Pieczeń z mięsa mielonego zwijana

Pieczeń z mięsa mielonego. Taka to ma same zalety. Jest dużo zdrowsza niż wędliny sklepowe, a w lodówce stać może duuużo dłużej niż one. Nie łapie podłego koloru ani nie staje się oślizgła jak ślimak na wiosnę. Nafaszerować ją można różnościami. Najczęściej bywa to ugotowane jajko, które w połączeniu z mielonym mięsem w pieczonej formie znane jest jako pieczeń rzymska. Ciekawie wygląda i smakuje z kaszanką ( tutaj ) a nawet z białą kiełbasą. Zwinęłam mięso jak roladę dając do środka zielony groszek i paprykę, wyszło kolorowo i bardzo smacznie. Zwykle najpierw jemy taką pieczeń na obiad np. z sosem pieczarkowym, a potem kroję ją na zimno, na kanapki. Pieczeń z mięsa mielonego – pycha:)

 

Pieczeń z mięsa mielonego
Pieczeń z mięsa mielonego

W jaki sposób zwijałam mięso można podejrzeć na filmiku, który nakręciłam przy pomocy kamerki

Jest mała, mieści się w kieszeni i można ją ustawić na stole, czy kuchennym blacie.

 

Pieczeń z mięsa mielonego – składniki (na małą keksówkę 11×25 cm): 
 
– 80 dkg mielonego mięsa wieprzowego ( łopatka, karczek, szynka)
– czerstwa kajzerka
– 3 ząbki czosnku
– cebula
– jajko
– sól ( daję ok. 2 łyżeczki), pieprz, ostra papryka, majeranek
– bułka tarta do posypania
– czerwona i żółta papryka
– puszka groszku konserwowego

Blaszkę nasmarować masłem i wysypać tartą bułką. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie. Kiedy całkowicie zmięknie, odcisnąć mocno ręką. Cebulę zetrzeć na najdrobniejszej tarce, czosnek wycisnąć praską lub bardzo drobno pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do miski z mięsem i ręką dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Z papieru do pieczenia odciąć kawałek niewiele krótszy niż mała keksówka w której będziemy piec mięso i posmarować dłońmi natłuszczonymi olejem. Rozłożyć mięso formując prostokąt. Przy brzegu, który stanowić będzie środek ułożyć możemy np. czerwona i żółtą paprykę, resztę mięsa pokryć zielonym groszkiem, dociskając go lekko ręką. Pomagając sobie papierem zwinąć mięso w roladę. Nałożyć na nią foremkę i odwrócić wraz z papierem do góry nogami. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni i piec mięso godzinę. Gdyby mocno się rumieniło, okryć z wierzchu folią aluminiową.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    8 kwietnia, 2014, 8:26 am

    Pyszna i dekoracyjna:)też robiłam ostatnio roladę mięsną:)

  2. Marzena
    8 kwietnia, 2014, 11:35 am

    Jak fajnie się ułożyły kuleczki groszku:-))

  3. Konwalie w kuchni
    8 kwietnia, 2014, 4:37 pm

    Czy w środku znajduje się jajko, biała kiełbasa, czy warzywa,
    zawsze jest pysznie i nawet nie ma co porównywać do sklepowych wędlin:)

  4. jagodaj
    9 kwietnia, 2014, 5:48 am

    Uwielbiam taką roladę i na ciepło i na zimno:) Ostatnio robiłam z pieczarkami w środku, polecam:)

  5. ugotujmyto.pl
    16 kwietnia, 2014, 3:34 pm

    Ale pyszna :)!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie