Fasolka po bretońsku

Jednogarnkowa fasolowa pożywność. Idealnie jest, kiedy ziarenka są miękkie, ale nie rozgotowane. Średniej wielkości lub mniejsze. Albo całkiem duże, jeśli lubicie. Pachnące wędzonką. Można zrobić tę potrawę z fasolki z puszki. Ma ona jednak inną, papkowatą konsystencję, jej smak nie nabierze w gotowaniu zapachu wędzonego mięsa i przypraw. Będzie produktem zawierającym niezdrowe konserwanty.  Marna podróba. Warto poświęcić trochę więcej czasu i wykorzystać zwykłego, tradycyjnego “jasia” do ugotowania jej na obiad lub na kolację.

Fasolka po bretońsku

fasolka po bretońsku składniki: 

– 1/2 kg fasolki Jaś ( namoczonej przez noc w wodzie)
– 25 dkg surowego, wędzonego, chudego boczku
– 25 dkg wędzonych kości np. ze schabu
– 25 dkg dobrej jakości kiełbasy
– dwie cebule
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
–  łyżeczka cukru
– sól, pieprz, majeranek, tymianek, cząber, słodka i ostra, mielona papryka, 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego

Fasolkę zalej świeżą wodą, ok. 2-3 cm powyżej jej poziomu. Włóż wędzone kości, ziele angielskie, liście laurowe. Ugotuj ją do miękkości. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę. Przełóż do garnka z fasolką, a na wytopionym z mięsa tłuszczu usmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Pół szklanki ugotowanej fasolki zmiksuj blenderem, lub dobrze rozgnieć widelcem. Dodaj do fasolki razem z przyprawami i koncentratem pomidorowym. Gotuj jeszcze parę minut.

 

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 

Zapisz



  1. Miss Oatmeal
    8 kwietnia, 2013, 6:51 pm

    No cóż, niebo na talerzu! Przepadam za tym daniem, zawsze długo się nim delektuję 😀 Smakowicie wygląda ta porcyjka na zdjęciu 🙂

  2. opalanka
    9 kwietnia, 2013, 8:59 pm

    dziękuję:)

  3. Marek Kuchcik
    1 lipca, 2013, 10:57 pm

    Mhhh… ślinka cieknie 🙂 Zapraszam też do mnie na moją fasolkę – http://fasolkapobretonsku.net.pl/

  4. Anonimowy
    19 listopada, 2014, 7:45 am

    Takie mam pytanie bardzo początkujące: czy fasolkę trzeba ugotować w tej wodzie, w której się moczyła? Ile tej wody powinno być?
    Pozdrawiam 🙂
    Lidka

    1. opalanka
      19 listopada, 2014, 8:25 am

      Pierwsza wodę można odlać , nalać świeżej, tak ok. 3 cm powyżej poziomu fasolki.

    2. Anonimowy
      21 listopada, 2014, 8:55 am

      Wyszła super! Tak samo jak grochowa i ogórkowa wg Twoich przepisów.
      Dziękuję za tego bloga i pozdrawiam!
      Lidka

    3. opalanka
      21 listopada, 2014, 10:37 am

      Ciesze się, pozdrawiam również:)

  5. Anonimowy
    12 stycznia, 2017, 3:50 pm

    wygląda pysznie, przepis do wykorzystania w weekend, tylko 1/2 fasolki jaś, tzn. ile? pół opakowania o jakiej objętości? pozdrowienia 🙂

    1. opalanka
      12 stycznia, 2017, 7:19 pm

      Boszsz, ale jestem gamoń. Ok. pół kg 😉

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie