Najlepsze bułeczki z cynamonem. Cinnamon rolls

Najlepsze bułeczki z cynamonem. Cinnamon rolls – słodkie ślimaki, szeroko znane na świecie. Najlepszy przepis, pod warunkiem, że nie przesadzi się z ilością mąki. Tyle ile napisano jest właściwie, z każdym dodatkowo podsypanym jej gramem ciasto będzie łatwiej się zagniatać ale… upieczona bułka straci na puszystości i będzie bardziej zwarta i twarda. Pięknie pachnące ciasto drożdżowe, na prawdziwym maśle zawija się w roladkę wypełnioną cukrem i cynamonem. W niektórych przepisach smaruje się ją też dodatkowo stopionym masłem ale zdaniem mym – nie jest to konieczne. Bułeczki cynamonowe na każdą, absolutnie każdą okazję. Przepis na śniadanie, przyjęcie dla dzieci, na spotkanie z przyjaciółmi i do grilla w ogrodzie. Nic nie zastąpi prawdziwej drożdżówki. Żaden rogal z marketu. Żaden!

Zobacz też inne przepisy na drożdżowe bułeczki – tutaj. 

bułeczki z cynamonem

składniki ( na ok. 15 -18 sztuk) : 

na ciasto:
– prawie pełna szklanka mleka (220ml)
– 6 łyżek cukru (75g)
– 30 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
– 3 szklanki mąki (450g)
– szczypta soli
– 2 jajka
– 100 g masła

nadzienie: 
– dwie łyżki cynamonu
– 7 łyżek cukru
– ew. skórka otarta z niewoskowanej cytryny (żółta część)

lukier: 
– 5 łyżek cukru pudru
– ok. dwie – trzy łyżeczki soku z cytryny

Mleko lekko podgrzać (tylko do 30-40 stopni,  nie więcej), dodać cukier, drożdże, łyżeczkę mąki , wymieszać i odstawić na 10 – 15 minut, mieszanka lekko podrośnie.
Do dużej miski wsypać mąkę, sól, dodać jajka, stopione masło, rozczyn z mleka i drożdży.
Wszystko zagniatać ok. 10 minut, ręcznie lub mikserem z końcówkami w kształcie haka. Odstawić pod przykryciem ze ściereczki, w ciepłe miejsce (np. do lekko podgrzanego i wyłączonego piekarnika) na ok. 40 minut lub nieco więcej, ciasto powinno podwoić objętość.
Blat lub stolnicę podsypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na prostokąt (ok. 40x50cm) grubości ok. 0,5 cm.
Cukier zmieszać z cynamonem i możliwie równo rozsypać na cieście. Można wyrównać powierzchnię np. tępą stroną dużego noża.

jak się zwija cinnamon rolls

Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku na roladę. Ostrym nożem posmarowanym olejem lub oliwą pociąć ciasto na plastry grubości ok. 3 cm. Zakończenia bułek docisnąć palcem by się nie rozklejały (nie zawsze się udaje)
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na niej bułeczki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 -30 minut do lekkiego napuszenia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Wstawić bułeczki do całkowicie nagrzanego piekarnika, na środkową półkę piekarnika ustawionego na funkcję góra-dół.
Piec ok. 15-17 minut, do lekkiego zrumienienia. Dłuższe pieczenie wysusza ciasto.
Wyjąć z z pieca.
Cukier puder wymieszać z łyżką soku z cytryny do powstania gęstej emulsji. Zbyt gęstą rozrzedzić większą ilością soku, rzadka potrzebuje więcej cukru.
Powstałym lukrem polać jeszcze ciepłe bułeczki.

cinnamon rolls

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Roztrzepana Zabiegana
    1 maja, 2017, 1:50 pm

    Idealne po prostu *-*

  2. Olga Pi
    1 maja, 2017, 3:03 pm

    Uwielbiam te ślimaki:)

  3. Lena
    1 maja, 2017, 7:48 pm

    wyglądają przepysznie:)

  4. Monika A.
    2 maja, 2017, 8:03 am

    Moje ulubione szwedzkie kanelbullar! Pychota!

  5. Katarzyna Rzepecka
    2 maja, 2017, 8:08 am

    Wyglądają niezwykle kusząco 🙂 lubię połączenie cynamonu z tego rodzaju wypiekami. Pycha!

  6. Sonia
    2 maja, 2017, 8:09 am

    Robię podobne bułeczki, ale zamiast cynamonu dodaję maliny, truskawki czy jagody – zależy od sezonu 🙂 Najfajniejsze jest to, że naprawdę trudno je zepsuć 😉

  7. Aga
    3 maja, 2017, 1:11 pm

    Pięknie wyglądają i pewnie smakują, uwielbiam cynamon. Dzisiaj piłam kawę z cynamonem 🙂 Do tego kawa była zaparzona na przefiltrowanej wodzie z naszego filtra na ujęciu wody więc było podwójnie pysznie 🙂

    1. Mariana
      1 stycznia, 2019, 4:26 pm

      Hahaha serio?

  8. Joanna Domarańczyk
    5 maja, 2017, 4:50 pm

    Wyszły pyszne

  9. Aga
    11 lipca, 2018, 1:10 pm

    Przepyszne. Robiłam dokładnie według przepisu. Wyszły super, od razu biorę się za kolejną porcję. Ta zniknęła w okamgnieniu.

  10. Ala
    22 sierpnia, 2018, 10:44 am

    Ciasto okazało się niezwykle rzadkie. Nie dało się je wyrobić ręcznie więc musiałam podsypywac mąki.

    1. Sylwia
      10 marca, 2019, 12:58 pm

      Dokładnie, mi też z tych proporcji wyszło strasznie rzadkie, lejące ciasto i sporo mąki dosypałam. Aczkolwiek smak – bomba. Polecam 🙂
      Aha i polecam ułożyć gęsto bułeczki koło siebie – ja zrobiłam im dużo miejsca i zaczęły się trochę rozchodzić.

  11. Tasia
    13 lutego, 2019, 10:49 am

    Bardzo dziękuję za przepis. Pierwszy raz robiłam ciasto drożdżowe i udało się ! Oczywiście bułeczki momentalnie zniknęły.

  12. Dorota
    18 lipca, 2019, 9:12 am

    Witam mam pytanie czy cynamon można zastąpić np. Kakao?? Urosną? Proszę o odpowiedź. Ps. Kocham te bułeczki ?

    1. Beata Królikiewicz
      18 lipca, 2019, 9:11 pm

      Można.

  13. Ula
    13 marca, 2020, 12:15 pm

    Przetestowałam przepis i zdecydowanie dodaję go do moich ulubionych. Ciasto faktycznie rzadkie i ręcznie bym go nie wyrobiła, ale robot sobie poradził. Ciężko było je też rozwałkować równo. Podobnie jak Sylwia, ułożyłam bułeczki za daleko od siebie i kształt pozostawia wiele do życzenia;) ale wyszły przepyszne.

  14. AGATA
    21 maja, 2020, 1:16 pm

    Właśnie jestem w trakcie robienia tych bułeczek i jestem ciekawa jak wyjdą:)

  15. Wioleta
    14 czerwca, 2020, 12:31 pm

    Zrobiłam dziś i wyszły bardzo dobre. Ciasto w sam raz. Przestraszyłam się tylko, że cynamonu z cukrem będzie za dużo i nie zużyłam wszystkiego, ale nie potrzebnie bo mogłam spokojnie dać wszystko. No i piekarnik mam kiepski, więc spody się podpiekły a góry blade, ale po lukrowaniu wszystko ok. Dzięki za przepis.

  16. Moniq
    9 stycznia, 2021, 6:11 am

    Bułeczki sa przepyszne! Najlepszy przepis na te drożdżówki a uwierzcie wypróbowałam kilkanascie… Z ciastem nie pracuje sie idealnie ale dramatu tez nie ma, za to smak o mamusiu!!! Niebianski! Puszyste, leciutkie, maslanocynamonowe a lukier cytrynowy jeszcze podbija smak. Cudo! GRATULACJE DLA AUTORKI:) POLECAM, bedziecie zachwyceni:)

  17. EWELINA
    9 stycznia, 2021, 1:29 pm

    Czy można z tego ciasta zrobić struclę np zamiast kroić

    1. Beata Królikiewicz
      9 stycznia, 2021, 10:32 pm

      można.

  18. EREN
    30 stycznia, 2021, 4:08 am

    Zauwazylam, ze uzycie maki tortowej powoduje, ze ciasto faktycznie jest nieco za luzne. Wystarczy dodac 1-2 lyzki maki, nie przedluzac zbytnio drugiego wyrastania i buleczki wychodza znakomite.. Przyczyna moga byc takze jajka ( za duze).Dodatek rodzynek, orzechow albo cranberries bardzo wskazany, zamiast cynamonu dobre beda tez geste powida’. I na koniec rada: lekko posmarowac bialkiem dluzszy brzeg rolady przed zwinieciem zapobiegnie rozklejeniu sie buleczej. Sukcesow zycze!

  19. Natalia
    8 lutego, 2021, 12:44 pm

    Wspaniałe bułeczki, mięciutkie, włókniste, z cudowną nutą cynamonu. Niebonatalerzu.pl ma najlepsze przepisy na drożdżowe wypieki. Nigdy na nich się nie zawiodłam, a już kilka wypróbowałam 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie