Młoda kapusta zasmażana

Najdelikatniejsza jest teraz i jeszcze na początku lata. Jedna mała, młoda główka na dwie osoby to za mało:) Zatem kupuję dwie. Do tego koperek.  Młoda kapusta zasmażana to najlepsze danie na świecie. Ta starsza też jest niczego sobie, ale młoda- wiadomo. A do niej młode ziemniaki.

 

Młoda kapusta zasmażana

składniki:

– dwie małe albo jedna większa główka białej kapusty
– duża cebula albo dwie, trzy małe
– parę plasterków wędzonego boczku jeśli ktoś lubi (do tej zupełnie młodej nie daję)
– łyżka masła + półtorej łyżeczki
– półtorej, dwie łyżki mąki
– łyżka pasty pomidorowej ( niekoniecznie, ja lubię)
– sól, pieprz
– łyżeczka cukru
– dla wyznawców starej szkoły i oldschoolowego smaku – odrobina octu
– pęczek koperku

Kapustę obieram z brzydszych, wierzchnich liści, szatkuję nożem w kostkę zostawiając głąb. Cebulę kroję niezbyt drobno. Na patelnię w rondlu rozgrzewam półtorej łyżeczki masła i wrzucam cebulę, pokrojony boczek, podsmażam, dodaję kapustę. Jeszcze chwilę mieszam wszystko i dolewam ok. szklankę wody, czekam aż się zagotuje i redukuję ogień na najmniejszy. Dodaję pieprz i sól, przykrywam naczynie, duszę kapustę ok. 10 – 15 minut – jeśli młoda, dłużej, jeśli starsza. Na osobnej patelni rozgrzewam masło, dodaję mąkę i przesmażam, aż się zrumieni. Dolewam parę łyżek wody z kapusty
(albo łyżkę, dwie samej kapusty jeśli wody mało), mieszam i dodaję do całości. Doprawiam cukrem, pastą pomidorową, octem i posiekanym koperkiem, sprawdzam, czy wystarczająco słona.

Mówię Wam – niebo na talerzu!

 

Zapisz



  1. ola in the kitchen
    7 maja, 2013, 11:40 am

    Oj tak! Z młodymi ziemniakami to niebo w gębie 😀

  2. Duusiak
    16 maja, 2013, 8:36 am

    Też juz tej wiosny robilam :))
    Najpyszniejsza:) Ja tez lubię dodać koncentrat pomidorowy
    Pozdrawiam.

    1. opalanka
      16 maja, 2013, 11:25 am

      pozdrawiam również:)

  3. Janusz Szymanski
    15 czerwca, 2013, 5:27 am

    Spróbujcie Panie z pomidorami z puszki, zamiast pasty pomidorowej
    Pozdrawiam

    1. opalanka
      21 czerwca, 2013, 11:44 am

      młoda kapusta lubi też świeże, przesmażone pomidory bez skórki:)

  4. Ola Poleca
    23 sierpnia, 2013, 10:43 am

    Dzięki za fajny wpis. Właśnie smażę kapustę z boczkiem i cebulką i się zastanawiałam jakbym jeszcze mogła ulepszyć smak i przypomniałam sobie dzięki tobie o koperku. Właśnie wróciłam z ogródka, posiekałam i dodałam do kociołka:)

    olapoleca.blogspot.com

  5. opalanka
    23 sierpnia, 2013, 3:20 pm

    Miło mi bardzo:)

  6. LauraSung
    21 maja, 2014, 2:35 am

    Dziekuje za przepis!Wlasnie zrobiam kapuste wedlug powyzszego przepisu i wyszla bardzo smaczna.Przed dodaniem koncentratu sprawdzalam smak i rowniez byla pyszna.Przepis godny polecenia!(Jedna rzecz zrobilam inaczej.Na poczatku zalalam kapuste wrzatkiem i chwilke podgotowalam.Potem odcedzilam i taka dopiero dodalam do boczku i cebulki)

    1. Anonimowy
      18 czerwca, 2015, 7:02 pm

      Robisz bardzo dobrze Lauro , że podgotowujesz chwilkę kapustę i ją odcedzasz , ja też tak robię i to mój wypróbowany sposób na pyszną kapustkę , resztę robię podobnie jak w przepisie , super kapustka , właśnie w tej chwili się odgotowuje a ja piszę komentarz.

    2. Anonimowy
      13 lipca, 2015, 9:44 am

      Robie wszystko podobnie,tylko swiezego pomidora traktuje blebderem i takiego dodaje do kapustki.

  7. opalanka
    21 maja, 2014, 6:59 pm

    Na zdrowie, pozdrawiam:)

  8. przyjemnegotowanie.pl
    2 czerwca, 2015, 7:39 pm

    Co młoda to młoda, też uwielbiam młodą dlatego nie wyobrażam sobie początku lata bez smaku właśnie takiej kapusty

  9. Małgorzata Bednarczyk
    5 czerwca, 2015, 5:13 pm

    Dopiero czytam, a już smakuje !

  10. Michał Jaworski
    26 czerwca, 2015, 8:13 am

    Wygląda świetnie i zapewne tak smakuje. My również często robimy młodą kapustę, wolimy jednak wariant bez zasmażania – szybciej się robi i jest łagodniejsze dla żołądka 🙂

  11. Anonimowy
    13 kwietnia, 2016, 1:43 pm

    Dziś zrobiłam na obiad kapustkę wg tego przepisu. Wyszła wyśmienicie 🙂 !!! Niebo na talerzu. 🙂 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie