Placki z jabłkami na kefirze

Placki z jabłkami na kefirze, na podwieczorek, śniadanie albo nawet deser. Czy zwyczajnie, kiedy nachodzi  na ich smak ochota i już.
Można je zrobić na maślance, kefirze, zsiadłym mleku czy jogurcie, a w przypadku ich braku – na zwykłej wodzie. Te na mlecznych, ukwaszonych produktach lubię bardziej za lekko sernikowy smak. Znacie jakieś dziecko które nie lubi placków z jabłkami?:)
By były bardziej puszyste, ubijam pianę z białek i dodaję pod koniec do ciasta. Chyba, że pod kuchnią stoi jakaś niecierpliwa kolejka albo w pobliżu nie ma miksera. Bez ich ubijania też wyjdzie całkiem przyzwoicie, choć placki  będą bardziej zwarte. Jabłka  można zetrzeć na grubej tarce ale ja wolę duże, wyczuwalne kawałeczki twardszych i kwaśniejszych odmian. Placki zjadamy gorące a i  na zimno znikają w niewyjaśnionych okolicznościach. Łatwy przepis dla każdego.

placki z jabłkami na kefirze


placki z jabłkami – składniki: 

 – 4- 5 jabłek
– 2 jajka
– 2 szklanki mąki pszennej
– 400 ml kefiru
– łyżka cukru
– szczypta soli

– olej do smażenia
– cukier puder do posypania

placki z jabłkami – przepis

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę, pod koniec dodając cukier.
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę.
Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, kefir, sól i wymieszać ciasto łyżką lub przy pomocy miksera. Gdyby było bardzo gęste i trudno byłoby je mieszać, dodać więcej kefiru lub dolać odrobinę wody. Dodać jabłka, wymieszać by rozłożyły się możliwie równo w cieście. Na końcu dodać pianę z ubitych z cukrem białek.
Na patelni podgrzać 2- 3 łyżki oleju i na rozgrzany wykładać łyżką możliwie okrągłe porcje ciasta formując placuszki. Smażyć po obu stronach na złoty kolor. Przy każdej porcji dobrze jest wymienić tłuszcz z patelni.  Przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem dla odsączenia nadmiaru oleju. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

placki z jabłkami na kefirze

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz



  1. Lena
    20 września, 2016, 10:00 am

    ale mam ochotę na takie placki:)

  2. ladybaba
    20 września, 2016, 10:35 am

    Pyszne, zjadłam chyba z osiem, w taki chłodny, niby wiosenny, wieczór w Perth w Australii Zachodniej. Pozdrawiam

    1. opalanka
      20 września, 2016, 2:16 pm

      Pozdrawiam również:)

  3. Iwka
    20 września, 2016, 11:49 am

    Zainspirowałaś mnie…dziś będą na kolację

    1. Bett22
      20 września, 2016, 2:47 pm

      u mnie też!:)

  4. Ewa
    20 września, 2016, 4:26 pm

    Mniam, zgłodniałam patrząc na zdjęcia. Bardzo apetyczne 🙂

  5. Bett22
    20 września, 2016, 7:15 pm

    Wyszły pyszne! Uwielbiam Twoje przepisy, korzystam z nich od pewnego czasu. Dziękuje!:)

    1. opalanka
      20 września, 2016, 8:01 pm

      Bardzo się cieszę:) Pozdrowionka:)

  6. ada
    22 września, 2016, 8:14 am

    oj niebo niebo ;d

  7. Agnieszka
    28 lutego, 2018, 8:39 pm

    wyszły pycha dzięki 🙂

  8. Agnieszka
    30 marca, 2020, 7:17 pm

    Najlepsze jakie w życiu jadłam? dziękuję ?

  9. Karolina
    26 września, 2020, 8:06 am

    U mnie w zdrowszej wersji na mące pszennej pełnoziarnistej i z jabłkiem wraz ze skórką. Dorzuciłam też łyżeczkę cynamonu i garść rodzynek 🙂 Wyszły obłędne, dzięki!

    1. Beata Królikiewicz
      26 września, 2020, 8:11 am

      Super! Pozdrowionka:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie