Rolada z bitą śmietaną – Malinowa Mamba

Żeby wyszła modelowo jak u Olgi Smile,  trzeba pamietać o paru rzeczach. Śmietana powinna być przed ubiciem mocno schłodzona w lodówce, cukier dodany pod koniec ubijania, ilość składników taka sama jak w przepisie, a podczas zwijania nic nie może nam przeszkadzać. Rolowanie bowiem nie może sobie poczekać. U mnie przerwę wymusił LISTONOSZ. Ciasto zdążyło lekko przestygnąć i popękało. Roladę taką robiłam wiele razy z różnymi dodatkami. Piękniejsze zdjęcie wykonam następnym razem, zamknę drzwi i wyłączę dzwonek. Tym razem kupiłam malutką porcję hiszpańskich malin. Okazały się bardzo aromatyczne i ich smak jest bardzo wyraźny.

 

Rolada z bitą śmietaną

rolada z bitą śmietaną składniki ( na dużą, płaską blaszkę będącą zazwyczaj na wyposażeniu piekarnika) :

na biszkopt:

– 5 średniej wielkości jajek
– 150 g mąki
– 150 cukru pudru
– łyżka cukru waniliowego
– pół łyżki masła do natłuszczenia papieru do pieczenia

na masę do przełożenia:

– 0,5 l słodkiej śmietanki 30 – 36%
– dwie łyżki cukru pudru
– dwa śmietanfixy
– dwie – trzy garście zmiksowanych, najlepiej jagodowych owoców ( np. maliny, truskawki, jagody itp.) lub dwie, trzy łyżki zblendowanego dżemu.

Rozgrzej piekarnik do 170 st. Jajka ubijaj kilka minut z cukrami na sztywny kogel mogel. Mąkę przesiej do osobnej miski razem z proszkiem do pieczenia. Powoli, partiami i delikatnie wmieszaj łyżką mąkę z proszkiem do ubitych jajek. Wyłóż papierem do pieczenia blaszkę, natłuść papier masłem. Wylej masę i rozprowadź na całej powierzchni. Piecz ok. 15 – 20 minut.

W tym czasie ubij na sztywno śmietanę, dodaj śmietanfixy i cukier. Czystą, kuchenną ściereczkę posyp cukrem pudrem. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i od razu przełóż na ściereczkę. Zdejmij papier. Zwiń delikatnie i dość ciasno roladę i potrzymaj 30 – 60 sekund. Rozwiń i nałóż zimną masę. Ponownie zroluj,  zawiń w papier do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia przez ok. 30 minut. Utnij nierówne brzegi, posyp cukrem pudrem i gotowe.

Niebo na talerzu!

Zapisz



  1. Anka
    8 listopada, 2017, 5:40 pm

    Uwielbiam ten blog ,korzystałam już z wielu przepisów. Są znakomite.Teraz chciałabym zrobić Malinową Mambę ale nie wiem ,ile proszku należy dodać do ciasta. Pozdrawiam

  2. Ela Schack
    3 kwietnia, 2024, 2:37 pm

    W przepisie napisała Pani o proszku do pieczenia , ale
    nie podała Pani ilości tego składnika.
    Sama z siebie dodałam 1 łyżeczkę , biszkopt wyrósł wyśmienicie. Ale może wystarczyłoby dodać nieco mniej proszku do pieczenia , a biszkopt wyszedłby tak samo wspaniały
    Pozdrawiam Ela S.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie