Jak się robi domowe mleko kokosowe

Jak się robi mleko kokosowe, przepis dla osób na diecie, dla alergików i wegan. Nie każdy może bezkarnie zajadać nabiał. Takie czasy panie, nic nie poradzisz. Przepis na roślinne mleko jest banalnie prosty, ponadto otrzymamy z niego produkt znacznie tańszy  niż sklepowy.
Przygotowanie mleka roślinnego o smaku kokosowym jest bezproblemowe. Należy zaopatrzyć się w wiórki kokosowe. Dobrze jest znaleźć takie, które są wolne od konserwantów, w tym najpopularniejszego – dwutlenku siarki. Nie jest to duży problem ale skoro już ktoś wybrał zastępstwo ze względów zdrowotnych, czytanie etykiet to właściwa droga. Wystarczy w przeglądarce internetowej wpisać “wiórki bez siarki”. Ja najczęściej kupuję je w Lidlu.
Do czego używa się mleka kokosowego? Podobnie jak mleko krowie nadaje się do ciast, owsianki, kawy, koktajli z owoców, naleśników, potraw azjatyckich a nawet do zwykłej pomidorówki.

mleko kokosowe

składniki ( na ok. 1,5 l mleka) : 

– 2 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych ( 200 g)
– 8 szklanek ciepłej, niegorącej wody (2 l )

Wiórki zalać połową ciepłej wody, blendować ok. 3 minuty. Można robić to również w blenderze kielichowym.
Na misce,szerokim dzbanku lub słoju ustawić gęste sito, można dodatkowo wyłożyć je gazą. Zblendowane wiórki z wodą przecedzić przez sitko do naczynia.
Wiórki które zostały na sicie odcisnąć, ponownie zalać je pozostała wodą i całość znów zblendować.
I znów odcedzić na sicie. Cały płyn zlać do butelki czy dzbanka.
Można przechowywać w lodówce 4 dni. Rozwarstwienie płynu jest naturalne, przed użyciem trzeba wstrząsnąć butelką.

mleko kokosowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. domowejroboty
    29 maja, 2017, 7:23 am

    Cześć 🙂
    Co z gotowym mlekiem kokosowym, jest mniej/bardziej wartościowe?

    1. opalanka
      29 maja, 2017, 8:09 am

      Cześć 🙂
      Po pierwsze – na pewno tańsze.
      Po drugie – przy kupnym nie wiesz jak i czym konserwowane były wiórki, czy puszka użyta do przechowywania jest obojętnie działająca na nasz organizm. No i dobrze poczytać etykiety. Najczęściej sklepowe może stać długo. Domowe tylko cztery dni. To oznacza, że w sklepowym jest często jakiś konserwant i inne składniki oprócz kokosu i wody.

  2. Lena
    29 maja, 2017, 7:30 am

    o, swojego jeszcze nie robiłam 🙂

  3. Dorota
    30 maja, 2017, 3:46 pm

    Świetny, prosty przepis.

  4. Marcelina
    6 listopada, 2017, 2:24 pm

    jestem fanką robienia własnego mleka – często robię migdałowe,jaglane i ryżowe. Widzę, że przyszła pora wrzucić do mojego ronic’a wiórki i zrobić mleko kokosowe 🙂 mleko roślinne jest przepyszne i tak samo sprawdza się do różnych dań.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie