Sałatka z młodych ziemniaków

Młode, gotowane razem z wyszorowaną skórką kartofelki (czy ktoś używa jeszcze tego słowa?) posypane koperkiem lubię bardzo. Ta sałatka z młodych ziemniaków starczyła wczoraj za całą kolację dla czterech osób, myślę, że jest też dobrym pomysłem na obiad. Użyłam ostatnich pewnie szparagów, można je jeszcze spotkać w niektórych sklepach a zastąpią je dobrze bardzo krótko gotowane różyczki brokuła. Smakowało wszystkim.

Sałatka z młodych ziemniaków
Sałatka z młodych ziemniaków

składniki: 

– kilogram niedużych, młodych ziemniaków
– kilka plasterków chudego, wędzonego boczku
– kilka plasterków szynki lub innej chudej wędliny
– duża cebula (lub dwie średnie)
– pęczek szparagów lub mały brokuł
– dwie łyżki posiekanego koperku
– ząbek czosnku
– pieprz mielony
– pół łyżeczki tymianku
– mały, gęsty jogurt
– pół łyżeczki musztardy
– mała łyżka wyraźnego w smaku majonezu (można pominąć)
– szczypta cukru
– sól

Ziemniaki wyszorować szczoteczką, pokroić na grube kawałki lub jeśli małe, zostawić w całości, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Odciąć różyczki brokuła lub pokroić na centymetrowe kawałki szparagi. Wrzucić na wrzącą, osoloną wodę, brokuły na minutę – półtorej, szparagi – do miękkości, odcedzić. Boczek i wędlinę pokroić na cienkie paski, cebulę w cienkie piórka. Na gorącej patelni wytopić z boczku nieco tłuszczu, dorzucić cebulę i szynkę. Mieszać aż cebula zmięknie. Dodać sól, pieprz, tymianek. Wymieszać delikatnie zawartość patelni z ziemniakami i zblanszowanymi brokułami lub szparagami, posypać koperkiem.
Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, sporą szczyptę pieprzu, cukru i soli. Sałatkę polać powstałym sosem lub podać w osobnym naczyniu, by każdy mógł zrobić to sam.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. annaz
    15 lipca, 2013, 7:14 pm

    W sam raz na lekki letni obiad.

  2. Salvador Dali
    15 lipca, 2013, 8:30 pm

    nie znałam jej pod tą postacią, a szkoda.. brzmi bardzo smacznie i sycąco 🙂

  3. Agusik kulinarnie
    22 lipca, 2013, 7:11 pm

    Danie wręcz,a nie tylko sałatka-pyszna:)

  4. Ola Russek
    25 kwietnia, 2015, 11:36 am

    Świetne danie obiadowe – właśnie się nim zajadam 🙂 Pierwszy raz robiłam coś ze szparagów i smakują całkiem fajnie.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie