Najlepsze rogaliki (z ciasta bez jajek!)

Są kruchusieńkie i pyszne. Niby te najlepsze rogaliki już robiłam kiedyś (tutaj), ale teraz te wydają mi się być jeszcze bardziej delikatne. Jak widać punkt widzenia lubi się zmieniać i to co wydaje się dobre, jutro może mieć zupełnie nowy wymiar. Tak czy owak, ciasto jest łatwe i przyjemne w przygotowaniu, miękkie, łatwo się zagniata. Nadzieniem mogą być domowe powidła, marmolada, gęsty dżem, ser, a ja przygotowałam nadzienie makowo-bakaliowe. Rogaliki wyszły przepyszne, naprawdę. Dodatek białego, zmiksowanego sera powoduje, że długo zachowują świeżość i kruchość. Dla tych, którzy jeszcze nigdy rogalików nie robili, nakręciliśmy filmik. Pamiętam, że kiedy robiłam te ciastka pierwszy raz, miałam problem z wykrojeniem jednakowych trójkątów, jest na to łatwy sposób. Przy zwijaniu warto obejrzeć filmik:)
Najlepsze rogaliki
Najlepsze rogaliki
Najlepsze rogaliki
Filmik został nakręcony malutką i poręczną kamerką
która jest bardzo łatwa w obsłudze, ma duży wyświetlacz, ultraszerokokątny obiektyw, Wi-Fi i mieści się w każdej kieszeni.

 

składniki: 

– trzy szklanki mąki
– 200 g zmielonego (zblendowanego) białego sera. Ja użyłam gotowego na serniki
– kostka zimnego masła ( 200 g)
– pół szklanki cukru

nadzienie: 

– marmolada, domowe powidła, ser zmielony z cukrem i łyżką mąki lub masa makowo – bakaliowa. Można użyć gotowej masy ze sklepu, należy przeczytać tylko w składzie, czy nie zawiera konserwantów i rozmaitych ulepszaczy chemicznych, ewentualnie dodać do niej bakalie.

domowa masa makowo – bakaliowa : 

– półtorej szklanki suchego, zmielonego maku ( można kupić w marketach, np. Piotr i Paweł)
– łyżka masła
– 3 łyżki cukru lub miodu
– 2 jajka
– dwie, trzy łyżki posiekanych orzechów, dwie łyżki rodzynek, żurawina, ew. skórka pomarańczowa

Zmielony mak zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu ok. 30 min., mieszając co jakiś czas. Osączyć na sicie. W rondelku stopić masło, dodać mak i ewentualnie miód. Jajka ubić z cukrem lub roztrzepać widelcem (jeśli robimy wersję z miodem), dodać do przestudzonej masy makowej. Na końcu wmieszać bakalie.

lukier: 

– szklanka cukru pudru
– łyżka, dwie soku z cytryny

Składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na ok. pół godziny.
Odrywać z ciasta kule wielkości dużej pomarańczy, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy lub blacie, na grubość ok. 2-3 mm. Pokrywką z ostrym brzegiem lub małą (ok. 20 cm) obręczą tortownicy wyciąć kółko, przeciąć nożem lub nożem do pizzy na krzyż, a następnie każdy kawałek na pół. Powstanie osiem trójkątów. Na każdy nakładać po małej  łyżeczce farszu i zwijać formując rogaliki. Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego do 160 st. piekarnika, na ok. 15 minut przy włączonym termoobiegu. Jeśli kuchenka nie ma tej opcji, piec każdą blaszkę pojedynczo, ok. 20 minut, do zrumienienia ciastek. Po upieczeniu posmarować lukrem z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny.

Najlepsze rogaliki

 

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. millaneart
    29 kwietnia, 2014, 11:50 am

    Ktoś mi chyba czyta w myślach:), ja szukam przepisu a tu podany jak na talerzu:) Dziękuje bardzo! uwielbiam takie rogaliki, chętnie skorzystam z przepisu:) Pozdrawiam Milena

  2. opalanka
    29 kwietnia, 2014, 1:18 pm

    powodzenia, pozdrawiam:)

  3. Aguś kulinarnie
    29 kwietnia, 2014, 3:58 pm

    Pięknie! do kawusi…marzenie:)

  4. Loocy
    30 kwietnia, 2014, 10:08 am

    Jakie ładne… pazurki! 🙂

    1. opalanka
      30 kwietnia, 2014, 6:56 pm

      Dziękuję:)

  5. Magdusia Cz
    15 grudnia, 2015, 3:57 pm

    Jak długo te rogaliki makowo-bakaliowe zachowują świeżość?pozdrawiam:)

    1. opalanka
      15 grudnia, 2015, 3:58 pm

      zdaje się, że około tygodnia.

  6. Magdusia Cz
    15 grudnia, 2015, 4:40 pm

    A czy probowala Pani robic z serem poltlustym czy tlustym zblendowanym? Czyms go trzeba rozrzedzic?

    1. opalanka
      15 grudnia, 2015, 8:42 pm

      Po zblendowaniu może nie trzeba będzie rozrzedzać. Lepiej by masa była zwarta, choć nie sucha. Przy tłustym serze raczej nie będzie. Gdyby jednak tak, to można dać żółtko i/albo dwie łyżki śmietany, nieco cukru, rodzynki czy inne bakalie.

  7. Magdusia Cz
    21 grudnia, 2015, 9:29 pm

    Ile sztuk wychodzi z przepisu?pzdr

    1. opalanka
      21 grudnia, 2015, 9:35 pm

      Nie pamiętam dokładnie. Chyba ze trzydzieści.

  8. Anonimowy
    15 listopada, 2016, 8:59 am

    robiłam juz kilka razy,mi wychodzi 70

  9. Martyna
    7 września, 2018, 8:16 pm

    Witam. Przepis na rogaliki jest idealny. Robiłam wiele razy i zawszy wychodziły pyszne! Od niedawna jednak okazało się, że synek ma alergię na mąkę pszenną. Czy z inną mąką mogą wyjść równie dobre? Może mogłaby mi Pani doradzić z którą? Owsiana, orkiszowa? Pozdrawiam Serdecznie.

    1. Beata Królikiewicz
      8 września, 2018, 5:40 am

      Orkiszowa to też pszenna, tylko szlachetna, stara odmiana. Na nią wiele osób z alergiami alergii nie ma. Trzeba najpierw spróbować z tą.

      1. Martyna
        21 grudnia, 2018, 11:45 pm

        No i wyszły też pyszne 😉 bardzo dziękuję !!

        1. Beata Królikiewicz
          22 grudnia, 2018, 10:01 am

          pozdrowionka:)

  10. Jola
    26 grudnia, 2018, 11:51 am

    Nie wiem czy coś zrobiłam nie tak. Ciasto na rogaliki wyszło twarde . Po upieczeniu smakowały jak połączenie wody z mąką. Wylądowały w koszu.

    1. Beata Królikiewicz
      27 grudnia, 2018, 3:34 pm

      O. To moje ulubione:) Twarde po upieczeniu? Może za długo pieczone?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie