Przepis na kurczaka po indyjsku

Kurczak po indyjsku , jedna z potraw kuchni indyjskiej która jak wiadomo przyprawami stoi. W restauracjach koncentruję się głównie na ilości papryczek w menu, bo hindusi mają zupełnie inną niż ja wrażliwość kubków smakowych. Już jedna papryczka w spisie potraw powoduje, że na wszelki wypadek pytam o mleko czy jogurt, które zapobiegną ewentualnym mocnym wrażeniom. W domowej kuchni daję ostrości tyle na ile danego dnia mam ochotę, zazwyczaj nie przekraczam jednopapryczkowego oznaczenia. Kto chce, daje więcej pieprzu cayenne i sprawę ostrości ma załatwioną.
Wykonanie całego dania nie zajmuje mi więcej niż pół godziny a nadaje się na każda okoliczność, na zwykły obiad czy na kolację z przyjaciółmi. Przepis na kurczaka po indyjsku jest łatwy i nie ma tu skomplikowanych czynności.
Rzecz jasna – lepiej by kurczak był zagrodowy, czyli z ekologicznych hodowli. Kto ma możliwość – koniecznie niech korzysta.
Kurczaka po indyjsku najczęściej podaję z ryżem, który gotuje się w tym samym czasie kiedy przygotowuję kurczaka. Lepiej smakuje ten zwyczajny, niekonfekcjonowany w plastikowe torebki. By był sypki trzeba go tylko dobrze wypłukać. Wypłukane ziarenka zalewam gorącą wodą z czajnika, ok. 2 cm nad powierzchnię ryżu, trochę solę i na najmniejszym ogniu pyrkoli się pod przykryciem 15 minut od zagotowania wody. Ot, cała filozofia.

kurczak po indyjsku

składniki do kurczaka po indyjsku ( na 4 osoby): 

– ok. 60 dag mięsa bez kości ( np.piersi lub udka)
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– dwie czerwone słodkie papryki  i ewentualnie mała ostra czuszka pozbawiona pestek
– 20 g świeżego imbiru
– 50 g orzechów nerkowca (kto nie ma – może pominąć)
– 150 ml domowego przecieru pomidorowego, passaty pomidorowej lub kilka pomidorów z puszki
– łyżka masła  najlepiej klarowanego ale niekoniecznie)
– łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne- mniej lub więcej, jeśli lubimy mniej/bardziej ostro, pół łyżki curry, łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej papryki w proszku
– 100 ml słodkiej śmietanki 30 – 36% (kwaśna 18 % od biedy też się nada)

 do posypania – siekana natka pietruszki lub kolendra

Kurczaka pokroić w grubą kostkę, posolić, odstawić.
Obraną cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Imbir zetrzeć na tarce. Warzywa wymieszać.
Na głębokiej, dużej patelni, szerszym, rondlu z nieprzywierającą powłoką lub w woku  rozgrzać masło, włożyć warzywa, smażyć na średnim ogniu mieszając aż cebula zrobi się szklista i lekko zmięknie. Posypać cynamonem, curry, pieprzem, smażyć jeszcze chwilkę.
Przesunąć warzywa na bok naczynia i dodać kurczaka. Smażyć krótko mieszając.
Wlać pomidory, śmietankę, pół szklanki wody ( lub lepiej jeśli mamy – rosołu) gotować mieszając jeszcze kilka minut sos lekko zgęstnieje. Przykryć naczynie pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 15 minut.
Orzechy nerkowca drobno posiekać lub utłuc w moździerzu, posypać sos, wymieszać.

kurczak po indyjsku

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lena
    18 października, 2016, 10:16 am

    zdecydowanie moje smaki:)

  2. Justowa
    19 października, 2016, 5:18 am

    podoba mi się ten przepis 😉

  3. Sylwia
    19 października, 2016, 8:16 pm

    Tak, na pewno wypróbuje uwielbiam tego typu smaczki 😀

  4. Lampka
    19 października, 2016, 9:57 pm

    Dobre! Ostre.

    1. opalanka
      20 października, 2016, 7:15 am

      O. A na tyle żeby zmniejszyć w przepisie ilość pieprzu?

    2. Lampka
      20 października, 2016, 10:04 pm

      Opalanka, przepraszam, dopiero przeczytałam: 1/4 łyżeczki chilli. Dałam kopiaste pół 😀 Lubię ostro, zatem zobaczyłam co chciałam zobaczyć. 🙂

    3. Lampka
      20 października, 2016, 10:06 pm

      A z ryżem przemówiłaś mi do rozsądku. Zjadamy co mamy i kupuję na wagę.

    4. opalanka
      21 października, 2016, 11:27 am

      Dobrze zobaczyłaś wcześniej, zmieniłam 🙂 Często szacuję na oko i dla pewności opisałam nieco inaczej, by każdy miał wybór:)

    5. Lampka
      22 października, 2016, 10:59 am

      Osz Ty 🙂 Pysznee.
      Z innej beczki – moja potrawa miała żółty kolor (pomarańczowy?), u Ciebie jest bardziej 'pomidorowy', bardziej mi się podoba, dlaczego? Czy to 'wina' aparatu?? 😉

    6. opalanka
      22 października, 2016, 2:25 pm

      daj czerwonej,słodkiej papryki,pomidory mają różne kolory i czasem curry zdominuje kolorem.

    7. Lampka
      22 października, 2016, 11:47 pm

      Tak zrobię następnym razem.

  5. Łukasz Majchrowski
    23 października, 2016, 8:03 pm

    Bardzo mi się podoba dodatek nerkowców – brzmi pysznie! 😀

  6. Anonimowy
    26 października, 2016, 7:30 pm

    Mam akurat imbir marynowany, nada się?

    1. opalanka
      26 października, 2016, 8:08 pm

      To inny smak i nie smażyłabym. Możesz pominąć.

  7. Paulina
    12 lutego, 2017, 4:10 pm

    Właśnie jemy! Pycha!!!!

  8. tylepowiem
    29 maja, 2017, 2:59 pm

    takie pytanko mam ! sos po tych 15 minutach powinien jak bardzo zgęstnieć ?

    1. opalanka
      29 maja, 2017, 5:11 pm

      Nooo, trochę:)Gęstość emulsyjna:)

  9. Anonimowy
    27 czerwca, 2017, 6:38 am

    Pyszne! Świetny przepis, muszę przyznać, że wyszło mi lepiej niż w indyjskiej restauracji 😉

  10. Jasio
    17 lutego, 2019, 11:05 am

    Czy można śmietanę zastąpić mlekiem kokosowym?

    1. Beata Królikiewicz
      19 lutego, 2019, 8:53 pm

      tak.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie