Najlepsza tarta z truskawkami

Ze wszystkich wykonanych, tą uznaję za najlepszą. Naprawdę pycha. Truskawki się kończą, ale cieszę się, że już prawie czas na jagody, maliny, zaraz będą wiśnie, śliwki i będzie można wymieniać w niej  owocowy dodatek. Tarta z truskawkami ma bardzo kruche, chrupiące, idealne ciasto i budyniową piankę.  Lepiej nie wstawiać jej do lodówki, by nie pozbawić ciasta chrupiących właściwości. Choć przy dużej wilgotności powietrza czasem to nieuniknione. Ale i tak jest pyszna. Przepis na to ciasto w formie placka można znaleźć na blogu Moje Wypieki. Dostosowałam proporcje dla porcji na średniej wielkości formę do tart.

tarta z truskawkami

 

tarta z truskawkami


składniki: 

 na ciasto

– 2 szklanki mąki (300g)
– kostka masła (200g)
– 3 łyżki cukru pudru
– 4 żółtka

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto (masło pokroić nożem). Gdyby było zbyt suche, dodać łyżkę, dwie lodowatej wody. Podzielić na dwie części (40 i 60%) większą częścią wykleić nasmarowaną masłem i wysypaną mąką blaszkę. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 15 minut.  Resztę ciasta zwiniętego w folię włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.

na piankę 

– 4 białka
– dwa budynie waniliowe bez cukru
– 3/4 szklanki cukru (190g)
– łyżka cukru waniliowego
– 1/4 szklanki oleju (80ml)
– 400g truskawek lub innych owoców (maliny, jagody itp)

Białka ubić, pod koniec dodając po łyżce oba cukry. Małymi porcjami, nie przestając ubijać, dodawać również proszek budyniowy. Cieniutką strużką, wolniutko wlać również olej. Wyłożyć piankę na ostudzone ciasto, rozłożyć na niej umyte owoce. Ciasto z lodówki zetrzeć na tarce i posypać nim całość. Włożyć do nagrzanego do 170 st. piekarnika na 25 – 30 minut. Jeśli jest taka możliwość, można wyłączyć w połowie pieczenia dolną grzałkę, lub podłożyć dodatkową blaszkę na spód piecyka. Ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

tarta z truskawkami

Mówię Wam – niebo na talerzu!
Zapisz



  1. aa
    1 lipca, 2013, 9:39 am

    nie napisałaś ile masła dodać… 🙂

  2. opalanka
    1 lipca, 2013, 11:52 am

    Dziękuję, już poprawiłam:)

  3. Anonimowy
    16 kwietnia, 2014, 1:17 pm

    Dzień dobry,
    co znaczy "średniej wielkości" blaszka? 🙂
    Pozdrawiam!

  4. opalanka
    16 kwietnia, 2014, 2:04 pm

    Dzień dobry. 28 cm. Jeśli mniejsza, ciasto będzie nieco grubsze i wyższe.

  5. Anonimowy
    16 kwietnia, 2014, 7:47 pm

    bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
    Serdeczności 🙂

  6. asik
    17 kwietnia, 2014, 3:34 pm

    mozna truskawki mrozone? jak myslicie

  7. opalanka
    17 kwietnia, 2014, 6:01 pm

    Mogą być. Nie należy ich wcześniej rozmrażać.

  8. asik
    17 kwietnia, 2014, 7:01 pm

    dziekuje:) tak myslalam

  9. Anonimowy
    28 kwietnia, 2015, 9:18 am

    Ciasto właśnie w piekarniku 🙂 pachnie pięknie 😀

    1. opalanka
      28 kwietnia, 2015, 11:00 am

      daj znać jak wyszło:)

  10. Anonimowy
    28 maja, 2015, 12:28 pm

    Ja chcę napisać ,że to jest niebo nie tylko na talerzu ale też w mojej gębie 😉 Pycha polecam i cieszę się ,ze trafiłam na ten przepis 🙂
    Pozdrawiam 🙂

    1. opalanka
      28 maja, 2015, 12:34 pm

      Bardzo się cieszę, że wyszło:)

  11. Mama w Dużym Domu
    2 czerwca, 2015, 9:02 am

    Olej wlewamy już po ubiciu pianki, czy w trakcie?

    1. opalanka
      2 czerwca, 2015, 2:41 pm

      po ubiciu.

  12. Marta Konopińska
    2 czerwca, 2015, 6:34 pm

    Ciasto wyszło, pachnie niesamowicie i jest super kruche. Polecam!

    1. opalanka
      2 czerwca, 2015, 8:40 pm

      🙂 bardzo się cieszę:)

  13. Be@tka
    16 czerwca, 2015, 2:18 pm

    Rewelacyjne ciasto! Wypróbowałam i polecam 😀

  14. Asia Kurek
    16 czerwca, 2015, 6:49 pm

    Blaszka do tarty nieużywana jeszcze jest 🙂 czas ją wreszcie użyć 🙂 czy przed wyłożeniem blaszki ciastem mam ją nasmarować tłuszczem i obsypać mąką? Mam także zwykłą blaszkę, metalową.

    1. opalanka
      16 czerwca, 2015, 7:29 pm

      Tak, można dla pewności, by się nie przykleiło.

    2. Asia Kurek
      17 czerwca, 2015, 3:25 pm

      Dziękuję 🙂 wjechała właśnie do piekarnika 🙂

    3. Asia Kurek
      21 czerwca, 2015, 6:49 pm

      A dziś kolejna 🙂 Próbowałaś robić z innym budyniem – żeby nadać kremowi kolor? Już to widzę np. z truskawkowym budyniem albo z jagodowym i z jagodami 🙂 moja wersja dziś na razowej mące do wypieku chleba i z cukrem brązowym stąd lekko karmelowy kolor kremu 🙂

    4. opalanka
      21 czerwca, 2015, 7:41 pm

      Asia, w tym roku nie próbowałam, a w zeszłym – nie pamiętam. Ale na blogu nie ma, to zrobić powinnam:)

    5. Asia Kurek
      2 sierpnia, 2015, 5:08 pm

      Dzisiaj wersja z jagodami 🙂 w kolejce czekają maliny 🙂

  15. Ola Stoltmann
    17 czerwca, 2015, 2:34 pm

    Przepis świetny- robiłam tą tartę już kilka razy i za każdym razem była przepyszna :))) Właśnie pianka się ubija 🙂

  16. Anonimowy
    4 lipca, 2015, 6:51 am

    Było przepyszne!!! Serdecznie wszystkim polecam 🙂 a czy mozna dodawac tez inne owoce?

    1. opalanka
      6 lipca, 2015, 8:10 am

      Tak, będzie świetna np. z jagodami, brzoskwiniami, malinami, jeżynami

  17. Anonimowy
    13 sierpnia, 2015, 8:19 pm

    a czy z borówka badz jabłkiem /

    1. opalanka
      13 sierpnia, 2015, 9:40 pm

      Tak.

  18. Anonimowy
    10 czerwca, 2016, 9:14 am

    Kolejny, po serniku strzał w dziesiątkę, wszyscy zachwyceni smakiem, a znajomi wciąż dopytują o przepis. Grono fanów bloga się powiększa 🙂 Pozdrawiam autorkę.

    1. opalanka
      10 czerwca, 2016, 6:12 pm

      bardzo się cieszę:)

  19. Anonimowy
    11 czerwca, 2016, 12:53 pm

    A jakbym sama budyń zrobiła? To później porostu dodać do piany ubitej? Jak myślicie?

    1. opalanka
      11 czerwca, 2016, 2:16 pm

      Tu chodzi on proszek budyniowy, można zamienić na mąkę ziemniaczaną mniej więcej tej samej ilości.

  20. Unknown
    4 lipca, 2016, 4:13 pm

    A jesli dodam budynie ktore juz zawieraja cukier to nie musze dodawac cukru do masy?

  21. Unknown
    4 lipca, 2016, 4:14 pm

    A jesli dodam budynie ktore juz zawieraja cukier to nie musze dodawac cukru do masy?

    1. opalanka
      4 lipca, 2016, 8:31 pm

      ze dwie duże łyżki bym dała.

  22. Anonimowy
    1 maja, 2017, 5:10 am

    Witam. Co mogłam zrobic nie tak jeśli ciasto rozpada się ? Pianka jest bardzo luźna I wyglada jakby byla nie upieczona 🙁

    1. opalanka
      1 maja, 2017, 9:16 am

      Jeśli możesz , prześlij mi zdjęcie na priv na profilu FB, zobaczę?
      Spód się rozpada czy sama pianka? A na wierzchu ciasto się zrumieniło?

  23. Sylwia
    12 lipca, 2018, 4:54 pm

    Czy można mąkę zwykła zamienić na mąkę kukurydzianą? Czy nie wyjdzie ??

    1. Beata Królikiewicz
      15 lipca, 2018, 8:49 pm

      Wyjdzie.

    2. Sylwia
      14 kwietnia, 2020, 6:18 pm

      Od tamtego razu piekę tą tartę średnio dwa razy w miesiącu (na mące kukurydzianej a jakże). Jest przepyszna, domownikom posmakowała i stała się ulubionym ciastem męża (który raczej nie przepada za plackami). Dziękuję za ten przepis jest prosty, szybki i zawsze wychodzi ? pozdrawiam!

      1. Sylwia
        16 września, 2020, 7:55 am

        Sezon śliwkowy się zaczął więc zrobiłam tartę z nimi. Ooooo co to jest za niebo! Do tej pory prym wiodły maliny- z nimi była najpyszniejsza. Ale śliwki też wspaniałe. Budyń zamieniłam na małe ziemniaczaną, żeby nie zdominował smaku śliwek. Pychotka. Uwielbiam Pani przepisy! Zawsze się udają ?

  24. Kasia
    19 kwietnia, 2020, 10:19 am

    Dzień dobry,
    Mam jeden budyń na stanie – mogą użyć jednego plus mąkę ziemniaczana ? Granaturowo to samo by było
    Czy maliny i jagody mrożone rozmrozić wcześniej ??
    I czy na starte ciasto można jeszvze dołożyć zwykła kruszonkę i wtedy piec tak samo.
    Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      19 kwietnia, 2020, 11:26 am

      Można dodać mąki, owoców nie rozmrażać. Kruszonka – niegęsto, w rozrzucie, przytłoczy piankę, wyciśnie z niej powietrze.

  25. Katarzyna
    1 maja, 2020, 3:13 pm

    Obłędne! Wyśmienite! Przepysznie! Rodzinka zachwycona, dziękuję za ten wpis! Będę zaglądać częściej ❤❤❤ pozdrawiamy

    1. Beata Królikiewicz
      4 maja, 2020, 7:21 am

      Zapraszam! 🙂

  26. Dorota
    4 czerwca, 2020, 8:19 pm

    Ta tarta to prawdziwe niebo w gębie ?? jest obłedna! Od zeszłego roku robiłam ze dwadzieścia razy, a przepisem obdzieliłam pół rodziny,bo każdy się zachwyca! Od Krakowa po Gdańsk! Właśnie ubijam pianę, bo czerwcowy weekend bez tarty z truskawkami to weekend stracony ???

    1. Beata Królikiewicz
      5 czerwca, 2020, 7:32 am

      super!

  27. Urszula
    24 czerwca, 2020, 11:34 am

    Ile masła dodać do ciasta

    1. Beata Królikiewicz
      24 czerwca, 2020, 3:40 pm

      200g.

  28. Anka
    30 kwietnia, 2021, 12:19 pm

    Pyszne ciacho, od paru lat sie nim zajadamy 🙂 zmienilam piekarnik ostatnio i czy z termo obiegiem trzeba zmnjejszyc temp.czy lepiej upiecze sie bez termoo.? A jesli zwiekszam proporche razy 2 to czas wydłużam tez razy 2 czy wiecej? Pozdrawiam

  29. Beata
    14 czerwca, 2021, 11:57 am

    Naprawdę Niebo w gębie, z telerzy znika w mig, a ten Smaak, poprostu cudowna???

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie