Najlepsze ciasto bananowe z kruszonką

Najlepiej użyć do niego bananów, które są bardzo miękkie, mocno dojrzałe a nawet takich, które mają na skórce czarne plamki. Banany nadają wilgotności, nie są zbyt wyczuwalne. Lepiej rozgnieść je widelcem niż blendować.

ciasto bananowe z kruszonką

ciasto bananowe z kruszonką składniki: 

na ciasto:
 – 3 bardzo dojrzałe banany

– tabliczka mlecznej czekolady
– 3/4 kostki masła
– 3/4 szklanki cukru
– 3 jajka
– szklanka mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka sody
– szczypta soli
– 3 łyżki kakao
na kruszonkę:
-1/3 kostki mocno zimnego masła
– 4 łyżki mąki
– 4 łyżki brązowego lub białego cukru
– 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
– masło i tarta bułka do wysmarowania i wysypania formy
Czekoladę rozpuść na parze (w rondelku nad gotującą się wodą). Lekko ostudź.Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao. Utrzyj masło z cukrem, dodawaj po jednym jajku. Banany rozgnieć widelcem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. Do miski z utartym masłem przesiej sypkie składniki, dodaj rozpuszczoną czekoladę, banany. Wymieszaj krótko łyżką. Ciasto przełóż do średniej wielkości keksówki, natłuszczonej i wysypanej tartą bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki kruszonki zaczynając od masła z mąką, rozetrzyj palcami, tworząc nieregularnych kształtów grudki. Przełóż  na ciasto. Piecz około 50 minut, do godziny. Po 40 minutach wyłącz górną
grzałkę piekarnika lub nakryj ciasto folią aluminiową.
Mówię Wam – niebo na talerzu!

 



  1. Roz Airad
    10 marca, 2013, 2:56 pm

    wygląda bajecznie ;d

  2. opalanka
    11 marca, 2013, 8:55 am

    Dziękuję:)

  3. gin
    12 marca, 2013, 5:28 pm

    Uwielbiam chlebki bananowe, Twój wygląda cudnie! 🙂

  4. opalanka
    12 marca, 2013, 6:03 pm

    Dziękuję:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie