Naleśniki z mąki gryczanej. Naleśniki gryczane. Naleśniki bezglutenowe

Naleśniki z mąki gryczanej mają nieco bardziej intensywny smak niż znane wszystkim, te mąki pszennej (tu przepis). Mąką gryczana nie posiada glutenu, dlatego wielu uznaje ją za zdrowszą i łatwiej przyswajalną. Ma także mniej kalorii oraz stanowi źródło żelaza, potasu, cynku, wapnia i witamin z grupy B. W dodatku podobno wyrównuje poziom cholesterolu, cukier po niej nie skacze, no samo dobro. Zatem jeśli mamy wybór i smak jest dla nas odpowiedni, lepiej wybrać naleśniki z mąki gryczanej. Można ją kupić w sklepie lub samodzielnie zmielić w młynku lub malakserze niepaloną kaszę gryczaną. Jeśli smak gryki jest zbyt mocny, 1/3 jej ilości należy wymienić na mąkę migdałową lub kukurydzianą.

Naleśniki z mąki gryczanej można faszerować zarówno wytrawnym i słodkim nadzieniem.

naleśniki gryczane

Należy użyć dobrej, nieporysowanej patelni z nieprzywierającą powłoką, najlepsze są cienkie, specjalne do smażenia naleśników.

naleśniki z mąki gryczanej – składniki (na 7-8 sztuk śr. 30 cm)

– szklanka (250 ml) mąki gryczanej
– 2 jajka
– szklanka mleka (roślinnego lub krowiego)
– szklanka wody mineralnej (lub zwykłej, z mineralną są bardziej puszyste, można też pominąć mleko i wykonać naleśniki na samej wodzie)
– 1/4 łyżeczki soli

– olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia

Składniki zmiksować i odstawić na 15-30 minut. Patelnię bardzo mocno rozgrzać (to ważne!), wlać kilka kropli oleju i rozprowadzić po całej powierzchni. Wylać możliwie cienką warstwę ciasta i szybko rozprowadzić ją poruszając patelnią. Jeśli ciasto rozpływa się wolno i opornie, należy dodać więcej wody lub mleka. Kiedy całe ciasto się zetnie, przewrócić naleśnik szeroką łopatką i smażyć ok. pół minuty. Przełożyć na talerz. Przed nalaniem następnej porcji ciasta należy masę ponownie dobrze wymieszać. Przy smażeniu drugiej sztuki można już nieco zmniejszyć ogień pod patelnią.

naleśniki z mąki gryczanej
naleśniki z mąki gryczanej

 

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    4 kwietnia, 2016, 8:37 am

    To mój smak dzieciństwa 😉 W rosyjskiej restauracji bywaliśmy raz w miesiącu i tam podawali takie naleśniki z jabłkowym musem. Muszę zrobić:)

    1. opalanka
      4 kwietnia, 2016, 4:21 pm

      Piękna sprawa:)

  2. amandaricci.butikzprzepisami
    4 kwietnia, 2016, 10:16 am

    Pamiętam Twój przepis na bliny! 🙂 Ale naleśniki gryczane to dopiero mnie zaskoczyły – podajesz na słodko czy wytrawnie? 🙂

  3. opalanka
    4 kwietnia, 2016, 11:20 am

    Dziś wytrawnie:)

  4. Marzena Szkodzińska
    4 kwietnia, 2016, 12:53 pm

    Jeśli naleśniki to ja zawsze jestem chętna 🙂

  5. Cook Yourself
    4 kwietnia, 2016, 2:33 pm

    Ahhh naleśniki! W weekend za mną chodziły 🙂 Już wiem, co zrobię niebawem 😀

  6. Angie
    5 kwietnia, 2016, 2:22 pm

    Bardzo lubię naleśniki z mąki gryczanej, są banalne w wykonaniu a jakie pyszne!:)

  7. Bartek
    3 grudnia, 2016, 2:55 pm

    Witam. Jak długo robi się naleśniki z tego przepisu? (tam mniej-więcej)

    1. opalanka
      4 grudnia, 2016, 12:50 pm

      jakieś dwadzieścia -trzydzieści minut.

  8. Anonimowy
    17 lipca, 2017, 8:07 am

    muszę bardzo podziękować za ten przepis, jest idealny, naleśniczki przepyszne, idealna konsystencja, bardzo latwe w smażeniu i przekręcaniu, po prostu obłędne. Już zapisuje je w moim bezglutenowym przepiśniku 🙂

  9. Aneczka
    15 września, 2017, 8:19 am

    Uwielbiam naleśniki i bardzo często pojawiają się na moim stole. Mało kiedy robię je na słono, bo najlepiej mi smakują z owocami. Przepis rewelacyjny, naleśniki się nie rozwalają i łatwo smażą. Dzięki za ten wspaniały przepis 🙂

  10. Margo
    25 marca, 2018, 1:41 pm

    Długo szukałam przepisu na idealne naleśniki inne niż pszenne- ale albo źle się smażyły, albo były niesmaczne. Aż w końcu znalazłam! Dziękuję. Są przepyszne! Już nie szukam:)

  11. El
    11 lipca, 2018, 7:41 pm

    Super przepis, świetna alternatywa dla pszennych naleśników, praktycznie ta sama struktura, jedynie trochę inny posmak, ale słabo wyczuwalny (ja daje mąkę z niepalonej kaszy). I nie sprawiają problemu podczas smażenia. Dzięki!

    1. Beata Królikiewicz
      11 lipca, 2018, 8:02 pm

      na zdrowie:)

  12. Lucjan
    7 kwietnia, 2019, 11:57 am

    Mam pytanie. Czy przed każda porcją naleśnika należy na patelnię wlać kilka kropel oleju?

    1. Beata Królikiewicz
      7 kwietnia, 2019, 3:18 pm

      tak i za każdym razem mocno rozgrzać patelnię.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie