Paluszki do dipów i sałatek – grissini

Bardzo przyjemne chrupadełko, sprawdza się maczane w dipach lub jako uzupełnienie kolorowej sałatki.
Można posypać je sezamem, grubą solą, makiem, dodać starty ser albo drobno pokrojony boczek lub szynkę długodojrzewającą.

grissini

grissini składniki: 

– półtorej szklanki mąki pszennej
– 2 dag świeżych drożdży
– dwie łyżki oliwy
– łyżeczka soli
– łyżeczka oregano i suszonej bazylii lub inne przyprawy, np. czarnuszka, czubryca, granulowany czosnek
– łyżeczka cukru
– pół szklanki letniej wody

Mąkę przesyp do miski, wkrusz drożdże, dodaj wodę i oliwę, przyprawy i zagnieć elastyczne ciasto.
Gdyby było zbyt twarde, dodaj nieco więcej wody. Powinno ugniatać się podobnie jak plastelina. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. pół godziny. Rozwałkuj je na 3-4 mm na podsypanym mąka blacie. Nożem lub kółkiem do krojenia pizzy tnij półcentymetrowe paski. Przełóż je na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku z termoobiegiem lub bez w temp. ok. 180 st, do zrumienienia ciasta.

Sos czosnkowy – Zmieszaj taką samą ilość naturalnego jogurtu i majonezu, dodaj zgnieciony czosnek
(ilość wg. uznania) i szczyptę soli

Sos pomidorowy – Zmiksuj pół puszki pomidorów bez skórki z łyżką koncentratu pomidorowego, osól, dodaj, pieprz, oregano , bazylię i szczyptę cukru



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie