Sernik czekoladowy. Bardzo dobry sernik z makiem

Że sernik najłatwiejszym i najszybszym ciastem/deserem do przygotowania jest – trąbię od dawna, sernik czekoladowy z makiem nie stanowi wyjątku.
W zakładce serniki znajduje się już 48 przepisów. Podstawą sukcesu, kremowej, aksamitnej konsystencji jest dobry, gęsty, możliwie tłusty ser. I kąpiel wodna, w której przygotowuję już teraz wszystkie serniki nie robiąc wyjątków. Brzmi tajemniczo, a oznacza zwyczajne wstawienie blaszki z sernikiem do innego naczynia wypełnionego do połowy wrzątkiem. Nic więcej, żadnych specjalnych cudów. Ser, masło jajka, cukier, mąka ziemniaczana dla związania konsystencji. Śmietanka albo mascarpone by masa była możliwie najbardziej kremowa.

Parę słów o warsztatach

W ostatnią sobotę, w kuchni Nieba Na Talerzu odbyły się warsztaty – “Sernik na 30 sposobów – w roli głównej twarożek Mój Ulubiony”. Powiem Wam – była za tego wielka, wielka radość i dobra zabawa.
Kursanci przygotowali prosty sernik gotowany i każdy zabrał do domu foremkę tego łatwego i pysznego  specjału. Na stół wjechał też aksamitny sernik czekoladowy z warstwą makową – dobre ciasto na święta. Był przykładem na to, że w przypadku serników, fantazji nie trzeba ograniczać i można dobierać ulubione smaki w dowolnej konfiguracji. Dobrej jakości twaróg zniesie wszystkie miksy z dodatkiem masy krówkowej, rozpuszczonej czekolady, owoców, bakalii, maku. Do wyboru do koloru. Na spodzie z herbatników, kruchym, z biszkoptów albo w ogóle bez spodu.
Moja kuchnia pełna była gwaru, śmiechów, pyszności, dobrej energii i pysznych produktów z Wielunia, z twarożkiem Mój Ulubiony na honorowym miejscu. Lepiej być nie mogło, umówiliśmy się rzecz jasna na następne spotkanie. Może przygotujemy serniki na zimno i babeczki sernikowe, na które zabrakło nam teraz czasu. To była bardzo, bardzo dobrze spędzona sobota.

Sernik z makiem wyglądał tak 🙂

sernik czekoladowy

 

sernik czekoladowy

 

sernik czekoladowy z makiem – składniki (na formę ok. 22 cm) :

na spód: 

– 100 g dowolnych herbatników ( np. petitki z ząbkami)
– 80 g stopionego masła


na masę serową: 


– 1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gęstego, tłustego, sera “wiaderkowego” np. Mój Ulubiony)
– 5 jajek
– 200 ml śmietanki 30 -36%
– 3/4 szklanki cukru
– 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub dwa opakowania proszku budyniowego bez cukru
– 100 g  masła
– 100 g gorzkiej czekolady
– 2 łyżki gorzkiego kakao


– 4 łyżki maku w ziarenkach lub zmielonego
– 2- 3 łyżki skórki pomarańczowej, ew. ok. pół szklanki ulubionych bakalii – siekanych orzechów, rodzynek

polewa : 
– tabliczka gorzkiej czekolady
– 50 – 80 ml słodkiej śmietanki

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Spód i boki formy owinąć dwiema warstwami aluminiowej folii. Wstawić wszystko do większego naczynia (innej formy lub żaroodpornego), do którego przed samym pieczeniem nalejemy wrzątek.

Przy pomocy malaksera lub plastikowego woreczka i dłoni lub lepiej – wałka czy butelki pokruszyć herbatniki na drobny pył. Wymieszać z masłem. Powstałym ciastem wykleić spód formy, ugnieść przy pomocy łyżki lub dna szklanki. Odstawić.
Piekarnik ustawić na 170 stopni.
Do sera wbić jajka, dodać śmietankę, cukier, wszystko krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
Połowę masy odlać do innego naczynia.

Czekoladę rozpuścić z masłem w naczyniu nad gotującą się wodą. Lekko przestudzić, by nie była gorąca.
Do jednej części masy serowej dodać rozpuszczoną czekoladę i bakalie, wymieszać, do drugiej wsypać mak i posiekaną skórkę pomarańczową, również wymieszać.
Na spód tortownicy z herbatnikami wylać ciemną masę, na wierzch przy pomocy łyżki, by warstwy się nie wymieszały wyłożyć masę z makiem i skórką.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Większe naczynie wypełnić do połowy wrzątkiem.
Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze godzinę.
Pozostawić w piekarniku do lekkiego ostudzenia.

Polewa
Czekoladę połamać, roztopić w rondelku nad gotującą się wodą, dodać śmietankę, wymieszać.
Zalać ostudzony deser.

 

 



Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    9 grudnia, 2016, 10:00 am

    ale pysznie wygląda 🙂

  2. Olga Pi
    9 grudnia, 2016, 3:23 pm

    Aż chce się wsadzić palucha w tę polewę;)

  3. megii013
    9 grudnia, 2016, 5:56 pm

    Ooooo serek z mojego miasta))))

  4. Anonimowy
    9 grudnia, 2016, 8:32 pm

    Trzeba wstawiac foremke do wiekszego naczynia z woda ?

    1. Anonimowy
      10 grudnia, 2016, 12:42 pm

      tak 🙂

  5. Angie
    11 grudnia, 2016, 10:43 am

    Serniki to coś dla mojej mamy, ona je uwielbia i ten na pewno też by polubiła;)

  6. Anonimowy
    11 grudnia, 2016, 2:53 pm

    W jakie naczynie wkładacie tortownice ? Bo ciezko o takie spore ktore mozna wlozyc do piekarnika

    1. opalanka
      11 grudnia, 2016, 6:07 pm

      Ja mam starą, dużą patelnię bez plastikowych elementów. Jak już zupełnie nie znajdziesz, postaw formę na kratce grillowej a naczynie daj na dno piekarnika, wtedy wielkość nie ma znaczenia.

  7. Anonimowy
    23 grudnia, 2016, 9:04 am

    Czy mak ma być suchy nie trzeba go gotować i mielić ?

    1. opalanka
      23 grudnia, 2016, 12:35 pm

      Dałam suchy, zmielony, ale można dać w ziarenkach. Nie jest go bardzo dużo, pełni rolę chrupiącego urozmaicenia.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie