Jak się robi zupę kalafiorową

Jak się robi zupę kalafiorową, która jest delikatna w smaku i lubiana nawet przez tych, którzy za kalafiorem nie przepadają? Czasem dorzucam do niej nieco pokrojonej, szparagowej fasolki, ale chyba wtedy nazwać należałoby ją jarzynową. Wywar do niej przygotowuję z warzyw i drobiu, ale można również pominąć mięso i zwiększyć ilość warzyw. Obowiązkowo dodana – łyżeczka masła – bardzo dobrze wpłynie na smak zupy.

Jak się robi zupę kalafiorową

 

Jak się robi zupę kalafiorową

Jak się robi zupę kalafiorową – składniki ( na ok. 2 l zupy) : 

– 2 udka kurczaka lub tzw. porcja rosołowa czyli korpus (pozbawiony kupra)
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– pół selera
– pół pora
– pół cebuli opalonej do czarności nad płomieniem gazu lub na suchej patelni
– 2 kuli angielskiego ziela, dwa listki laurowe
– pół dużego kalafiora
– 4-6 ziemniaków
– 3 łyżki śmietany
– pół łyżeczki mąki
– siekana natka pietruszki lub koperku
– łyżeczka masła

Jak się robi zupę kalafiorową – przepis

Warzywa (oprócz ziemniaków i kalafiora) oraz mięso zalać zimną wodą, osolić i gotować aż będą całkowicie miękkie. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i kalafiora podzielonego na nieduże różyczki. Kiedy i one będą miękkie, dodać śmietanę wymieszaną z mąką, wymieszać, nie dopuszczać już do zagotowania. Dodać masło i posiekaną zieleninę.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Marzena
    25 czerwca, 2014, 8:53 am

    Wczoraj też mieliśmy kalafiorową i poszła migusiem na jedno przysiądnięcie:-)

  2. Aguś kulinarnie
    25 czerwca, 2014, 10:40 am

    Bardzo lubie takie zupy:)przepis przypadl mi do gustu:)

  3. Basia Wieczorek
    25 czerwca, 2014, 12:56 pm

    a kiedy mięso dodać?

    1. opalanka
      25 czerwca, 2014, 3:28 pm

      Na początku, już dopisałam 🙂

  4. Salvador Dali
    27 czerwca, 2014, 4:39 am

    ooo.. takiej zupy jeszcze nie jadłam! 🙂
    A kalafior uwielbiam, coś mi się wydaje, że byłaby moim hitem 🙂

  5. Sylwida
    27 sierpnia, 2015, 10:45 am

    Dziś właśnie robię i szukałam natchnienia . Dziękuję . 🙂

  6. Sylwida
    27 sierpnia, 2015, 10:53 am

    Dziś właśnie robię i szukałam natchnienia . Dziękuję . 🙂

  7. Anonimowy
    30 września, 2015, 5:12 pm

    A mnie od przepisu odrzuca ilość tłustych oczek na zdjęciu tej zupy… :/

    1. opalanka
      1 października, 2015, 7:52 am

      To masło, najlepszy nośnik smaku:)

  8. Anonimowy
    13 grudnia, 2015, 12:51 pm

    Super przepis, wlasnie robie te zupke i czuje, ze bedzie wysmienita 🙂

  9. Ktoś
    29 stycznia, 2016, 4:18 pm

    Jaka śmietana i czy należy ją z czymś wcześniej wymieszać?

    1. opalanka
      29 stycznia, 2016, 4:46 pm

      Dowolna. Kwaśna, mniej kaloryczna 12%, 18% albo i nawet niekwaśna 36% . Z mąką. Podałam w przepisie.

  10. Anonimowy
    11 września, 2016, 1:06 pm

    Super przepis! Nigdy nie przepadałam za kalafiorową Ale z Twojego przepisu to niebo w gębie. Troszkę go zmodyfikowałam i dodałam odrobinę kurkumy bo lubię żółciejszy odcień zupy. Masełko dodało smaku.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie