Kluski kładzione z dynią. Jak się robi puree z dyni?

Jak już się ma dynię, to niezbyt często występuje ona w małych ilościach. Od razu wpada nam do domu kilka kilogramów tego żółtego dobra i nie bardzo wiadomo co z tą ilością zrobić.
Pani Iwonko, zasłyszałam gdzieś o planie zrzutu trzydziestokilowego okazu do kuchni Nieba, a ja tu dziś jak raz najlepsze suszone pomidory produkuję 🙂
U nas, na pierwszy ogień idzie jakieś ciasto z dynią. Na przykład ulubione moje i sądząc z komentarzy – również czytelników – ciasto z dynią i bakaliami – przepis. Trze się tam na wiórki surową dynię i wykorzystuje podobnie jak marchewkę w pysznym cieście marchewkowym.
I drugie ciasto, trochę jak sernik, do krojenia w małe porcyjki jak ciastka z cukierni, zupełnie inne niż wszystkie, które nie rośnie i pięknie pachnie pomarańczami, które baardzo lubię i na Niebie można znaleźć tutaj – przepis.

Z reszty robię puree. Jak zrobić puree z dyni? Dynię bez skórki kroję na nieduże kawałki, zalewam małą ilością wody i gotuję bez przykrycia do miękkości. Albo przy okazji pieczenia ciasta czy mięsa, układam kawałki  na blaszce i piekę w piekarniku. Potem blenduję, wkładam gorące puree z dyni do słoiczków. Zamykają się bez pasteryzacji. Kiedy potrzebuję, używam np. do placków, ciasta drożdżowego, kopytek czy klusek kładzionych. Urozmaica ich smak i nadaje pięknego, słonecznego koloru. No i rzecz jasna, nadaje się na zupę-krem z dyni.
Jeśli ma się puree, przygotowanie idzie błyskawicznie.
Taka złota, polska jesień na obiedzie, bo kluski z dyni czyli dyniowe kluski kładzione, przepis:)

kluski kładzione z dynią

kluski kładzione z dynią – składniki ( na 4 osoby) :

– ok. 0,7 kg dyni  (waga bez skóry i pestek)
– 2 szklanki mąki
– 2 jajka
– 2 łyżki śmietany
– ew. woda, jeśli ciasto wyjdzie bardzo gęste

Dynię bez skórki w małych kawałkach zalać małą ilością wody (do ok.1/5 wysokości warzyw), gotować pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości. Zblendować na puree. Można też upiec ją w piekarniku.
Do miski wsiać mąkę, dodać jajka, śmietanę i puree. Wymieszać. Ciasto ma mieć dość luźną konsystencję,

kluski

nie może być bardzo gęste, bo kluski będą twarde. Nie może być też płynne, lejące się z łyżki, bo trudno będzie je uformować w kształt kluski. W razie potrzeby należy dodać więcej wody lub mąki, trzeba wyczuć, nie da się precyzyjnie podać ilości, bo każda mąka ma trochę inną wilgotność, jajka są różnej wielkości a i dynia ma różną zawartość wody. Ma być mniej więcej tak jak na zdjęciu po prawej.
W płaskim garnku zagotować wodę, osolić. Nabierać łyżką ciasto i przy pomocy drugiej zrzucać na wrzątek małe porcje (ok. 3 cm).  Zmniejszyć ogień by woda nie wrzała mocno. Gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię.

Do gulaszu ( przepis na gulasz) , do duszonych, drobiowych żołądków (przepis na żołądki drobiowe), do zrazów mielonych (przepis na zrazy mielone z grzybami , przepis na polskie zrazy wołowe),

 

kluski kładzione

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Lena
    28 września, 2016, 7:19 am

    super,i pyszne na ostro i na słodko z cynamonem:)

  2. Angie
    28 września, 2016, 11:28 am

    O mamo, ale to musi być pyszneee!!

  3. Pieruńskie maszkety
    29 września, 2016, 4:09 pm

    Lubię takie nietypowe dodatki do obiadu, w końcu ile to można jeść puree ziemniaczanego?!?

  4. Izaa
    4 października, 2016, 10:44 am

    takie kluski mogłabym jeść i jeść

  5. Anonimowy
    4 grudnia, 2016, 9:00 pm

    Dziś wieczorem zrobiłam puree z dyni a jutro zrobię te kluski.W sumie dopiero tej jesieni zainteresowałam się dynią,trochę szkoda,że pod koniec listopada,więc śpieszę się z przepisami aby jeszcze zdążyć do czasu gdy będzie dostępna.Robiłam już kola razy smaczną zapiekankę z dodatkiem dyni a teraz kolej na kluski.

  6. Kasia
    25 września, 2019, 6:18 pm

    Są mega!! Przepyszne

  7. Kasia
    25 września, 2019, 6:19 pm

    I najlepsze bo nie czuć żadnej Dyni:))

  8. Danusia
    25 października, 2020, 2:11 pm

    Kluseczki mega pyszne. Moje niebo było nie tylko na talerzu …;)
    Wszystkim baaaardzo smakowały:)))

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie