Najlepsza domowa bagietka francuska

Najlepsza domowa bagietka francuska. W końcu znalazłam taki przepis na bagietki, który dał mi wypiek z mocno chrupiącą skórką i miękkim środkiem. W rozmaitych źródłach szukałam i studiowałam temat przygotowania tego paryskiego specjału. Udało się, prawdziwa francuska bułka wyjechała prosto z polskiego piekarnika. Duuuża satysfakcja i wielka przyjemność z jedzenia. Bagietki są dość łatwe w przygotowaniu, dobrze mieć specjalną formę do pieczenia ale można sobie poradzić i bez niej. Moją udało mi się kupić w jednym z marketów, mieli w gazetce, w promocji za kilka złotych. Znakomite, domowe pieczywo do upieczenia w weekend albo wolny dzień.

bagietka francuska
najlepsza bagietka francuska

Jak przygotować ciasto na bagietkę francuską?

Zaczyn jak do zwykłego drożdżowego na francuską bagietkę przygotowuje się wieczorem, przed dniem wypiekania, miesza się składniki i zostawia na kuchennym blacie. Fermentuje sobie spokojnie i rano można zabrać się do wyrabiania ciasta.Taki  długorosnący, drożdżowy zaczyn nazywa się “poolish”, w internecie można znaleźć całe szkoły wypiekania tą metodą. Ciasto wyrabia się i rośnie sobie aż… po jakimś czasie zakłóca mu się ten proces, wykłada się je na posypany mąką blat. Rozpłaszcza na placek, składa w “kopertę”, byle jak,  nie ma to wielkiego znaczenia i  pakuje z powrotem do miski w której sobie rosło. A za jakiś czas czynność znów powtarza. Chodzi o to, by przerwać proces rośnięcia, spowodować, by ciasto rosło od nowa i od nowa. Jest wtedy silniejsze i po wypieczeniu będzie bardziej puszyste.

Bardzo, bardzo dobra francuska domowa bagietka na drożdżowym zaczynie poolish, upieczcie sobie koniecznie:). Piekę od razu cztery sztuki, ewentualny nadmiar zamrażam zaraz po ostygnięciu a po rozmrożeniu jest jak świeże. Domowe pieczywo nie ma sobie równych w smaku i nie posiada polepszaczy, chemicznych środków, którymi często nafaszerowane jest pieczywo sklepowe.

składniki (na 4 sztuki)  :   

zaczyn
– 150 g mąki pszennej ( typ 450 lub 550)
– 150 ml letniej wody
– 1/4 łyżeczki suszonych drożdży lub 20 g świeżych drożdży

Wieczorem, w dniu poprzedzającym wypiek, składniki wymieszać łyżką lub mikserem na gładką masę. Odstawić pod przykryciem ze ściereczki na ok. 12- 15 godzin w temperaturze pokojowej.

ciasto : 
– cały zaczyn
– 300 g mąki pszennej typ 450 – 550
– 140 g wody
– łyżeczka soli
– 1/4 łyżeczki suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych

bagietka francuska – przepis

Wszystkie składniki włożyć do dużej miski, wymieszać ręka lub mikserem i zagniatać ok. 10 -15 minut przy pomocy miksera z końcówkami haki lub ręcznie. Ciasto będzie dość luźne, klejące.

ciasto do bagietki francuskiej

Inną miskę wysmarować olejem. Przełożyć do niej ciasto i odstawić pod przykryciem ze ściereczki, w ciepłe miejsce, na ok. 30 – 40 minut.
Wyjąć ciasto na podsypany mąką blat, spłaszczyć ręką na placek i złożyć brzegi ciasta do środka. Uformować kulę i ponownie włożyć ciasto do miski. Odstawić na 30 – 40 minut.
Po upływie tego czasu ponownie wyjąć na omączony blat, złożyć jego brzegi do środka i ponownie odstawić do podrośnięcia na 30 -40 minut.
Wyjąć ciasto na podsypany mąką blat, podzielić na cztery części. Każdą po kolei rozciągnąć na długi prostokąt. Złożyć dłuższe brzegi do środka, rozciągnąć bułkę, formując ją jednocześnie tocząc w możliwie równą, długą bagietkę.

bagietka francuskaUłożyć na formie nasmarowanej olejem i podsypanej mąką lub jeśli formy nie mamy – na posmarowanym olejem papierze do pieczenia. Z papieru można  też uformować rynienki, na każdą z bagietek osobno. Odstawić pod przykryciem ze ściereczki na ok. 30-40 minut, by bułki ponownie się lekko napuszyły.
Piekarnik ustawić na 240 stopni, grzałki góra – dół.
Bułki naciąć w ukośne paski, na grubość 1 cm, żyletką, skalpelem lub bardzo ostrym nożem posmarowanym olejem.

forma do bagietki francuskiej

Włożyć wyrośnięte, nacięte bułki do całkowicie nagrzanego pieca, na środkowa półkę. Spryskać lekko wodą ze spryskiwacza. Na dnie piekarnika można ustawić też miseczkę z kilkoma kostkami lodu. Wytworzona para sprawia że bułki są bardziej chrupiące.
Piec ok. 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 5- 7 minut do zrumienienia bułek.  Nie dłużej, by nie były twarde.

Wyjąć z pieca i ostudzić na metalowej kratce.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    4 maja, 2017, 8:45 am

    pracowity wypiek,ale wart zachodu:)

  2. plyta warstwowa
    4 maja, 2017, 6:50 pm

    Kurcze, tak sobie to czytam, oglądam te zdjęcia i stwierdziłem, że muszę sobie zrobić taką bagietkę w domu. Trzymajcie za mnie kciuki 😀
    PS. Słaby, ze mnie kucharz …

    1. opalanka
      4 maja, 2017, 7:11 pm

      Czekam na relację. Teraz już się nie wykręcisz:)

  3. Marek Francik
    11 lipca, 2017, 8:54 pm

    Nie bardzo rozumiem, co zrobić z drożdżami wymienionymi w drugim zestawie składników: "ciasto". Napisane jest "wszystkie składniki włożyć do dużej miski"… Czyli co? Do mąki wkładam zaczyn i dodatkowo nowe drożdże? Nie używam suchych, więc mam je tylko pokruszyć? Będę wdzięczny za odpowiedź, bo mam wielką ochotę skorzystać z Pani przepisu. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. opalanka
      12 lipca, 2017, 8:54 am

      Tak, dodatkowe nowe drożdże. Wsypać jeśli suche albo wkruszyć jeśli świeże.
      Pozdrawiam serdecznie:)

    2. Marek Francik
      12 lipca, 2017, 11:25 pm

      Dziękuję za odpowiedź 🙂

  4. ANNA
    20 listopada, 2018, 12:00 pm

    brzmi pysznie – ale jak ja nie cierpię przepisów na gramy ml itp.. nie dorobiłam się wagi 😉

    1. Beata Królikiewicz
      20 listopada, 2018, 9:33 pm

      w prawej kolumnie bloga jest przelicznik miar i wag, zawsze można skorzystać 🙂

  5. Beata
    10 października, 2020, 2:20 pm

    Upieklam 2 bagietki z tego przepisu, na 4 podzielone bylyby strasznie male. Czy to nie blad w przepisie? Musialam tez piec ok 10 min dluzej.

    1. Beata Królikiewicz
      10 października, 2020, 4:26 pm

      Nie, one nie są bardzo długie takie jak sklepowe, mniej więcej połowa tej długości.

  6. Agnieszka
    18 lutego, 2021, 12:56 pm

    Dzień dobry 🙂 zamierzam upiec bagietki ale potrzebuję świeże na niedzielę rano, w sobotę mam natomiast nocny dyżur. Czy mogę upiec bagietki w piątek, zamrozić i zostawić na noc sobotnią poza lodówką do rozmrożenia ? Czy rano w niedzielę wrzucić je jeszcze do piekarnika czy będą dobre ? Dziękuję i pozdrawiam. Agnieszka

    1. Beata Królikiewicz
      18 lutego, 2021, 5:44 pm

      Bez rozmrażania wrzuć do piekarnika. Myślę że 15 minut i 180 stopni.

      1. Agnieszka
        18 lutego, 2021, 7:21 pm

        Dzięki ogromne 🙂 pozdrawiam. Dam znać jak wyszło 🙂

  7. Agnieszka
    19 lutego, 2021, 2:15 pm

    Jeszcze jedno pytanie – mam mąkę tortową typ 405 i mąkę babuni typ 650. Czy mogę jakoś pomieszać ? Czy szukać dokładnie takiej jak w przepisie? Pozdrawiam. Agnieszka

    1. Beata Królikiewicz
      19 lutego, 2021, 5:51 pm

      Można pomieszać. Nawet sama 650 powinna być ok.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie