Szakszuka. Przepis na jajka w pomidorach

Szakszuka, bo jajka sadzone każdy zna. Polacy lubią zwykłe jajo z ziemniakami i kefirem. To takie oldschoolowe, popularne danie z akademika, dobre gdy brak pomysłów i innych składników w lodówce. Słowo “staromodne” nie oddaje tego o czym myślę, proszę się nie czepiać.
A szakszuka to arabska specjalność. Popularna i modna. I bardzo dobrze, bo pyszna. Oprócz pomidorów może zawierać bakłażany, paprykę i inne warzywa. Co kto chce. Klasycznie – pomidory, cebulę i nieco czosnku. Połączenie idealne. I baaardzo zdrowe. Dobre na śniadanie i obiad dla odchudzających się, bez pieczywa, rzecz jasna. Ale kto może, smaruje masłem pajdę razowca, albo wiejskiego chleba na zakwasie, robi szakszukę i będzie w niebie.

szakszuka

szakszuka – składniki (na dwie duże porcje) : 

– jajka (np. 4 szt. )
– cebula (plus ew. świeża papryka, marchewka, bakłażan itp.)
– 2 ząbki czosnku
– 3-4 pomidory (zimą z puszki lub z domowy przecier z kawałkami warzyw)
– duża szczypta soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki, ew. kuminu, cukru
– siekana kolendra lub szczypiorek do posypania
– olej do smażenia ( ok. 2 łyżki)

Cebulę i inne warzywa pokroić w kostkę, osolić. Olej dobrze rozgrzać. Wrzucić posiekaną cebulę , posolić, wymieszać. Zmniejszyć ogień i wszystko podsmażyć na małym ogniu, do zeszklenia. Zwykle zajmuje to ok. 10-15 minut. Kiedy zmięknie, dodać posiekany drobno czosnek, warzywa, przyprawy. Kiedy się delikatnie podsmażą, dodać pomidory razem z sokiem. Smażyć aż sok się zredukuje, czyli zmniejszy się jego ilość, ok. 10- 15 min. Krócej  w wypadku pomidorów z puszki, dłużej przy świeżych.  Wbić jajka, uważając by się nie rozlały. Świetnie, jeśli białko uda się wymieszać z powstałym sosem. Przykryć pokrywą i dusić na małym ogniu kolejne 3-4 minuty aż białka jajek się zetną.
Posypać siekaną kolendrą lub szczypiorkiem.

szakszuka

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Zapisz



  1. Lena
    26 lutego, 2016, 8:55 am

    Na pewno zrobię na niedzielne śniadanie:)

  2. Marzena Szkodzińska
    26 lutego, 2016, 9:51 am

    Uwielbiam to danie. Jest pyszne 🙂

  3. Krystian
    26 lutego, 2016, 5:09 pm

    Rzeczywiście pyszne. Ale przyznam, że poczekam na świeże pomidory, aby to przygotować (jakąś mam awersję do tych zimowych importowanych, za pomidorami z puszki też nie przepadam)

  4. Moje Bistro
    26 lutego, 2016, 8:44 pm

    Pychotka, jaja w pomidorach. Ostatnio bardzo popularne danie. Twoje wygląda znakomicie 🙂

  5. Justyna Sokal
    27 lutego, 2016, 6:26 pm

    Ja zrobilam z pieczarkami a zamiast pomidorow sos domowej roboty z papryki rewelacja

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie