jedzenia. Nawet jeśli uda mi się nad tym zapanować, to trudno pozbyć mi się irracjonalnej obawy, czy kupiłam dostateczną ilość produktów, czy na pewno o wszystkim pamiętałam, jakby te dwa dni to był jakiś koniec świata odcinający mnie od możliwości skorzystania z zakupów w sklepie po świętach.
W okresie świąt może zabraknąć w naszym domu różnych potraw, ale bez tych jajek, Wielkanoc byłaby inna niż zazwyczaj. Dzieci mówiły o nich “maszerowane”.

 

Jajka faszerowane

jajka faszerowane składniki: 

– 5 jajek ugotowanych na twardo
– łyżeczka miękkiego masła
– łyżka śmietany
– łyżeczka musztardy
– pęczek koperku lub szczypiorku
– sól, pieprz, mielona, ostra papryka
– bułka tarta
– klarowane masło do smażenia

Jajka razem ze skorupką przekrój wzdłuż nożem z piłką. Zawartość skorupek wyjmij łyżeczką do miski. Pokrój nożem w drobniutką kostkę lub utłucz tłuczkiem do ziemniaków na pastę. Dodaj posiekany koperek lub szczypiorek, musztardę, masło, śmietanę, przypraw do smaku. Napełnij skorupki farszem, połóż na talerzu z bułką tartą, nadzieniem do dołu. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i smaż jajka na złoty kolor.

Mówię Wam – niebo na talerzu!

 

 

Zapisz



  1. Anna Gidynska
    8 kwietnia, 2014, 9:45 am

    Cześć, chciałabym ten przepis wykorzystać w moim blogowym przeglądzie ciekawych przepisów (link do Twojego przepisu, u mnie w blogu tytuł przepisu i zdjęcie z Twojego bloga). Czy to jest dla Ciebie OK?

  2. opalanka
    8 kwietnia, 2014, 11:32 am

    Cześć. Tak, jest ok.

  3. Anna Gidynska
    8 kwietnia, 2014, 12:50 pm

    Dziękuję!

  4. Anna Gidynska
    10 kwietnia, 2014, 3:17 pm

    cześć, tu link do przeglądu: http://bit.ly/1oQ4BUj

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie