Puszyste ciasto drożdżowe z jabłkami. Drożdżowki z jabłkami

Ciasto drożdżowe z jabłkami, pachnące, bardzo puszyste, wilgotne. Takiego nie znajdzie się w żadnym sklepie czy cukierni, bo rzadko która używa do jego wyrobu prawdziwego masła. To ono nadaje specyficzny, przecudny smak i zapach podczas pieczenia. A czasem dodają maślany aromat, nie dajcie się zwieść:)  Jeśli ktoś lubi cynamon, będzie pachniało jeszcze lepiej. Drożdżowe ciasto lubi ciepło. Dlatego podczas jesiennych czy zimowych temperatur wstawiam je do rośnięcia do lekko nagrzanego piekarnika. Ustawiam 50 stopni i po 4- 5 minutach wyłączam grzałki. Ciepło utrzymuje się wystarczająco długo by napuszyć ciasto. Podobnie robię z chlebowym zakwasem. Ożywia się w oka mgnieniu.

Ciasto po wyrośnięciu zagniata się jeszcze raz, spłaszcza i roluje z nadzieniem z owoców. W zależności od tego na ile części pokroimy roladę, powstaną bułeczki albo ciasto drożdżowe z dużą ilością jabłek. Stąd podwójny tytuł w nagłówku. 12 pokrojonych części – powstaną bułeczki, 6  to już ciasto drożdżowe.

drożdżowe ciasto z jabłkami

 

ciasto drozdżowe z jabłkami


ciasto drożdżowe z jabłkami – składniki (na blaszkę 20×42 cm): 

– 500 g mąki pszennej chlebowej  (typ 600 – 650) lub 600g pszennej typ. 450 – 550
– 12 g drożdży suchych lub 24 g świeżych
– 4 duże łyżki cukru
– 2 jajka
– 200- 220 ml ciepłego, niegorącego mleka
– 60 g stopionego, ostudzonego masła
– pół łyżeczki soli

– 4-5 dużych, twardych jabłek
– ok. 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki cukru
– 2 łyżeczki cynamonu

ciasto drożdżowe z jabłkami – przepis

Suche drożdże wsypać do miski z mąką. Jeśli używamy świeżych, należy rozpuścić je w mleku z łyżeczką cukru i mąki i poczekać ok. 15 minut aż lekko podrosną.
Mąkę wsypać do dużej miski lub misy miksera. Wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży i mleka.
Dodać cukier, jajka, sól i ok. 10 minut zagniatać ciasto ręcznie lub mikserem z końcówkami haki.
Gdyby było bardzo rzadkie można dodać nieco mąki, ale niezbyt dużo. Więcej mąki, mniej puszyście na końcu, zatem z wyczuciem, tyle by się dało zagniatać, ale było luźne.
Dodać masło, zagnieść aż połączy się z ciastem.
Odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce, miskę przykryć ściereczką. Po godzinie lub półtorej powinno podwoić objętość.

 

Jabłka obrać i pokroić w ósemki a potem w półplasterki lub zetrzeć na tarce.Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i cynamonem. Wymieszać.
Ciasto zagnieść je jeszcze raz. Gdyby się kleiło, podsypać mocno mąką, zagnieść naoliwionymi dłońmi.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Urwać kawałek ciasta (ok. 1/6) i wykleić nim spód blaszki.
Blat lub stolnicę posypać porządnie mąką.
Ciasto rozwałkować lub ugnieć dłońmi na kwadrat 40×40 cm.
Ułożyć na nim jabłka z cukrem i cynamonem.
Zwinąć roladę. Pokroić ją na 6 lub lepiej – 12 kawałków. Układać przekrojeniem do góry, w jednakowych odstępach. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Do całkowicie rozgrzanego wstawić bułki na 25 – 30 minut – gdy 12 kawałków, na 35-40 minut gdy 6.
Gdyby ciasto się szybko się rumieniło – okryć bułeczki folią aluminiową.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić na metalowej kratce.

Nie należy kroić ciepłego ciasta, często powstaje wtedy zakalec.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz

Zapisz



  1. Poproszę Dokładkę
    28 września, 2015, 10:52 am

    jeejuuu uwielbiam drożdzowce, a takie z jabłkami.. obłęd!

  2. Lena
    28 września, 2015, 11:08 am

    Właśnie jem drożdżówkę, ale nie z jabłkami, a teraz mam smaka:)

  3. KrystynaW
    28 września, 2015, 12:50 pm

    Bardzo puszyste wyszły! Napatrzeć się nie mogę;) chyba zacznę robić rozczyn;))

  4. Martha
    28 września, 2015, 3:08 pm

    Wow, ależ ono jest cudowne! <3
    Uwielbiam taki drożdżowe odrywańce! 🙂

  5. Aguś kulinarnie
    28 września, 2015, 3:10 pm

    Kocham drożdżowce:)trzeba by się zabrać za taki z jabłkami:)

  6. Monika Pie
    28 września, 2015, 6:36 pm

    przepiekne zdjecia ach cudownie puszyste uwielbiam takie slodkosci 🙂

  7. Anonimowy
    29 września, 2015, 7:02 pm
  8. Salvador Dali
    30 września, 2015, 4:29 am

    cudownie zawinięte, a jak musiało pachnieć w całym domu! <3
    Zgadzam się z Tobą, że żadna piekarnia nie udostępni nam takiego smaku 😉

  9. gin
    30 września, 2015, 8:05 am

    Ależ cudownie puszyste!
    Narobiłaś mi apetytu na drożdżowe 🙂

  10. Anonimowy
    1 października, 2015, 1:59 pm

    Czytam skladniki, czy masla jest rzeczywiscie wiecej niz maki??? Maslo 60 dag, maka 50 dag???
    Zabuelle

    1. opalanka
      1 października, 2015, 8:06 pm

      Już poprawiłam, dziękuję.

      1. Bizena
        18 czerwca, 2020, 4:07 pm

        To ile w koncu tej maki jest?

        1. Beata Królikiewicz
          20 czerwca, 2020, 5:59 am

          500 lub 600 g.

  11. Anonimowy
    3 października, 2015, 5:48 pm

    Witam 🙂 czy to ciasto można zrobić wieczorem i włożyć na noc do lodówki a rano dokończyć ? Bardzo proszę o szybką odpowiedz .Dziękuję i pozdrawiam NIKUSIA 🙂

    1. opalanka
      4 października, 2015, 7:21 am

      Odpowiadam najszybciej jak to możliwe:) Można. Odłożyć pod przykryciem z folii. Gdyby nie rosło szaleńczo, (choć może rosnąć), rano należy zostawić je do podrośnięcia w ciepłe miejsce, np. do lekko podgrzanego np. 30 -40 st i wyłączonego po nagrzaniu piekarnika.

  12. Marzena Szkodzińska
    9 października, 2015, 7:01 am

    Cudowne buły 🙂

  13. Marzena Szkodzińska
    9 października, 2015, 7:04 am

    Cudowne buły 🙂

  14. Beata
    9 października, 2015, 7:12 am

    To az tyle drozdzy potrzebuje?? 24 g i 50 dag making to chyba za duzo.

  15. Beata
    9 października, 2015, 7:12 am

    To az tyle drozdzy potrzebuje?? 24 g i 50 dag making to chyba za duzo.

    1. opalanka
      9 października, 2015, 7:15 am

      Daj mniej, jeśli chcesz:)

    2. Basia
      3 września, 2017, 8:41 pm

      jak tyle na 50 dag maki wchodzi nawet 35-40 gramow mnie sie wydaje , ze to nawet mało.

    3. Basia
      3 września, 2017, 8:43 pm

      a tak w ogóle to u mnie już rosna przed włozeniem do piekarnika. doczekać sie nie mogę, mniam

  16. Unknown
    16 listopada, 2015, 7:28 pm

    Dzisiaj upiekłam. Rzeczywiście pyszne ?

  17. Unknown
    21 stycznia, 2016, 4:44 pm

    mniam mniam

  18. Malwina Szyszka
    21 stycznia, 2016, 4:57 pm

    moje rozyczki siedza juz w piekarniku ale zapomnialam o tym ,ze jak je wylozylam do blaszki to nie odstawilam ponownie do wyroscniecie mam nadzieje ze pomimo tego bedzie pyszna jak twoje….

    1. opalanka
      21 stycznia, 2016, 5:05 pm

      Wyjdą.

  19. Anonimowy
    5 listopada, 2016, 5:48 pm

    Witam! Szukałam czegoś, żeby "zużyć" jabłka, które sobie leżały i jakoś nikt nie miał na nie zbytniej ochoty. Szarlotka na kruchym już parę razy ostatnio była więc czemu nie drożdżowe!? Super pomysł. Super przepis. (jakoś udało mi się ogarnąć troszkę rzadką konsystencję) rezultat wart powtórzenia :)do tego piękne zdjęcia!
    Zaglądnę tu jeszcze nie raz 🙂

  20. Matt Szcz.
    1 lutego, 2017, 6:28 pm

    Świetny przepis ❤ drożdżówki są wilgotne i długo utrzymują świeżość…robię poraz 2, tym razem z makiem. Pozdrawiam

    1. opalanka
      1 lutego, 2017, 6:39 pm

      Pozdrawiam również:)

  21. Anonimowy
    16 września, 2017, 8:58 pm

    Mam zamiar jutro upiec… rozumie ze 500 g mąki?

  22. Andre
    19 marca, 2018, 1:52 pm

    Rzeczywiście przepyszne. Przepis prosty, a efektowny.
    Podziękowania.

  23. Ada
    14 stycznia, 2020, 10:46 am

    Ciasto mi nie wyszło… Drożdże się spieniły. Czy to może być przyczyną? Jest kleiste i jakieś takie jak nie drożdżowe.?

    1. Ada
      14 stycznia, 2020, 3:34 pm

      Jednak wyszło.??? Nie ma jak domowe!

      1. Beata Królikiewicz
        14 stycznia, 2020, 5:40 pm

        Brawo!

  24. Xxxx
    26 września, 2020, 4:01 pm

    No tak,, robiłam, doskonale

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie