Sernik z michałkami. Sernik z czekoladą

Bardzo dobry, waniliowy sernik z michałkami, z czekoladową warstwą. Zupełnie prosty w przygotowaniu, jak to sernik. Nie urośnie i nie opadnie. Może trochę popękać, jeśli temperatura pieczenia będzie nieco za wysoka. Komu by to jednak przeszkadzało:)
Będzie bardziej kremowy jeśli użyjemy do jego przygotowania dobrej jakości tłustego sera, dodatkowo ser mascarpone albo przynajmniej śmietankę 36%. W niektórych przepisach dodaje się masło, a czasem mleko w proszku, albo nawet płynne- zwyczajne lub roślinne. Czasem oszczędzam kalorie i pomijam dodatek tłuszczu. Albo dodaję go niewiele. Ubijam wtedy białka jaj i żółtka z cukrem. Dobrze wiedzieć, co zrobić, by sernik nie opadł:) 

Jak zrobić idealny sernik – można nauczyć się na warsztatach,
w Łodzi  – 1 października.

Zupełnie bez pośpiechu i wysiłku, w nowoczesnym, pięknym lofcie wykonamy razem kilka serników, opowiem o ich upodobaniach i każdy uczestnik zostanie sernikowym specjalistą.
Szczegóły zamieściłam na plakacie poniżej. W razie pytań – śmiało należy pisać na adres beata.krolikiewicz@wp.pl.

Z wielką radością czekam na zgłoszenia i spotkanie:)

Póki co,  przepis na łatwy sernik z michałkami i czekoladą 😉

sernik z michałkami
sernik z michałkami

sernik z michałkami – składniki (na formę 24 cm) : 

na spód: 

– 150 g dowolnych herbatników
– 80 g stopionego masła

na masę serową:

– 1 kg białego, tłustego sera trzykrotnie zmielonego lub dobrej jakości tłustego “wiaderkowego”
– 5 jajek
– 250 g sera mascarpone (z braku-zamieniłam na 3/4  szklanki mleka w proszku)
– szklanka cukru (220g)
– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
– kilka kropli ekstraktu z wanilii lub środek wyskrobany z przepołowionej, waniliowej laski
– 100 g gorzkiej czekolady
– łyżka kakao
– łyżka masła
– ok. 12 cukierków Michałki, u mnie -ciemne

polewa: 

-60 g gorzkiej czekolady ( pow. 45 % zawartości kakao)
-2- 3 łyżki mleka
– łyżeczka masła
– łyżeczka cukru

do dekoracji – kilka pokrojonych cukierków

sernik z michałkami  – przepis

Herbatniki pokruszyć bardzo drobno przy pomocy malaksera lub w foliowym woreczku np. przy pomocy wałka. Do okruszków dodać stopione masło, wymieszać. Powstałym, mokrym “piaskiem” wykleić dno formy. Formę wstawić do lodówki.
Jajka ubić z cukrem na pianę. Ser, ser mascarpone, cukier i mąkę ziemniaczaną i wanilię, wymieszać krótko mikserem na najmniejszych obrotach, wmieszać jajka. Chodzi o to, by nie ubijać i nie napowietrzyć zbytnio masy. Można również użyć do tego kuchennej rózgi. Połowę masy odlać do innego naczynia.
Piekarnik ustawić na 180 stopni. Uszykować naczynie z wrzącą wodą (żaroodporne, garnek lub płaską formę), które podczas pieczenia ustawi się na dnie piekarnika.
Czekoladę połamać, rozpuścić mieszając z łyżką masła i kakao, w rondelku nad drugim z gotującą się wodą.
Lekko ostudzić (można włożyć na chwilę rondelek do naczynia z zimną wodą).
Czekoladę delikatnie wmieszać łyżką w jedną część masy serowej.
Na dno formy wlać jasną masę i delikatnie ułożyć w niej połowę pokrojonych na połówki lub trzy części michałki. Przy pomocy łyżki wazowej, delikatnie wlać ciemną masę i ułożyć na niej pozostałe cukierki.
Na dnie piekarnika ustawić formę z wrzątkiem. Piekarnik musi być całkowicie nagrzany.

Tortownicę z masą serową ustawić nad naczyniem z wodą, najlepiej na półce-kratce grillowej.
Piec ok. 15 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze ok. godzinę i pięć, dziesięć minut. Gdyby wierzch mocno się rumienił można go luźno przykryć folią aluminiową.
Nie sprawdzać upieczenia patyczkiem.
Pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia ciasta, po czym wstawić do lodówki do schłodzenia.

Czekoladę na polewę połamać, włożyć do rondelka, dodać masło, cukier i mleko, mieszać nad drugim rondelkiem z gotującą się wodą do połączenia składników. Przy pomocy łyżeczki lub dekoratora ozdobić wierzch ciasta polewą i ułożyć na nim pokrojone cukierki.

sernik z michałkami

Mówię Wam – Niebo Na Talerzu 🙂

 

Zapisz



  1. Konczi i Szpileczka
    25 sierpnia, 2016, 5:59 am

    Prezentuje się światowo !!! Pycha !

  2. gabrysia
    25 sierpnia, 2016, 6:30 am

    co Ty mówisz, sernik najlepsze ciasto, michałki najlepsze cukierki i to razem połączone to musi być "niebo w gębie" !

  3. Lena
    25 sierpnia, 2016, 7:14 am

    wygląda wspaniale, musi być przepyszny;)

  4. Asa_6niebo
    25 sierpnia, 2016, 8:32 am

    uwielbiam serniki! Twój prezentuje się wyjątkowo okazale, muszę kiedyś zrobić podobny

  5. nieperfekcyjna Monika
    25 sierpnia, 2016, 9:06 am

    Jadłabym 😀
    nieperfekcyjna-panienka.blogspot.com

  6. Angie
    25 sierpnia, 2016, 12:22 pm

    O mamo, zabieram cały<3

  7. Lena
    25 sierpnia, 2016, 1:14 pm

    Pyszny ten sernik! 🙂

  8. Iwona T.
    25 sierpnia, 2016, 5:07 pm

    Wygląda rewelacyjnie, od razu poproszę dwa kawałki 😉 😀

    1. opalanka
      25 sierpnia, 2016, 7:10 pm

      Proszsz:)

  9. Natalie
    26 sierpnia, 2016, 12:46 am
  10. bogusia
    26 sierpnia, 2016, 4:31 pm

    no Beatko, pysznie wyglada i na pewno smakuje niebiansko, powiadzialabym nie nebo na talerzu ale niebo w gebie pozdrowienia Bogusia O.( z Piotrkowa oczywiscie)

    1. opalanka
      26 sierpnia, 2016, 9:40 pm

      Cześć Bogusiu:)

  11. Joanna Ł
    26 sierpnia, 2016, 7:35 pm

    Pysznie i pomysłowo:)

  12. Anonimowy
    29 sierpnia, 2016, 7:57 am

    Sernik rewelacyjny. Co do warsztatów, to czemu tak daleko ode mnie??? Pozdrawiam Ania

  13. Agata Szustakiewicz
    22 października, 2016, 4:47 pm

    Wypróbowuję większość Twoich przepisów, a temu nie mogłam się oprzeć!
    Właśnie jest w piecu, tyle że przez pomyłkę dałam do sera gorzką czekoladę z solą morską, hehe. Myślę jednak, że nawet to mu nie zaszkodzi…

    1. opalanka
      23 października, 2016, 9:22 am

      Nie zaszkodzi. Daj znać jak poszło:)

  14. Agata Szustakiewicz
    5 listopada, 2016, 9:50 am

    Poszło fenomenalnie 🙂 Sernik zrobił furorę i nawet czekolada z solą mu nie zaszkodziła.
    Wyszedł przepyszny i zniknął w jeden dzień. Trafia na listę moich ulubionych przepisów i dzisiaj piekę go ponownie.

    1. opalanka
      5 listopada, 2016, 10:06 am

      🙂 pozdrowionka:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie