Ciasto zielony mech. Zielony tort z orzechami i kremem sernikowym

Ciasto zielony mech -z uwagi na kolor i okruchy na wierzchu. Barwnikiem jest tu zmielony szpinak. Jeśli do dekoracji użyje się jagód, malin, jeżyn czy poziomek – będzie leśny mech, jak żywy 🙂
W internetach często spotyka się to ciasto udekorowane pestkami granatu. Też ładne!
Można prosto; upiec zielone ciasto mech i przełożyć je śmietaną ubitą z mascarpone. By było wyższe, lepiej użyć tortownicy o średnicy 20 cm.
Albo trochę inaczej, jak na zdjęciach poniżej – dołożyć warstwę orzechowego biszkoptu i przełożyć wszystko kremem o smaku sernika. Do wyboru, do koloru. Kto próbował lub spróbuje? I w której wersji?:)

ciasto zielony mech

 

ciasto zielony mech

ciasto zielony mech – składniki  (na tortownicę 22 cm) :

na ciasto “zielony mech”

– 300 g szpinaku (może być świeży lub z mrożonki – odciśnięty z nadmiaru wody)
– 5 jajek
– 3/4 szklanki cukru ( 180 g)
– kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
– 3/4 szklanki oleju (200 ml ) lub stopionego masła
– 2 szklanki mąki  (300 g)
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

na biszkopt orzechowy

– 3 jajka
– 3 łyżki cukru
– pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
– 3 łyżki tartej bułki

do nasączenia

– szklanka przegotowanej wody z dwiema  łyżkami soku z cytryny i  dwiema łyżeczkami cukru

na krem: 

– 330 ml schłodzonej śmietanki 30 – 36%
– 500 ml sera tzw. wiaderkowego, gotowego zmielonego na serniki lub trzykrotnie zmielony zwykły twaróg (500 g)  wymieszany z dodatkowo – 100 ml śmietanki). Nada się też ser homogenizowany.
– 50 g drobnego cukru lub cukru pudru
– kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
– 2,5 łyżki żelatyny

wiśnie z konfitury lub dżem o ulubionym smaku do przełożenia i dekoracji

ciasto zielony mech – przepis

ciasto:

Szpinak drobno zblendować z dwiema łyżkami oleju.
Piekarnik ustawić na 180 stopni. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (przyciąć rantem arkusz), boki wysmarować masłem lub olejem.
Jajka ubić z cukrem na jasną, pienistą masę. Dodać cukier waniliowy lub ekstrakt i ubijając jajka dalej, cienką strużką wlać olej ze szpinakiem. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać porcjami mąkę przesianą przez sito z proszkiem do pieczenia.
Wlać ciasto do formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika (druga półka od dołu, funkcja góra- dół lub termoobieg i 170 stopni) .
Piec ok. 50- 60 minut. Patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy, nieoklejony ciastem. Może urosnąć “z górką”. Wyjąć z pieca i całkowicie ostudzić. Brzegi okroić nożem, by odzieliły się od formy.
Ściąć wierzch i ewentualny, wyrośnięty nadmiar, odłożyć na później do dekoracji. Resztę ciasta przekroić na dwie, możliwie równe warstwy.

biszkopt orzechowy: 
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. 
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Piana będzie lśniąca. Odłożyć mikser. Przy pomocy łyżki wmieszać do piany kolejno, po jednym żółtku. Delikatnie i bez pośpiechu. Potem wmieszać po łyżce orzechów a następnie tartej bułki. Porcjami, nie na raz, by piana nie opadła.
Ciasto wlać do tortownicy i piec ok. 20- 25  minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Przed wyjęciem można okroić brzegi wzdłuż rantu formy.    

krem: 

Żelatynę rozpuścić w  trzech -czterech łyżkach wrzątku. Dobrze wymieszać i ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając po łyżce cukru oraz ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy. Wmiksować zmielony twaróg.
Do żelatyny dodać łyżkę masy i dobrze wymieszać.
Wlać żelatynę cienką strużką pod pracujące łopatki miksera. Zmiksować do połączenia.Odstawić na chwilę do lodówki by masa lekko stężała.

Pierwszą warstwę zielonego ciasta ułożyć na podkładce lub dużym talerzu, nałożyć i zapiąć obręcz tortownicy. Lekko skropić ponczem i wyłożyć na ciasto wiśnie lub dżem, rozsmarować. Przykryć 1/3 ilości kremu. Położyć biszkopt orzechowy, skropić ponczem i posmarować połową pozostałego kremu. Przykryć zieloną warstwą, skropić pozostałym ponczem. Posmarować kremem (użyłam do tego dekoratora cukierniczego).
Wierzch posypać okruchami zrobionymi z odłożonego wcześniej, skrojonego wierzchu czy “górki” zielonego ciasta. Przeciągnąć nożem wzdłuż rantu tortownicy by brzeg się oddzielił, tortownicę rozpiąć.
Delikatnie zdjąć formę. Udekorować wiśniami i listkami mięty.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    4 czerwca, 2016, 2:13 pm

    ja robię z kremem z ricotty, bo niezbyt lubię śmietaną ubitą. Ale muszę spróbować wersji z biszkoptem orzechowym:)

    1. opalanka
      4 czerwca, 2016, 10:51 pm

      Spróbuj, miłe urozmaicenie:)

  2. kociolek-pysznosci
    4 czerwca, 2016, 4:47 pm

    Świetna wersja 🙂 Mniam …

  3. Angie
    5 czerwca, 2016, 9:38 am

    Ten biszkopt orzechowy to cudny pomysł!

  4. Kuchcik gotuje
    6 czerwca, 2016, 4:33 am

    Ciasto bardzo apetycznie wygląda 🙂

  5. Alicja
    30 stycznia, 2017, 2:48 pm

    Moja wersja to ciasto zielone (z uwagi na moich chłopaków szpinak przetarłam jeszcze przez sito pozbywając się pewnie większości błonnika, ale za to i twardszych części liści, zostawiając jednak piękny zielony kolorek) plus krem z bitej śmietany i serka mascarpone jak we wstępie zaproponowałaś. Dla pewności dołożyłam łyżeczkę żelatyny, a dla smaku na cisto położyłam wiśnie z cukrem (czyli wypestkowany "odpad" po robieniu soku wiśniowego zasypany lekko cukrem i zagotowany) Na górze mrożone jeżyny- PYCHOTA!!!! Masz świetne pomysły!!! Podobnym tortem zachwycałam się w regionalnej cukierni, jednak co było w środku nie wiem, tu samo zdrowie więc nie muszę ograniczać chłopakom – jedzą do woli 😉

    1. opalanka
      30 stycznia, 2017, 3:39 pm

      Na zdrowie:)

  6. Sylwia
    14 listopada, 2017, 6:50 pm

    Jutro robię ten torcik na swoje urodziny- akurat tematycznie ten mech do mnie pasuje. Ale mam jedno pytanie w tym biszkopcie szpinakowym nie oddzielamy białek i nie ubijamy piany? Bo dla mnie biszkopt to zazwyczaj bicie piany z białek-Ale ja mało piekę więc się dopytuję. Wygląda apetycznie i mam nadzieję, że mi wyjdzie 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      15 listopada, 2017, 1:05 pm

      Zielone ciasto nie jest biszkoptem, orzechowe tylko. W zielonym cieście ubija się całe jajka. Wyjdzie, wyjdzie:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie