Łatwe ciasto z dyni

Dynie wyglądają cudnie. Szkoda nie wziąć, gdy ktoś daje, albo nie kupić i przejść obojętnie obok straganu. Ale co zrobić z kilkukilogramowym dobrodziejstwem? Można przygotować mus. Piec obraną dynię w kawałkach do miękkości i miksować na puree. Wekować 20 minut, a zimą wykorzystać do zupy czy ciasta. Część można rozdać, bo duża dynia, to jednak duża dynia:) Można zamrozić pokrojoną w kostkę, do zupy czy mięsno – dyniowego gulaszu, choć na dużą dynię szkoda mi trochę miejsca. Póki co, z dodatkiem surowego, startego miąższu upiekłam szybkie i łatwe ciasto z dyni. Mokre, miękkie i bardzo smaczne. To zupełnie inne ciasto niż mój faworyt z zeszłego roku – bardzo dobre ciasto z dyni.

Jeżeli zależy Ci na jeszcze szybszym i dokładniejszym pieczeniu, odwiedź ranking piekarników do zabudowy. Dowiesz się z niego, jaki piekarnik elektryczny do zabudowy kupić, aby robienie przeróżnych wypieków było łatwe i przyjemne

łatwe ciasto z dyni

 

łatwe ciasto z dyni

składniki (na długą keksówkę ok.12×40 cm lub prostokątną blaszkę ok. 23×30 cm) :

Najlepiej, by wszystkie składniki miały pokojową temperaturę.

– 2 szklanki startego na tarce lub malakserem miąższu z dyni  (tylko tej jędrnej części bez pestek, ok. 250 – 300 g)
– 2,5 szklanki mąki (425g)
– 4 jajka
– pół szklanki roztopionego, ostudzonego masła lub oleju (125 ml)
– 2/3 szklanki cukru (200g)
– półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
– łyżeczka cynamonu (można pominąć)
– 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
– 3 łyżki rodzynek
– ew. cukier-puder do posypania ciasta

Piekarnik ustawić na 170 st. W pierwszej misce ubić jajka z cukrem na pienistą masę. Pod koniec ubijania, cienką strużką wlać roztopione masło lub olej, dodać startą dynię. Jeśli dynia ma dużo soku, lepiej ją  odcisnąć dłonią. W osobnej misce zmieszać mąkę,  proszek do pieczenia, cynamon, bakalie. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką, niezbyt porządnie ( to ważne, porządnie wymieszane lubi zakalec). Blaszkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ciasto ok. 45-55 minut. Kiedy patyczek od szaszłyków wsadzony w ciasto, po wyjęciu jest suchy, placek jest gotowy. Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku, wyjąć z formy i posypać cukrem-pudrem.

łatwe ciasto z dyni

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Lena
    30 września, 2014, 7:51 am

    Żeby tak dynia sama się starła już bym leciała robić ciasto 😉 Pysznie wygląda 🙂

    1. opalanka
      6 grudnia, 2014, 9:18 pm

      u mnie się trze blenderem:)

    2. Martyna Salich
      18 listopada, 2016, 4:04 pm

      U mnie sie tak orzechy siekaly-blenderem 😀 a teraz siedzi ciacho w piekarniku, oby sie udalo, bo jutro imprezka…. 😉

  2. jagodaj
    30 września, 2014, 8:00 am

    A ja właśnie dostałam ogromną dynię, wczoraj była zupa a dziś chyba ciasto będzie:)

    1. Ela
      20 października, 2018, 1:20 pm

      nam już zupa poszła i robimy ciasto

  3. Monika Pie
    30 września, 2014, 8:58 am

    Bardzo lubię ostatnio tutaj zaglądać zdjęcia są obledne

    1. opalanka
      30 września, 2014, 2:34 pm

      Ależ dziękujemy i zapraszamy:)

  4. Salvador Dali
    30 września, 2014, 3:36 pm

    wygląda cudownie.. z wielką chęcią bym wszamała 🙂
    lubię dynię w wypiekach-nadaje im fajnej struktury i koloru!

  5. Magdalena Kuchaja
    30 września, 2014, 3:48 pm

    takie mokre, pycha!

  6. Aguś kulinarnie
    30 września, 2014, 5:50 pm

    Pyszne wyszło:)

  7. ugotujmyto.pl
    2 października, 2014, 5:07 pm

    Uwielbiam dyniowe wypieki… teraz mam dylemat, bo na liście do zrobienia czeka Twoje zeszłoroczne bardzo dobre ciasto z dyni a to ustawia się już w kolejce ;)! I które wybrać?????

    1. opalanka
      2 października, 2014, 5:38 pm

      To jest bardzo dobre i podobne do wielu innych. To zeszłoroczne – zupełnie inne niż wszystkie:)

  8. Anonimowy
    8 listopada, 2014, 6:57 pm

    Potwierdzam przepis rewelacyjny a ciasto wyszło przepyszne Polecam wszystkim łakomczuchom

    1. opalanka
      8 listopada, 2014, 9:10 pm

      Cieszę się:)

    2. Gosiek
      21 września, 2019, 7:14 am

      A mnie wyszedł zakalec twarde i suche

  9. Karolina
    11 listopada, 2014, 5:57 pm

    Ciasto wyszło super, lekko wilgotne i bardzo smaczne. No i faktycznie jest mega szybkie w przygotowaniu. Bardzo dziękuję za przepis i polecam spróbować 🙂

  10. Anonimowy
    12 listopada, 2014, 7:08 pm

    Też wypróbuję, same ciekawe propozycje , dzięki tym przepisom zaczynam lubić gotować i piec, dziękuję

    1. opalanka
      13 listopada, 2014, 8:23 am

      Ojej, jak mi miło!

  11. Iza Groszewska
    13 listopada, 2014, 1:21 pm

    Dziękuję za przepis, dziś robię… Mmm wygląda pysznie, mam nadzieję, że tak będzie też smakować. :> 😀

    1. opalanka
      13 listopada, 2014, 4:59 pm

      Daj znać jak poszło:)

  12. Roma
    16 listopada, 2014, 3:53 pm

    Wyszło pyszne! Właśnie się zajadam 🙂 na pewno będzie u mnie częściej w dyniowym sezonie 🙂

  13. Anonimowy
    22 listopada, 2014, 9:10 am

    Miałam ochotę na tego placka i go upiekłam ale niestety wyszedł mi zakalec, a robiłam wszystko tak jak w przepisie. Może ma znaczenie rodzaj dyni i to że utarłam ją na wiórka a nie papkę. Proszę powiedzcie mi co zrobiłam nie tak.

    1. opalanka
      22 listopada, 2014, 2:20 pm

      To samo ciasto można piec z cukinią, burakami, marchewką, nie ma znaczenia raczej rodzaj dyni. Zakalec zdarza się najlepszym, nic się nie przejmuj. Czasem składniki nie są w tej samej temperaturze, np. dynia przyniesiona z zimnego garażu, albo jajka nie wyjęte odpowiednio wcześnie z lodówki. Ciasto nie lubi za dużo soku, jak jest coś bardzo soczyste, można odcisnąć z nadmiaru i takie tam. Napisałam nawet o zakalcu post, przeanalizuj, może wpadniesz co jest przyczyną. . http://niebonatalerzu.blogspot.com/search?q=zakalec&x=11&y=14

  14. Anonimowy
    22 listopada, 2014, 6:14 pm

    Dzięki za odpowiedź. Przeczytałam Twój post o zakalcu i chyba już wiem w czym mógł tkwić problem. Nie odcisnęłam w ogóle dyni tylko dałam taką jaka wyszła po starciu, po drugie moje składniki nie wszystkie miały jednakową temperaturę i jeszcze jedno mimo to, że mieszałam je łyżką gdy łączyłam składniki mokre z suchymi to być może wymieszałam je zbyt dokładnie. Spróbuje zrobić jeszcze raz w tym tygodniu stosując się do tych rad może się uda 🙂

    1. opalanka
      22 listopada, 2014, 7:13 pm

      To tą dynię obwiniałabym na końcu, chyba że miała baaaardzo dużo soku. Daj znać jak poszło:)

  15. Anonimowy
    1 grudnia, 2014, 5:34 pm

    Naprawdę niebo na talerzu… Jest idealne 🙂

  16. Anonimowy
    6 grudnia, 2014, 9:03 pm

    Dzisiaj zrobiłam to ciasto, specjalnie wieczorem poszłam do sklepu po dynię. Naprawdę łatwe, w miarę szybko się robi (poza ścieraniem dyni oczywiście;)), ale wyszło przepyszne. I pięknie pachnie w całej kuchni.

    1. opalanka
      6 grudnia, 2014, 9:12 pm

      to bardzo się cieszę, miłego zajadania:)

  17. Anonimowy
    14 grudnia, 2014, 8:06 pm

    bardzo dobry placek 🙂 ciasto bardzo ładnie wyrosło, bakalie nie opdały, wilgotne. zrobię na święta 🙂

  18. Anonimowy
    25 stycznia, 2015, 10:28 pm

    Witam. Dziś po południu zrobiłam to ciasto i muszę powiedzieć, że jest bardzo dobre i naprawdę proste i szybkie. Polecam z całego szczęśliwego serca ten placek

  19. Anonimowy
    31 lipca, 2015, 8:26 am

    Wyszedł zaklalec. W związku z tym mam pytanie. Czy jajka trzeba ubić jak na kogel-mogel ? A później dodać resztę składników? I drugie czy mokre składniki należy wsypać do suchych? Tak zrobilam wczoraj i mam wrażenie ze mąka dobrze się nie wymieszala. Pytanie może są trywialne ale jestem niedoświadczona w pieczeniu

    1. opalanka
      31 lipca, 2015, 2:59 pm

      Jajka trzeba ubić całe. Kogel mogel to same żółtka. Do nich dodać mokre. Strużką, nie na raz. Mąką powinna się względnie dobrze wymieszać , bez przesady. Czy wszystkie składniki miały pokojową temperaturę? Przeczytaj post o zakalcu, może Ci coś przyjdzie do głowy. Jak nic nie znajdziesz, trudno. Nieraz tak wychodzi i już:) http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html

    2. Anonimowy
      31 lipca, 2015, 5:15 pm

      Jaka ubijalam całe aż zrobiła się puszysta masa w przepisie jest pienista (taka była na poczatku). Masło wlalam struzka dynie dodawałam łyżka. Po wymieszane zrobiło się rzadkie. Następnie wlalam ta masę do składników suchych i wymieszalam łyżka. Czy dobrze? Post o zakalcach juz przeczytałam �� bo ciasta lubią mi niewychodzic… hehe

    3. opalanka
      24 września, 2016, 12:43 pm

      Dobrze, dobrze:)

  20. Ju
    9 sierpnia, 2015, 5:41 pm

    Wlasnie jemy – pyszne 🙂

  21. Anonimowy
    4 września, 2015, 1:25 pm

    czy dynia ma być surowa czy ugotowana ?

    1. opalanka
      5 września, 2015, 4:13 pm

      Surowa.

  22. Stanisław
    27 września, 2015, 7:05 pm

    U mnie zakalec. Ale jajka były z lodówki, może to był problem.

    1. Maa Boo
      26 sierpnia, 2016, 9:27 am

      U mnie też Zakalec też jaja z lodówki i dałam olej może to też ma wine, ale spróbuję jeszcze raz je zrobić:)

  23. Anonimowy
    5 października, 2015, 10:37 am

    Właśnie się piecze. Żałuję, że nie przeczytałam Waszych postów bo się okazuje, że nie wpadłam na pomysł odciśnięcia dyni- więc liczę się z tym, że może wyjść zakalec 🙁 Dopiero zaczynam przygodę z wypiekami więc mam w zapasie drugą dynię 😀 nie poddam się łatwo 😉 Dzięki za przepis 😉 Magda

    1. opalanka
      5 października, 2015, 6:48 pm

      Napisz jak poszło:)

  24. Magda Kucharka
    6 października, 2015, 4:59 pm

    Ciasto przepyszne:-) i bardzo łatwe. Wyszło idealne. Będę tu częściej zaglądać.

    1. Magda Kucharka
      6 października, 2015, 5:04 pm

      Aaaa zapomniałam wspomnieć, że trochę zmodyfikowałam przepis. Najpierw ubiłam białka na sztywną pianę, dodałam cukier, ubijałam jeszcze chwilę i dodałam żółtka. Reszta jak w oryginalnym przepisie.

    2. opalanka
      6 października, 2015, 6:26 pm

      Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam:)

    3. Oczy Smoka
      12 października, 2015, 10:05 am

      Właśnie się za nie zabieram i mam zamiar zastąpić rodzynki i orzechy pestkami dyni,a na wierzchu zamiast cukru pudru,chcę zrobić glazurę i posypać ją pestkami.
      Mam nadzieję że wyjdzie równie pyszne 🙂

  25. KreatywneŻycie
    12 października, 2015, 11:40 am

    O na pewno wypróbuje. 🙂 Kupiłam dynie do zrobienia lampionu i zastanawiałam się co zrobię z jej "wnętrznościami" ! Bardzo często korzystam z Twoich przepisów i porad, zawsze się sprawdzają więc może i tym razem się uda!

  26. Pastelowa Kropka
    19 października, 2015, 5:32 pm

    Wyszło fantastycznie, przepis rewelacja :)) Właśnie patrzę na okruszki … 😀

  27. magda k
    21 października, 2015, 1:06 pm

    zaje….. wyszło pycha!!!!!!! a co do zakalców to ja miałam problem z piekarnikiem – udawało się (prawie) wszystko oprócz tych "mokrych" – okazało się że piekarnik był nieszczelny a że w zabudowie to nie zauważyłam… po naprawie jest lepiej niż dobrze. dzisiaj robię z marchewką 🙂

  28. Gosia
    23 października, 2015, 6:21 am

    witam,
    ciasto wygląda apetycznie, dynia czeka, a ja mam pytanie – jakie są wymiary blaszki w której piekłaś? Dzięki za odp. Pozdrawiam cieplutko. Gosia

    1. opalanka
      24 października, 2015, 11:21 am

      Wymiary przy składnikach zwykle podaję, pozdrawiam:)

    2. Anonimowy
      22 października, 2016, 1:12 pm

      Nie odsączałam dyni. Zmieszałam dwa rodzaje mąk: tortową i krupczatkę. Wyszło super! Dzięki za pomysł!

  29. sweetbox
    28 października, 2015, 5:52 pm
  30. Anonimowy
    29 października, 2015, 9:11 am

    Ciasto jest naprawdę smaczne, pierwszy raz piekłam ciasto dyniowe. Polecam��

  31. Anonimowy
    30 października, 2015, 12:49 pm

    Witam, a u mnie wyszło suche i blade. Myślałam, że będzie takie jak na zdjęciu o pięknym kolorze i super wilgotne, no nic jak posmaruję dżemem to będzie dobre do herbaty. Wolę zdecydowanie marchewkowe. Pozdrawiam

    1. opalanka
      30 października, 2015, 2:22 pm

      Moje – wilgotne nie mniej niż marchewkowe.Kolor zależy od barwy i ilości cynamonu. Bywają różne. Dałaś masło? 🙂

  32. iwona muzal
    31 października, 2015, 10:51 am

    Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach tzw do warzyw czy na drobnych np. jak na placki ziemniaczane?? Bo chcę upiec..

    1. opalanka
      31 października, 2015, 12:25 pm

      Grubszą.

  33. Anonimowy
    6 listopada, 2015, 11:50 am

    mąż zwykle do mnie mówi "kochanie odpuść sobie ciasta bo gołębie już przejedzone" a jak spróbował to dyniowe cudo poprosił o jeszcze 🙂 dzięki

  34. opalanka
    6 listopada, 2015, 4:24 pm

    Bardzo się cieszę:)

  35. Anonimowy
    8 listopada, 2015, 2:06 pm

    Bardzo fajny pomysł na dynie. Takie słodko chrupkie dzięki orzechom. Moje miało trochę gorszy kolor ale to chyba wina dyni. Dziękuję za przepis.

  36. Anonimowy
    29 listopada, 2015, 2:06 pm

    Czy można użyć dyni pieczonej z wekow?
    Pozdrawiam

    1. opalanka
      29 listopada, 2015, 5:17 pm

      Nie, nie w tym przepisie. Pozdrawiam

  37. Anonimowy
    4 stycznia, 2016, 9:56 pm

    Ciasto pychotka męciutkie wilgotne, polecam też z marchewką zamiast dyni,oba ciasta niebo w gębie��

  38. Anonimowy
    23 sierpnia, 2016, 11:56 am

    A Ja mam ogromną ochotę upiec coś z dynią ale mam dylemat jak potrzeć tę dynię na tarce jarzynowej czy jak placki?

    1. opalanka
      23 sierpnia, 2016, 4:35 pm

      Jeśli chcesz by nei była wyczuwalna – jak na placki – drobno, jeśli chcesz czuć kawałeczki – na grubszej tarce. Ja lubię kawałeczki.

  39. Anonimowy
    25 sierpnia, 2016, 5:34 pm

    Bardzo dziękuję za przepis. Upiekłam ciasto, bardzo smaczne, mam jednak wrażenie, że konsystencja nie wyszła taka, jak trzeba. Ciasto jest wilgotne, trochę przypomina chleb żytni. Czy takie powinno być?

    1. opalanka
      25 sierpnia, 2016, 7:17 pm

      Tak, jest wilgotne, ciasta z cukinią, dynią czy burakami tak mają.

  40. Ewa
    28 sierpnia, 2016, 11:13 am

    Ciasto wyszło pyszne. Zapisuję przepis w zeszycie. Mniam.

  41. Anonimowy
    28 sierpnia, 2016, 5:22 pm

    mnie też wyszedł zokalec ale miałam jaja z lodówki i dynia miała dużo soku i nie odcisnełam 🙁
    ale już kiedyś robiłam podobne i wychodziło super więc spróbuje znów
    pozdrawiam

  42. Michalina
    16 września, 2016, 7:19 am

    Wygląda super z dynią zawsze na tak 🙂

  43. Anonimowy
    20 września, 2016, 7:01 pm

    Jeden wielki zakalec (najgorszy w historii moich przygód kulinarnych) mimo przestrzegania wszystkich zasad. Z dynią będę miała tylko koszmary.

    1. opalanka
      20 września, 2016, 8:00 pm

      Jak poczytasz komentarze, zobaczysz, że niby przepis ten sam a jednym wychodzi innym nie. Może zajrzyj tu 🙂 http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/czytelniku-bloga.html a potem tu http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html 🙂

  44. Iwona Pietrucha
    21 września, 2016, 10:41 am

    To najprostszy i mega smaczny przepis:) Pierwszy raz piekłam dyniowe ciasto i szukając przepisu natrafiłam na to właśnie. Jestem uziemiona gipsem na nodze więc nie bardzo mogę się wybrac do sklepu a chciało mi się – zamieniłam masło na pół na pół z margaryną i dodałam żurawinę zamiast wyjedzonych przez rodzinkę rodzynek:) szybko i sprawnie i pięknie pachnie w całym domu:) Zjadłam już 3 kawałki ciepłego:) Dzięki wielkie z aprzepis:)

    1. opalanka
      21 września, 2016, 8:13 pm

      Na zdrowie, pozdrowionka:)

  45. Unknown
    21 września, 2016, 4:23 pm

    Wlasnie wyladowalo w piekarniku cala rodzinka juz czeka nie dodalam rodzynek tylko same orzechy wloskie zobaczymy zapowiada sie smacznie 🙂

  46. Dorota
    23 września, 2016, 1:29 pm

    Ciasto jest przepyszne!

    1. opalanka
      23 września, 2016, 2:31 pm

      Też je bardzo lubię:)

  47. Unknown
    23 września, 2016, 6:20 pm

    Reeeweeelaaacyjne 🙂 szybkie i tanie ciasto :)wlasnie jemy cieeepłe 🙂 jutro chyba trzeba bedzie zrobic kolejne 🙂

  48. Anonimowy
    25 września, 2016, 6:15 pm

    Super ciacho. Keksowka lepszą formą. Zrobiłam drugi raz.☺

  49. Anonimowy
    27 września, 2016, 5:09 pm

    Super ciacho!!! Rzadko robię coś z przepisu ale to jest doskonałe. I faktycznie, mieszać należy niezbyt dokładnie a rośnie jak szalone :-). Przepyszne!!!! A jak długo utrzymuje wilgoć? Pojęcia nie mam, bo duza keksówka znika w 2 dni 😀

  50. Aga Te
    4 października, 2016, 4:16 pm

    Po prostu…PYCHA! Wszystkim smakuje! Mięciutkie, wilgne, idealne proporcje! Niestety nie mialam orzechów a rodzynek w ciastach nie lubię, więc zrobiłam bez. To było moje pierwsze dyniowe, ale ten przepis polecam, tylko uważajcie, bo szybko znika 🙂

  51. Unknown
    8 października, 2016, 8:10 pm

    Zachęcona dobrymi komentarzami postanowiłam spróbować. Ładnie się upiekło, ale smak jest mdły i nijaki. Potrzebuje więcej przypraw, które nadadzą mu smaku, np. więcej cynamonu albo imbiru Nikomu w domu nie smakuje. Z warzywnych sprawdza się tylko marchewkowe. Zawsze ładnie się upiecze, jest cudownie wilgotne i super smaczne. Do tego banalnie proste.

    1. opalanka
      9 października, 2016, 7:39 am

      Każdy ma swoje upodobania. Zapraszam do poczytania – http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/czytelniku-bloga.html

  52. Anonimowy
    9 października, 2016, 11:38 am

    Dzisiaj po raz pierwszy je zrobiłam…bardzo rzadko piekę…ale to jest rewelacyjne…bez rodzynek bo syn ich nie lubi..polecam..bardzo smaczne

  53. Anonimowy
    12 października, 2016, 1:39 pm

    Rozumiem, że blendujemy jemy surową dynie? ☺

    1. opalanka
      12 października, 2016, 2:00 pm

      Ścieramy na tarce lub malakserem na wiórki, surową.

  54. Anonimowy
    14 października, 2016, 7:50 am

    Zacznę do tego że jako facetowi trzeba mi niektóre rzeczy wytłumaczyć łopatologicznie 🙂 miąższ z dyni – to ta część w ktorej "zaplątane" są pestki? Ciasto robilem kilka razy. Zawsze wyszło, domownicy zachwyceni. Robiłem zawsze bez cynamonu, więc wychodziło jasne. Dosyć suche jak tarłem tę część twardą 🙂 ale i tak pyszne. Problemu z zakalcem nie stwierdzono, chociaż jajka zawsze zimne (jakkolwiek to brzmi u faceta), no i olej zamiast masła.daję tylko orzechy bo nie wszyscy w domu lubią rodzynki. Myślałem jeszcze o dodaniu skórki z pomarańczy (do środka) i migdałach na wierzch (ktoś wie jak to dać żeby się nie spaliły?). Jaki rodzaj mąki zalecasz? Daję zwykłą poznańską (pisze na niej że idealna do pierogów :-))

    1. opalanka
      14 października, 2016, 5:05 pm

      Miąższ z dyni to to co znajduje się miedzy skórka a włóknistą częścią z pestkami. Te elementy można odrzucić. Jeśli ciasto wychodziło suche, to znaczy że trafiłeś na mało soczysty gatunek dyni. Można zmniejszyć o połowe ilości dyni i dać pomarańczę ( wyfiletowaną, czyli zupełnie bez skórek i błonek, samo najlepsze), wtedy dopiero jest bomba:) http://niebonatalerzu.blogspot.com/2016/02/pyszne-ciasto-marchewkowe-z-pomarancza.html – tu w wersji z marchewką. Migdały można dać i nie powinny się spalić, gdyby mocno się rumieniły – luźno przykryć arkuszem folii alu. Nie jestem przywiązana do żadnej marki mąki szczególnie, daję tortową bo jest lekka, taką w typie 450 – 550.

  55. Anonimowy
    14 października, 2016, 9:40 am

    Witam, Czy taką samą bazę mogę użyć do ciasta marchewkowego ? Zamiast dynia dodać taką samą ilość marchewki ?
    Dziękuję za odpowiedź.

    1. opalanka
      14 października, 2016, 4:59 pm

      Tak. Choć moje ulubione marchewkowe to to z pomarańczą. Można też dać ananasa z puszki. http://niebonatalerzu.blogspot.com/2016/02/pyszne-ciasto-marchewkowe-z-pomarancza.html

  56. misioptaszek
    16 października, 2016, 8:29 am

    super przepis 🙂 dałam tłuczone w mozdzierzu pestki dyni zamiast orzechów i też wyszło cool – wariacja nt. dyni

  57. Anonimowy
    20 października, 2016, 5:15 am

    Pyszne ciasto.świetny przepis.popsuł mi się dziadek do orzechów,więc dodałam siemię,sezam i chia oraz rodzyny.Także polecam 🙂

  58. Anonimowy
    1 listopada, 2016, 7:03 am

    Niestety wyszedł Zakalec a robiłam wszystko jak należy…��

    1. opalanka
      1 listopada, 2016, 9:03 am

      Wszystkie robimy jak należy i czasem się zdarza. Poczytaj tu – może coś Ci przyjdzie do głowy – http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html

  59. Anonimowy
    1 listopada, 2016, 5:17 pm

    Ciast wyszło bardzo smaczne !!! Już dwa razy podchodziłam do dyniowego i zawsze wyszedł zakalec na szczęście do trzech razy sztuka i z tego przepisu nareszcie wyszło ! Palce lizać ! Dziękuję i polecam przepis 🙂

  60. Anonimowy
    5 listopada, 2016, 5:45 pm

    Dzisiaj zrobiłam to ciasto skuszona tyloma dobrymi komentarzami. Ciasto wyszło jasne pomimo cynamonu. Nie wiem dlaczego. W przepisie bylo maslo lub olej. Wybralam olej. Czy to moze mialo wplyw na bladosc ciasta? Mam też wrażenie, że dyni mogłoby być więcej. Generalnie mozna zjeść, ale niestety nie jest rewelacyjne. Przypomina trochę chleb.

    1. opalanka
      5 listopada, 2016, 6:08 pm

      Kochana, cynamon cynamonowi nierówny. Chcesz ciemniejsze ciasto – daj więcej. Albo dorzuć łyżeczkę kakao dla zabarwienia. Nawet dynia w zależności od gatunku ma inny kolor miąższu. Masło nie ma wpływu na kolor na smak za to ma. Wolę masło ale to kwestia upodobań. Podobnie jest z rodzajem ciasta. Na blogu jest 216 przepisów na nie i jest w czym wybierać. A jest tyle bo każdy ma inne upodobania, to rzecz oczywista. pozdrowionka

    2. Anonimowy
      25 listopada, 2016, 6:56 pm

      mam pulpę, którą wczoraj odmroziłam, czy ktoś próbował z pulpą i czy wyjdzie?

    3. opalanka
      25 listopada, 2016, 7:55 pm

      Taką zblendowaną? Niestety nie. Tu dynia jest starta.

  61. lejdik
    8 listopada, 2016, 9:35 pm

    Wyszło mi za pierwszym razem, jest bardzo smaczne!

  62. gdzieś pośrodku
    9 grudnia, 2016, 10:35 pm

    Mogę użyć brązowego cukru zamiast białego? Tylko taki mam w domu 🙂 Nie często piekę ciasta, ale kiedyś użyłam brązowego cukru zamiast białego i ciasto miało inną niż zawsze konsystencję. Było rzadsze. W smaku było dobre, ale inne niż zawsze.

  63. Anonimowy
    10 grudnia, 2016, 9:01 pm

    Dzisiaj piekłam. Ciasto bez zakalca. Puszyste. Pachnie cynamonem. Polecam.

  64. edyta
    9 stycznia, 2017, 3:21 pm

    Czy można dodać dżem dyniowy zamiast surowej dyni?

    1. opalanka
      9 stycznia, 2017, 9:00 pm

      Wydaje mi się, że może być zakalec. Nie wiem na pewno, ale tak czuję:)

  65. Anonimowy
    15 kwietnia, 2017, 2:09 pm

    Wyszło pysznie:) dziękuję za przepis!

  66. Jagódka
    31 sierpnia, 2017, 11:13 am

    Pierwszy raz miałam dynię w ręku, pomysł ciasto, wpadłam na ten przepis. Ciasto jest genialne, łatwe ale jakie smaczne. Dziękuję ?

    1. opalanka
      31 sierpnia, 2017, 7:52 pm

      pozdrowionka:)

    2. Beata Królikiewicz
      20 września, 2018, 3:35 pm

      proszszsz:)

  67. Anonimowy
    5 września, 2017, 2:49 pm

    wyszło pyszne

    1. Beata Królikiewicz
      20 września, 2018, 3:35 pm

      Pełnoziarnistej bardziej, choć wyjdzie pewnie zwięźle i chlebowo. Można zmieszać pół na pół. Z ryżową raczej nie próbowałabym.

  68. EWELINA
    20 września, 2018, 10:02 am

    Czy mozna uzyc maki pelnosiarnistej? albo ryzowej ?

  69. Ania
    28 września, 2018, 10:42 am

    Super pyszne ciasto ? Dziękuję za przepis piekę kolejny raz i już pięknie pachnie w kuchni ?

  70. Gosia
    23 października, 2018, 7:06 pm

    Od lat kocham Twoje ogorki po goralsku i kilka innych przepisow… Jedyne z czym mam problem w tym przepisie to brak szklanki… Ja musze wszystko przeliczac na wage i jak za wszystkim sobie poradze to dyni nie ogarniam. Miksuje w thermomixie i z reszty robie inne cuda.

    1. Beata Królikiewicz
      23 października, 2018, 8:50 pm

      W markecie znajdź naczynie z podziałką na 250 ml i już się od niego nie uwolnisz. Ja mam trzy:)

    2. Gosia
      23 października, 2018, 11:38 pm

      Moze ktos zwazyl ile gr ma szklanka dynii? 🙂

      1. Beata Królikiewicz
        24 października, 2018, 3:57 pm

        szklanka to trochę mniej niż kubek:) Szacuję, że ok. 150 g jedna szklanka.

        1. Gosia
          24 października, 2018, 4:09 pm

          Sprawdzilam i wyszlo mi ok 250g dynii. Ciasto fajne, konkretne. Zamiast rodzynek dalam czekolade.

          1. Beata Królikiewicz
            24 października, 2018, 7:12 pm

            ok, dziękulski:)

  71. Patrycja
    13 grudnia, 2018, 2:41 pm

    Nie mogę użyć jajek – czy zamiast tego mogę dodać banana/mielonego lnu/więcej dyni?

  72. Justyna
    14 września, 2019, 9:45 pm

    Upiekłam dziś pierwszy raz! Jest mega! Dziękuje! Pozdrawiam:)

  73. Kinga
    22 października, 2019, 4:57 pm

    Witam
    Pierwszy raz piekłam ciasto dyniowe?Starłam na moulinexie do surówek.Ciasto wyszło przepyszne.Bede testować przepisy Nieba na talerzu z miła checia?

  74. Jola
    28 października, 2019, 7:15 am

    Czy tej mąki nie za dużo? Wzięłam 425 g (a nie 2.5 szklanki) i wyszło suche ?. Czy na pewno 2.5 szklanki to 425 g?
    A tak to super ciasto ☺

    1. Beata Królikiewicz
      28 października, 2019, 8:59 am

      za dużo, 375 g jest ok, zmieniłam. Dużo osób piekło, znaczy albo patrzyli na ilość szklanek albo to za dużo było do zniesienia:) Dzięki.

  75. Marta
    13 listopada, 2019, 7:39 am

    Ja dałam upieczoną i zblendowana dynie na takie puree, nie odcisnęłam i niestety wyszedł zakalec. Czy musi być dynia starta bo mam drugą porcję takiego puree i chcę spróbować zrobić znowu tylko dokładnie odcisnąć. Czy to pomoże?

    1. Beata Królikiewicz
      15 listopada, 2019, 8:33 am

      nie, nie, puree do tego ciasta się nie nadaje. Zwykła odciśnięta surowa.

  76. Anonimowy
    8 listopada, 2020, 7:46 am

    Właśnie zrobiłam. Ciasto.
    Dodałam mąkę ryżowa gdyż chciałam by było bezglutenowe. Wyrosło piękne, jest pyszne.
    Dziękuje.

  77. Pingback: blote tieten
Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie