Łatwe ciasteczka migdałowe

Łatwe ciasteczka migdałowe. Wszystkie składniki należy zagnieść szybko ręką i nie szkodzi, że gdzieniegdzie zostanie mała grudka masła. Można nadać im okrągły kształt lub toczyć małe wałeczki grubości palca, panierując je w kolorowych posypkach. Uformowałam kulki wielkości włoskiego orzecha i użyłam natłuszczonego oliwą tłuczka do mięsa, który spłaszczył ciastka i wycisnął paski. Może nie jest to szczyt fantazji, ale zawsze jakaś odmiana. No i można do tej czynności zaangażować małą Zosię czy Kubusia.

Są chrupiące, kruche, migdałowo – maślane, bardzo dobre, łatwe ciasteczka migdałowe. Do kawy, herbaty, z mlekiem, do zabrania do pracy i szkoły. Do zapakowania w zgrabny pakiecik i dania w prezencie.

Łatwe ciasteczka migdałowe
Łatwe ciasteczka migdałowe

Łatwe ciasteczka migdałowe – składniki: 

– półtorej szklanki mąki
– szklanka surowych ziarenek kaszy manny
– 2/3 szklanki cukru
– 100 g zmielonych migdałów
– 100 g masła
– 2 jajka
– kieliszek ulubionego likieru np. amaretto
– całe migdały, w płatkach lub kolorowe posypki do dekoracji

Łatwe ciasteczka migdałowe – przepis

Wszystkie składniki zagnieść razem w misce. Wstawić do lodówki na pół godziny albo nawet na całą noc. Piekarnik ustawić na 160 st. Płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki, spłaszczyć  dłonią lub przy pomocy natłuszczonego oliwą tłuczka do mięsa. Piec ok.10 minut (z termoobiegiem, jeśli nie ma, dwie minuty dłużej) do leciutkiego zrumienienia ciastek.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz

Zapisz



  1. poproszedokladke
    14 stycznia, 2014, 3:34 pm

    ten dodatek kaszy manny brzmi ciekawie… ciasteczka wyglądają bardzo kusząco!

    1. Aguś kulinarnie
      14 stycznia, 2014, 6:31 pm

      Zgadzam się z Toba:)

  2. Wypieki Pauli
    15 stycznia, 2014, 3:15 pm

    mmm… muszą być pyszne! 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie