Szybki gulasz drobiowy z warzywami

Po świętach i sylwestrze gotujemy nieco lżejsze obiady by zachować jakąś równowagę, przynajmniej w bilansie dwumiesięcznym. Stąd właśnie teraz  przepis na szybki gulasz drobiowy z warzywami:) Podobno należy zwracać baczną uwagę nie na to co się zjada pomiędzy wigilią a sylwestrem, a między sylwestrem a wigilią. I będzie dobrze!
Proszę ortodoksyjnych kucharzy o powstrzymanie jęzorów, wiemy, że gulasz to gulasz i wołowy lub wieprzowy lepiej by był. A u nas jak raz – drobiowy i kto nam zabroni!

Na codzienne obiadowanie zatem właściwe będzie mięso z indyka lub kurczaka, z warzywami jakie nawiną nam się pod rękę w osiedlowym warzywniaku albo mrożonką. Papryka, pieczarki, plasterki marchewki (niezbyt dużo, ma wysokie IG i nie sprzyja utracie wagi), seler naciowy, zielony groszek, cebula, fasolka szparagowa, cukinia i solidna garść przypraw. Nie muszą być wszystkie, niech każdy wybierze co lubi. Albo nawet da podwójną porcję. Obiad do przygotowania w pół godziny.

gulasz drobiowy

gulasz drobiowy – składniki (na ok. 3 porcje) : 

– ok. 0,5 kg udek bez skóry lub piersi z kurczaka lub indyka
– duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 marchewka
– łodyga lub dwie selera naciowego
– duża papryka
– kilka pieczarek
– garść lub lepiej dwie fasolki szparagowej
– pół szklanki mrożonego lub świeżego groszku
– łyżka słodkiej papryki w proszku
– półtorej łyżeczki zielonej lub czerwonej czubrycy (mieszanka utłuczonych w moździerzu w lub zmielonych – cząbru, kozieradki, rozmarynu, papryki słodkiej i ostrej, czosnku i pieprzu)
– ok. łyżeczka soli
– pół puszki pomidorów lub dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego
– olej do smażenia
– natka pietruszki lub rukola czy roszponka
– ew. mała cukinia (dodajemy ją dopiero 5-6 minut przed końcem duszenia lub krótko grillujemy osobno i dodajemy do gotowego gulaszu)

gulasz drobiowy – przepis

Cebulę pokroić w niezbyt drobną kostkę. Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju. Wrzucić cebulę i suche przyprawy, podsmażone będę bardziej aromatyczne. Przesunąć cebulę na bok i dodać pokrojone w kostkę, osolone mięso. Smażyć do zrumienienia mieszając a następnie dodać pokrojone w kostkę i plasterki warzywa. smażyć wszystko razem mieszając ok. 7 minut. Dodać pokrojony drobno czosnek, smażyć jeszcze pół minuty. Dodać pomidory lub koncentrat. Wymieszać, zalać szklanką wody lub rosołu i przykryć wszystko pokrywką. Zmniejszyć ogień i dusić wszystko jeszcze ok. 20 minut.
Jeśli lubimy zagęszczone sosy, oprószyć całość łyżką mąki i podgrzewać jeszcze minutę, dwie.
Ew. doprawić solą i pieprzem.
Całość posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry, rukolą lub nawet roszponką.

gulasz drobiowy

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Zapisz



  1. Lena
    3 stycznia, 2017, 8:31 am

    bardzo lubię takie dania:)

  2. Cztery Pory Roku i Ja
    3 stycznia, 2017, 8:53 am

    wyglada super a pewnie jeszcze lepiej smakuje :))

  3. Paweł Tomaszewski
    4 stycznia, 2017, 12:16 pm

    Idealna inspiracja na dzisiejszy obiad 😉 dziękuję

  4. Celina
    26 września, 2020, 10:53 am

    Przepyszny! Niebo w gębie. Od pierwszego podejścia – miłość na zabój. I na stałe do naszego domowego jadłospisu.

    1. Beata Królikiewicz
      26 września, 2020, 4:11 pm

      Bardzo się cieszę:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie