Kokosowe ciasteczka

Szukałam przepisu na doskonałe kokosowe ciasteczka. Takie, które da się wycisnąć dekoratorem, by miały trójwymiarowy kształt. Już wiem, że nawet szeroka tylka do dekoracji – gwiazdka zapycha się kokosem. Chyba trzeba kokos lekko zmielić? Może ktoś zna jakiś dobry przepis na takie cacka?  A te – bardzo dobre w formie płaskich ciastek – łatwe i z trzech składników.

 

kokosowe ciasteczka
kokosowe ciasteczka

 

kokosowe ciasteczka – składniki: 

– 4 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– 200 g wiórków kokosowych

Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć na białą masę z połową cukru. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodawać po łyżce pozostałego cukru. Odłożyć mikser i dodawać do piany z białek utarte żółtka, powoli i porcjami, cały czas mieszając delikatnie łyżką. Na końcu wmieszać, również porcjami – kokos. Formować łyżką niewielkie krążki na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Piec ciastka do zrumienienia, ok. 10 – 14 minut ( z termoobiegiem). Jeśli piekarnik nie ma termoobiegu, należy wkładać blaszki pojedynczo. Przestudzić lekko na kratce ( wtedy ostatecznie zesztywnieją)  i podważając szerokim nożem zdejmować z papieru, mogą nieco się przyklejać.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Aguś kulinarnie
    11 października, 2013, 8:37 am

    Apetyczne i kuszące:)

    1. opalanka
      11 października, 2013, 4:25 pm

      Dziękuję:)

  2. J.
    11 października, 2013, 9:17 am

    Śliczne są. Uwielbiam wszystko co kokosowe. tak, niebo na talerzu! Co do przepisu na kokosanki to na moim blogu zamieściłam swój ulubiony. Jest troche inny niż Twój także zapraszam:)

    1. opalanka
      11 października, 2013, 10:58 am

      A wyjdą mi trójwymiarowe?:)

    2. opalanka
      11 października, 2013, 11:01 am

      A możesz dać mi link?:)

  3. Karola Smyk
    11 października, 2013, 9:33 am

    Śliczne Ci wyszły! piekna fota 😉 zjadłabym takie…. 😉

    1. opalanka
      11 października, 2013, 4:24 pm

      Dziękuję:)

  4. Angie
    11 października, 2013, 10:37 am

    Jakie cieniutkie! I do tego mają cudny kolor; )

    1. opalanka
      11 października, 2013, 4:26 pm

      Zapraszam;)

  5. Basiuchna
    11 października, 2013, 2:46 pm

    http://religia.tv/index.php?typ=onettv&id=94529 przepis podobny do twojego, jednak jest 2x więcej wiórek 🙂 można wtedy ładnie sobie formować kuleczki, lub kształty jakie przyjdą do głowy. myślę też że zamiast szprycy można spróbować wyciskać je po prostu przez sztywniejszy woreczek z odciętym rogiem 🙂

    chociaż twoje wyglądają cudnie, właśnie tak ciasteczkowo ^^

    1. opalanka
      11 października, 2013, 3:16 pm

      Dzięki bardzo:)

  6. lightandpleasant
    11 października, 2013, 3:05 pm

    uwielbiam kokosanki!

  7. gin
    11 października, 2013, 8:07 pm

    Ja też ostatnio robiłam kokosanki pierwszy raz w życiu, i wyszły mi właśnie takie zupełnie płaskie… Teraz muszę wypróbować przepis od Taty – zobaczymy, czy będzie lepiej 🙂

  8. opalanka
    12 października, 2013, 7:47 am

    Daj znać, może ja też mogę wykorzystać:)

  9. Ola Tuluza
    12 listopada, 2013, 6:56 pm

    Za dużo jajka. Ja robiłam z dwóch jajek na taką porcję kokosa. wyszły boskie 🙂 Korzystałam z tego przepisu http://kotlet.tv/kokosanki

  10. Jowita
    13 grudnia, 2019, 6:24 am

    Czy zamiast cukru można dodać miód?

    1. Beata Królikiewicz
      13 grudnia, 2019, 7:11 am

      Może być problem z utarciem żółtek i na pewno – z ubiciem białek. Zatem – raczej nie. Ale można spróbować utrzeć żółtka ze stałym miodem a białka całkiem bez słodzidła. I połączyć jak w przepisie.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie