Chili con carne

Chili con carne – dość pikantne, łatwe do przygotowania danie z mielonego mięsa, na obiad czy kolację, np. z przyjaciółmi. Podobno do oryginału nie dodają kukurydzy, mnie podoba się jej kolor i smak w daniu. Można podawać je z ryżem, tortillą albo z pieczywem – wedle woli i uznania.

Chili con carne
Chili con carne

składniki: 

– pół kg zmielonego mięsa wołowego ( lub mieszanego)
– duża cebula
– czerwona papryka
– trzy pomidory lub pół dużej puszki pomidorów w zalewie
– pół puszki kukurydzy
– pół puszki przepłukanej na sitku czerwonej fasolki z puszki
– 2 ząbki czosnku
– łyżeczka (mniej lub więcej)  sproszkowanego chilli lub mała, posiekana papryczka
– łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego  kumin)
– pół łyżeczki oregano
– sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
– łyżka oliwy lub oleju do smażenia

Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dorzucić pokrojony drobno czosnek, chilli, kmin rzymski i mieszać przez pół minuty. Dodać mięso i smażyć dalej mieszając, aż straci kolor surowizny. Dodać pokrojone drobno pomidory bez skórki i resztę przypraw. Przykryć pokrywką i dusić mieszając od czasu do czasu ,przez ok. 15 min. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa, dusić kolejne 5- 10 minut. Na koniec dorzucić przepłukaną na sicie fasolę i kukurydzę, całość podlać połową szklanki wody lub bulionu, zagotować i podawać.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Salvador Dali
    13 listopada, 2013, 7:07 pm

    nie jadłam nigdy tego dania, choć zawsze było w The sims ;D
    Ale, ale-kukurydza również wydaje mi się tutaj na miejscu 😉

  2. skoraq cooks
    16 listopada, 2013, 11:14 pm

    Uwielbiam, uwielbiam i uwielbiam!!!

  3. ugotujmyto.pl
    17 listopada, 2013, 12:42 pm

    Bardzo lubię choć dawno strasznie nie robiłam…. Pięknie wygląda :)!

  4. Wojtek
    13 stycznia, 2014, 3:55 pm

    Chili na imprezach sprawdza się niezawodnie!

  5. prosiaczek137
    4 maja, 2015, 1:38 pm

    Dzięki za przepis, danie przepyszne 😉

    1. opalanka
      4 maja, 2015, 2:39 pm

      cieszę się:)

  6. Ewa Wojtaszewska
    7 czerwca, 2017, 7:47 pm

    To jest zasmaczyste 🙂 Robię 3 raz z Twojego przepisu.Ogromne dzięki 🙂 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie