Pierniczki bezglutenowe

Pierniczki bezglutenowe bo jest bum na niejedzenie pszenicy. Gluten to sprawa jedna, wielu nie może i jest uczulonych, druga – istnieje domniemanie, że modyfikowanie zbóż spowodowało niekorzystne dla ciała jej oddziaływanie. Nie wiadomo czy to stały pewnik,  czy może kwestia trendu, mody, na ile wpływ na nasze przekonanie o szkodliwości mają manipulacje marketingowo – handlowo- ekonomiczne.  Czasem zmniejszam ilość czystej mąki pszennej zamieniając ją na owsianą, jaglaną, orkiszową czy z amarantusa, no i używam znacznie więcej kasz, zwłaszcza jaglanej. Najbardziej przykrą sprawą jest w tym wszystkim frustracja bezglutenowych dzieci, którym nie wolno sięgnąć po łakoć przysługujący np. bratu czy koledze. No cóż. Radzić sobie trzeba. Na tę okoliczność pierniczki bezglutenowe. Po pozbawieniu ich przyprawy do piernika otrzymamy bardzo dobre ciasteczka bez glutenu, uniwersalne, na każdą okoliczność.

Pierniczki bezglutenowe

 

Pierniczki bezglutenowe

 

inspiracja –  tu

Pierniczki bezglutenowe- składniki ( na ok. 40 pierniczków): 

– 200 g mąki gryczanej
– 150 g mąki z amarantusa
– 100 g mąki kukurydzianej do podsypywania przy wałkowaniu
– 2 jajka
– 60 g masła lub oleju
– 85 g miodu
– cztery łyżki cukru lub ksylitolu czy syropu z agawy 

-płaska łyżeczka sody oczyszczonej
– łyżka przyprawy do pierników (najlepiej domowej) 
– łyżeczka cynamonu i dwie kakao/ karobu dla koloru

Pierniczki bezglutenowe- przepis

Masło rozpuścić w kąpieli wodnej (w rondelku nad gotującą się wodą), dodać miód, cukier i przyprawy, mieszać do rozpuszczenia składników. Zdjąć z ognia, odczekać chwilę, jeśli masa jest gorąca, gdy lekko przestygnie dodać jajka i całość dobrze wymieszać. Mąkę z amarantusa wymieszać z gryczaną lub orkiszową i sodą. Wlać płynne składniki i wymieszać przy pomocy haków miksera. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę, dwie lub na całą noc. Podzielić na pół, rozwałkować na podsypanym mąką ryżową blacie na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wycinać ciastka. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Jeśli mamy funkcje termoobiegu można piec wszystkie blaszki na raz, ok. 10 – 12 minut. Jeśli nie mamy – każdą blaszkę osobno, dwie, trzy minuty dłużej. Po ostygnięciu, można (nie trzeba:) polukrować pierniczki lukrem z białka i cukru pudru – przepis tutaj.

Pierniczki bezglutenowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Zapisz



  1. Lena
    9 grudnia, 2014, 11:22 am

    Bosko wyglądają, a jak są z mąki gryczanej to koniecznie chcę spróbować:)

  2. Magdalena Kuchaja
    9 grudnia, 2014, 4:36 pm

    w sieci roi się od przepisów na pierniczki, ale Twój wybitnie przypadł mi do gustu 🙂

  3. Ula
    9 grudnia, 2014, 4:39 pm

    Cudne pierniczki a kubeczek w szaliczku przeuroczy. Dziękuję za ten przepis,
    wczoraj piekłam z wnusią pierniczki i myślałam o bezglutenowych dla siebie-dla mnie to mus;-(
    Pozdrawiam cieplutko;-)

    1. opalanka
      9 grudnia, 2014, 9:05 pm

      pozdrawiam również:)

  4. Maria Jakubczak
    9 grudnia, 2014, 5:11 pm

    Uwaga! Pierwsze zdjęcie. W prawym górnym rogu tego pierniczka brakuje jednej perełki. Tomek podjada? Ewentualnie Pamela 😉

    1. opalanka
      9 grudnia, 2014, 9:04 pm

      Nikt się nie chce przyznać.

  5. Dominika N
    9 grudnia, 2014, 8:16 pm

    Swietny blog! 😉 robilam z Twojego przepisu szybkie ciasteczka owsiane, i oczywiscie u mnie bedzie odnosnik do Twojego przepisu 😉
    Pozdrawiam Dominika z
    domi-gotuje.blogspot.com

    1. opalanka
      9 grudnia, 2014, 9:06 pm

      pozdrawiam 🙂

  6. poproszedokladke.pl
    9 grudnia, 2014, 10:12 pm

    nie musze unikac glutenu, ale jestem ciekawa smaku takich pierniczków, może kiedyś będę miała okazję je spróbowac lub upiec :-))

  7. Magda
    10 grudnia, 2014, 6:03 pm

    Dobrze od czasu do czasu zajrzeć na czyjegoś bloga i dowiedzieć się czegoś nowrgo. Co roku robię pierniczki jednak nigdy bym nie pomyślała, że można wykonać ich zdrowsza wersję, bezglutenową wersję. Wszystko wygląda pięknie ie jeszcze te deoracje! aż chce się świąt

  8. Tosia
    10 grudnia, 2014, 8:06 pm

    Planuję na jutro pieczenie pierniczków właśnie 🙂

  9. gin
    10 grudnia, 2014, 10:02 pm

    Bezglutenowe ciastka też mogą być pyszne, wymagają tylko trochę inwencji 🙂 Twoje wyglądają wzorcowo 🙂

  10. skoraq cooks
    11 grudnia, 2014, 3:00 pm

    Jakie ładne te pierniczki 🙂

  11. ugotujmyto.pl
    11 grudnia, 2014, 8:21 pm

    Wygladają pięknie!

  12. Unknown
    18 grudnia, 2015, 12:51 pm

    Czy mozna pierniczki zrobic z maki ryzowej o jaglanej? Nietety nie mam innych bezglutenowych w domu a ciezko mi znalezc przepis tylko z tymi 2 makami 🙁

  13. Alicja Nowakowska
    18 grudnia, 2015, 12:51 pm

    Czy mozna pierniczki zrobic z maki ryzowej o jaglanej? Nietety nie mam innych bezglutenowych w domu a ciezko mi znalezc przepis tylko z tymi 2 makami 🙁

    1. opalanka
      18 grudnia, 2015, 5:34 pm

      Z jaglanej można. Z ryżowej – nie wiem.

  14. Halina Joskowska
    20 grudnia, 2015, 9:41 pm

    śliczne te Twoje pierniczki – pozdrawiam 🙂

  15. Anonimowy
    21 grudnia, 2015, 10:11 am

    Jak się doda mąkę orkiszową, to pierniczki już nie będą bezglutenowe…

  16. Magdalena Stakuć
    16 listopada, 2016, 12:56 pm

    Witam serdecznie, czy mogę zrobić takie pierniczki na 3 tygodnie przed Świętami?

    1. opalanka
      17 listopada, 2016, 9:33 pm

      One są dość twarde. Zrobić można. I przechowywać w szczelnym pojemniku z kawałkami jabłek, codziennie wymienianych.

  17. hanna
    11 grudnia, 2017, 9:59 am

    Witam, mam awersję do mąki kukurydzianej, bo podobno wszytka kukurydza na świecie jest GMO, ale pierniczki upieką podsypując amarantusową. pozdrawiam

  18. Agnieszka
    20 grudnia, 2019, 11:51 pm

    Wyszły bardzo fajne (owies zamiast amarantusa – może to sprawiło, że było dość suche, dodałam jeszcze jajko, a potem kilka łyżek mleka migdałowego, bo się kruszyło przy wałkowaniu)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie